Κυριακή 25 Σεπτεμβρίου 2022

Οι δημοσκοπήσεις «δείχνουν» αυτοδυναμία

Με ικανοποίηση αλλά χωρίς πανηγυρισμούς υποδέχθηκε το Μέγαρο Μαξίμου το κύμα των δημοσκοπήσεων μετά την παρουσία των πολιτικών αρχηγών στη ΔΕΘ. 
Στο πρωθυπουργικό γραφείο αναλύοντας τα ευρήματα των ερευνών καταλήγουν στο συμπέρασμα ότι η δυναμική που καταγράφεται δείχνει ότι ο στόχος της αυτοδυναμίας είναι απολύτως εφικτός.
Σύμφωνα με καλά πληροφορημένη πηγή τρία είναι τα βασικά πολιτικά συμπεράσματα ως προς την τάση στο ερώτημα της... πρόθεσης ψήφου:
- Εξαιτίας της πόλωσης που έχει δημιουργηθεί τις τελευταίες εβδομάδες καταγράφεται συσπείρωση και στη ΝΔ και στον ΣΥΡΙΖΑ, με εκείνη του κυβερνώντος κόμματος να είναι αισθητά μεγαλύτερη.
- Η διαφορά ανάμεσα σε ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ δεν έχει μεταβληθεί, λίγο πολύ, από εκείνην που καταγράφηκε στις εθνικές εκλογές.
- Το ΠΑΣΟΚ - ΚΙΝΑΛ όχι μόνο δεν επωφελείται από την υπόθεση των παρακολουθήσεων αλλά χάνει ουσιαστικά τη δυναμική που απέκτησε, όταν εκλέχθηκε στην ηγεσία ο Νίκος Ανδρουλάκης. Πιο συγκεκριμένα τα ποσοστά του είτε εμφανίζουν είτε στασιμότητα είτε αποτυπώνουν πτώση.

Σύμφωνα με την ανάλυση που κάνουν στενοί συνεργάτες του κ. Μητσοτάκη, οι δημοσκοπήσεις των τελευταίων ημερών επιβεβαιώνουν ότι η κυβέρνηση «πονάει» όχι εξαιτίας της υπόθεσης των παρακολουθήσεων αλλά εξαιτίας της ενεργειακής κρίσης και των ανατιμήσεων.
Κάτι που αποτελεί ουσιαστικά τον νούμερο ένα αντίπαλο του κ. Μητσοτάκη κόντρα σε εκείνους που πίστεψαν ότι οι παρακολουθήσεις θα πλήξουν την κυβερνητική εικόνα.

Σε κάθε περίπτωση πάντως στο δρόμο προς τις κάλπες του 2023 η ΝΔ θα ποντάρει με ξεκάθαρο τρόπο στο δίλημμα «Μητσοτάκης ή Τσίπρας»
Ένα δίλημμα, στο οποίο το κυβερνών κόμμα πιστεύει ότι η επικράτηση του κ. Μητσοτάκη είναι καταλυτική.
«Συνεχίζουμε με Μητσοτάκη ή ξαναγυρίζουμε σε Τσίπρα;» θα είναι το σύνθημα που αναμένεται να ακουστεί πολύ έντονα μέχρι τις κάλπες του 2023 από το στόμα των κυβερνητικών στελεχών. 
Το προσεχές διάστημα μάλιστα το δίλημμα αυτό θα τεθεί με όλους τους δυνατούς τρόπους στην κοινωνία μέσα και από τις στοχευμένες επισκέψεις του Κυριάκου Μητσοτάκη στη χώρα.

Κώστας Αλεξανδρής

Δεν υπάρχουν σχόλια: