Τετάρτη 28 Σεπτεμβρίου 2022

Ε όχι και «αρουραίος των υπονόμων»!

Έτσι χαρακτήρισε τον Ερντογάν όχι κάποιος Κούρδος αγωνιστής ούτε κάποιο ελληνικό «εθνίκι», αλλά ο αντιπρόεδρος του γερμανικού κοινοβουλίου και αντιπρόεδρος των Γερμανών Φιλελευθέρων, Βόλφανγκ Κουμπίκι. Το υπουργείο Εξωτερικών της Τουρκίας κάλεσε τον Γερμανό πρέσβη για εξηγήσεις.
Αυτός ο χαρακτηρισμός συνέπεσε με τη δήλωση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ πως η κυριαρχία της Ελλάδας επί των νησιών του Αιγαίου είναι αδιαμφισβήτητη. Προφανώς, η Τουρκία καταβάλλει το τίμημα της καιροσκοπικής πολιτικής της στον ουκρανικό πόλεμο. Και το τίμημα θα μεγαλώνει, όσο θα συνεχίζεται αυτή η... πολιτική.
Αυτή η κατάσταση απομόνωσης της Τουρκίας συμφέρει στην πατρίδα μας;
όποιος απαντήσει σε ένα παρόμοιο ερώτημα θα δώσει 100% λάθος απάντηση, γιατί απλούστατα το ερώτημα είναι λάθος. Το σωστό ερώτημα είναι πώς θα εκμεταλλευθεί η Ελλάδα τη διεθνή απομόνωση της Τουρκίας.
Η απάντηση είναι μια και μοναδική. Πείθοντας όλους αυτούς που βρίσκονται στο πλευρό μας πως είμαστε και ικανοί και διατεθειμένοι να υπερασπιστούμε την πατρίδα μας, επί του πεδίου, αν χρειαστεί. Όλα τα άλλα είναι λόγια του αέρα. Σε αυτό το site, στο Liberal.gr, έχει γραφτεί κατ΄επανάληψη πως η Ελλάδα δεν αντέχει νέα Ίμια. Δεν το αντέχει η ελληνική κοινωνία. Συνεπώς ο πρωθυπουργός και η κυβέρνησή του, σε περίπτωση έμπρακτης αμφισβήτησης κυριαρχίας ελληνικού εδάφους χερσαίου ή νησιωτικού-συμπεριλαμβανομένου και ενός ναυτικού αποκλεισμού ελληνικού νησιού-δεν έχει κανένα περιθώριο για δεύτερη σκέψη.

Είμαι σίγουρος πως στο Μέγαρο Μαξίμου έχουν κάνει τον σχετικό σχεδιασμό τους και έχουν αντιληφθεί πως αποτροπή στα λόγια δεν είναι αποτροπή.

Τούτων δοθέντων, θεωρώ εντελώς άσκοπη και επικίνδυνη μια συνάντηση του Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Ερντογάν στις 6 Οκτωβρίου στην Πράγα.
Τι έχει να κερδίσει η ελληνική πλευρά; 
Μήπως με τη συνάντηση αυτή θα υποχωρήσει η Τουρκία στο θέμα της αποστρατιωτικοποίησης των νησιών του Αιγαίου; 
Απεναντίας, αν τελικά συναντηθούν οι δύο ηγέτες, η τουρκική πλευρά θα επικαλεστεί τη συνάντηση για να δείξει στη διεθνή κοινότητα τη διαλλακτικότητά της και τη διάθεσή της να επιλύσει με διάλογο τις ελληνοτουρκικές διαφορές, χωρίς να αλλάξει την αναθεωρητική της ατζέντα. Άρα δεν έχουμε κανένα κίνητρο να συμμετάσχουμε σε μια συνάντηση κορυφής από την οποία δεν έχουμε τίποτα να κερδίσουμε.

Εξάλλου, εν μέσω πρωτοφανών απειλών, μια τέτοια συνάντηση θα εκληφθεί ως πράξη αδυναμίας και θα στείλει λάθος μήνυμα προς κάθε κατεύθυνση. Και προς το εσωτερικό της πατρίδας μας.

Εκτιμώ πως από τη σημερινή συνεδρίαση του Συμβουλίου εθνικής ασφαλείας της Τουρκίας θα προκύψει ένα πολιτικό γεγονός. Μετά την κλιμάκωση με τις αεροφωτογραφίες της μεταφοράς αρμάτων μάχης σε ελληνικό νησί αυτή δε θα είναι μια συνεδρίαση ρουτίνας. Πιθανόν, να σηματοδοτήσει την κορύφωση της κλιμάκωσης με δράσεις ή απειλή δράσεων επί του πεδίου.

Σάκης Μουμτζής

Δεν υπάρχουν σχόλια: