Δευτέρα 26 Σεπτεμβρίου 2022

Με στρατηγική αυτοδυναμίας στο δρόμο προς τις κάλπες

Με την επιστροφή από τις ΗΠΑ ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα ανοίξει τα χαρτιά του σε σχέση με τις επόμενες κινήσεις της κυβέρνησης στην πολιτική σκακιέρα. 
Το βλέμμα όλων στρέφεται στην άνοιξη (πιθανότατα) του 2023 όταν και θα στηθούν οι κάλπες με τον πρωθυπουργό να προγραμματίζει τις πρώτες του πολιτικές πρωτοβουλίες.
Ήδη έχουν πραγματοποιηθεί συσκέψεις πίσω από τις κλειστές πόρτες του Μεγάρου Μαξίμου όπου και αποφασίστηκε το γενικό πλαίσιο με βάση το οποίο θα ξεδιπλωθεί η στρατηγική της κυβέρνησης.
Όπως θα γίνει κατανοητό τις προσεχείς μέρες, ο κ. Μητσοτάκης θα αναπτύξει το «οπλοστάσιο» του πάνω... σε συγκεκριμένους άξονες. Τη σαφή στρατηγική αυτοδυναμίας της ΝΔ, την αποφυγή κάθε συζήτησης περί κυβέρνησης συνεργασίας μετά τις δεύτερες κάλπες και κυρίως την ανάδειξη του κυβερνητικού έργου μέσα από το δίλημμα «Μητσοτάκης ή Τσίπρας». Ειδικά με το τελευταίο στοιχείο το Μέγαρο Μαξίμου πιστεύει ότι θα αποτελέσει το συγκριτικό του πλεονέκτημα έναντι του ΣΥΡΙΖΑ.

Στο πλαίσιο λοιπόν αυτής της στρατηγικής την ερχόμενη εβδομάδα θα συνεδριάσει το υπουργικό συμβούλιο και πιθανότατα μέσα στον Οκτώβριο θα πραγματοποιηθεί συνεδρίαση της κοινοβουλευτικής ομάδας της ΝΔ όπως και της πολιτικής επιτροπής.
Στόχος του κ.Μητσοτάκη είναι ο άξονας κυβέρνησης-κόμματος-κομματικών στελεχών να αρχίσει να λειτουργεί σε υψηλά επίπεδα αφού μέσα στους επόμενους μήνες η χώρα θα οδηγηθεί σε εκλογές. 
Παράλληλα μέσα στις επόμενες δεκαπέντε μέρες ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα συνεχίσει τις στοχευμένες επισκέψεις του στη χώρα με την Κρήτη και το λεκανοπέδιο Αττικής να βρίσκονται στους επόμενους σταθμούς.

Με δεδομένο πάντως το άνοιγμα της αυλαίας για την προεκλογική περίοδο, το Μέγαρο Μαξίμου δεν πρόκειται να κάνει πίσω αναφορικά με τις τουρκικές προκλήσεις. 
Ο αναθεωρητισμός της Άγκυρας δε λέει να μειωθεί και ο πρωθυπουργός δεν προτίθεται να αφήνει καμία πρόκληση αναπάντητη. Ακόμα και εάν η Ελλάδα προετοιμάζεται για εκλογές όπως άλλωστε και η Τουρκία. 
Ο κ.Μητσοτάκης έχει προγραμματίσει μία σειρά νέων διεθνών επαφών, όπου στην ατζέντα εκτός από το σημαντικό πρόβλημα της ενέργειας, βρίσκεται και η γειτονική μας χώρας:
-27 Σεπτεμβρίου, Ηράκλειο: Ετήσια Συνάντηση της Κ.Ο. του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος.
-30 Σεπτεμβρίου, Αλικάντε: Σύνοδος Κορυφής των Μεσογειακών Κρατών Μελών της Ε.Ε.
-6-7 Οκτωβρίου, Πράγα: Σύνοδος Ευρωπαϊκής Πολιτικής Κοινότητας-Άτυπη Σύνοδος της Ε.Ε.
-20-21 Οκτωβρίου, Βρυξέλλες: Ευρωπαϊκό Συμβούλιο.

Κώστας Αλεξανδρής

Δεν υπάρχουν σχόλια: