Δευτέρα 7 Φεβρουαρίου 2022

Μήπως η ΝΔ κάνει το ΠΑΣΟΚ να φαίνεται μεγάλο;

Όταν λέμε ότι κάθε λογικός άνθρωπος θα προτιμούσε να βρίσκεται το ΚΙΝΑΛ στον άλλον πόλο του δικομματισμού αντί για τον ΣΥΡΙΖΑ, γιατί το λέμε; 
Διότι το ΚΙΝΑΛ-ΠΑΣΟΚ δεν πρόκειται να παίξει τη χώρα κορώνα - γράμματα όπως έκανε ο ΣΥΡΙΖΑ το 2015. Επίσης, διότι το ΠΑΣΟΚ και ως κυβέρνηση και ως αντιπολίτευση, δεν πρόκειται να αποπειραθεί να καταργήσει ή να αφυδατώσει ουσιωδώς τους βασικούς θεσμούς του πολιτεύματος και του κράτους δικαίου, όπως έγινε απ’ τους ΣΥΡΙΖΑίους την... περίοδο 2015-19.
Λογικά ακούγονται όλα αυτά. Να προσθέσω κι έναν τρίτο λόγο; Διότι οι λογικοί άνθρωποι πιστεύουν ότι ακόμα κι αν δημιουργηθούν συνθήκες πόλωσης ανάμεσα στη ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ, ο κεντρααριστερός πόλος δεν πρόκειται να την εκτρέψει σε ταξικό και κοινωνικό μίσος, άρα δεν θα δημιουργηθούν συνθήκες εθνικού διχασμού όπως συστηματικά επιδιώκει ο ΣΥΡΙΖΑ. Αυτοί βασικά είναι οι λόγοι για τους οποίους το «μικρό ΠΑΣΟΚ» της Φώφης είχε σχετικά προνομιακή θέση στην καρδιά του Νεοδημοκράτη, παρά την προϊστορία αντιπαράθεσης των δύο χώρων.
Όμως καλά θα κάνουμε να μην μπερδεύουμε τα πράγματα. Αν κάποιοι πίστεψαν ότι η άνοδος του ΠΑΣΟΚ στη θέση του άλλου πόλου ή η σημαντική ενδυνάμωση του, θα σημάνει και την άμβλυνση της αντιπολιτ
ευτικής του ρητορείας απέναντι στην κυβέρνηση της ΝΔ, έκαναν μέγιστο λάθος. 
Αν επίσης πίστεψαν ότι το ΠΑΣΟΚ θα παραμείνει στη σκιά του «αντι-ΣΥΡΙΖΑ» μετώπου και συνεπώς θα είναι πιο «φιλικό» απέναντι στη ΝΔ και πάλι έκανε λάθος. Μια χαρά τοξικό μπορεί να γίνει και το ΠΑΣΟΚ στην αντιπολίτευση του, έχει άλλωστε προϊστορία σ’ αυτό. Ο Κουρής κομμάτι του ΠΑΣΟΚ ήταν.

Σημασία δεν έχει τι μπορεί να κάνει το ΠΑΣΟΚ του Ανδρουλάκη, δεν έχει νόημα να το ξαπλώσουμε στο κρεβάτι της ψυχανάλυσης και να διερευνήσουμε τα εσώτερα του ψάχνοντας να μάθουμε τι είδους αντιπολίτευση είναι διατεθειμένο να κάνει. Σας το λέω εγώ από τώρα ότι θα κάνει τα πάντα για να κερδίσει πόντους. Σημασία έχει το πώς πρέπει να διαχειριστεί η ΝΔ το αλλόκοτο τρίπολο που δημιουργήθηκε ξαφνικά στο πολιτικό πεδίο της χώρας. Το γράφω διότι βλέπω μια βδομάδα τώρα να αναλώνεται το πολιτικό σκηνικό της χώρας σ’ έναν ατέλειωτο καυγά μεταξύ ΝΔ και ΠΑΣΟΚ, ως να μην υπάρχει ΣΥΡΙΖΑ. Λάθος μέγα κατά τη γνώμη μου.

Σηκώνει πολλή ανάλυση το θέμα, αλλά επειδή η ΝΔ θα δέχεται διαρκείς επιθέσεις από ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ παράλληλα, πρέπει να διατηρήσει το δικαίωμα της να απαντά όπου και όποτε θεωρεί ότι τη βολεύει και τη συμφέρει. Δεν χρειάζεται να απαντά αδιακρίτως, ειδικά όταν ο ΣΥΡΙΖΑ θα κτυπάει τη ΝΔ για να αντιμετωπίσει το ΠΑΣΟΚ και το ΠΑΣΟΚ θα χτυπά τη ΝΔ για να βλάψει τον ΣΥΡΙΖΑ. 
Σ’ αυτόν τον ανορθόδοξο πόλεμο που θα δεχτεί, η κυβέρνηση πρέπει να κάνει προσεκτικές κινήσεις, στοχευμένες και οργανωμένες. Πάντως, όχι να παίξει το παιχνίδι των άλλων δύο.

Το βασικό μέτωπο της κυβέρνησης είναι εναντίον του ΣΥΡΙΖΑ.
 
Για το ΠΑΣΟΚ δεν ξέρουμε ακόμα, διότι απλούστατα δεν έχει ακόμα κάτσει η μπίλια. 
Είναι λάθος να αντιμετωπίζεις ένα μικρό κόμμα ως εν δυνάμει μεγάλο, του δίνεις πόντους. Το μετατρέπεις εσύ σε μεγάλο

Ψυχραιμία παιδιά. Ολίγη αδιαφορία ώσπου να κατασταλάξουμε δεν βλάφτει. Έτσι κι αλλιώς, η μεγάλη μάχη θα είναι μεταξύ πρώτων και δεύτερων εκλογών. Έχουμε χρόνο.

Δεν υπάρχουν σχόλια: