Τρίτη 8 Φεβρουαρίου 2022

Σκηνικό «τριγωνικής» έντασης μεταξύ Ν.Δ., ΣΥΡΙΖΑ και ΚΙΝΑΛ

Οι στρατηγικές των κομμάτων και τα όπλα Μητσοτάκη για αυτοδυναμία
Στο Μέγαρο Μαξίμου εκτιμούν πως ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα διατηρήσει το τρέχον σαφές προβάδισμα έναντι του Αλέξη Τσίπρα προτάσσοντας τα κυβερνητικά πεπραγμένα, με αιχμή τις μειώσεις φόρων και τις μεταρρυθμίσεις. 
Σκληρό πολιτικό παιχνίδι με όρους «τριγωνικής έντασης» μεταξύ Ν.Δ., ΣΥΡΙΖΑ και ΚΙΝΑΛ με διακύβευμα τους ψηφοφόρους του Κέντρου και μια μακρά προεκλογική περίοδο, που μπορεί να εκταθεί μέχρι την άνοιξη... του προσεχούς έτους προοιωνίζονται τα νέα δεδομένα: δεδομένα που συνθέτουν ο διακηρυγμένος στόχος του Μεγάρου Μαξίμου για αυτοδυναμία, η προσπάθεια της Κουμουνδούρου να πείσει πως μπορεί να αποτελέσει εναλλακτική εκδοχή εξουσίας μέσω του σχήματος της προοδευτικής διακυβέρνησης και η διατήρηση της Χαριλάου Τρικούπη σε υψηλά δημοσκοπικά επίπεδα.

Σημείο τομής, που διαμορφώνει τις στρατηγικές των κομμάτων αποτελούν τα ευρήματα ερευνών της κοινής γνώμης (Pulse για τον ΣΚΑΪ), σύμφωνα με τα οποία το ΚΙΝΑΛ έχει σχεδόν ισόποσες εισροές ψηφοφόρων από τη Ν.Δ. και τον ΣΥΡΙΖΑ, αλλά και το μέτωπο που φάνηκε να δημιουργείται μεταξύ Ν.Δ. και ΚΙΝΑΛ κατά τη συζήτηση επί της πρότασης δυσπιστίας του ΣΥΡΙΖΑ την περασμένη εβδομάδα στη Βουλή.

Στο Μέγαρο Μαξίμου αναγνωρίζουν, βεβαίως, ότι στις τελευταίες δημοσκοπήσεις καταγράφονται απώλειες προς το στρατόπεδο του κ. Ανδρουλάκη. Ομως, τις χαρακτηρίζουν πρόσκαιρες: όπως αναφέρουν συνομιλητές του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, σε κάθε έξαρση της πανδημίας τα ποσοστά της κυβέρνησης πέφτουν, ενώ τον Ιανουάριο προστέθηκαν η ανεπιτυχής διαχείριση της κακοκαιρίας και η ακρίβεια. Με την υποχώρηση των κρουσμάτων και τις «ενέσεις» στο εισόδημα των νοικοκυριών, με εργαλεία την αύξηση του κατώτατου μισθού και τη μείωση του ΕΝΦΙΑ, η κυβερνητική εικόνα θα αναταχθεί, σημειώνουν οι ίδιες πηγές.

Προσθέτουν, όμως, ότι το «σκληρό ροκ» με το ΚΙΝΑΛ θα συνεχιστεί:
πρώτον, επειδή η Χαριλάου Τρικούπη έριξε κάθε γέφυρα συνεννόησης ταυτιζόμενη με τον ΣΥΡΙΖΑ, καταψηφίζοντας την κυβέρνηση. Και, δεύτερον, διότι χωρίς την «πόλωση» με το ΚΙΝΑΛ αποδυναμώνεται το αφήγημα της αυτοδυναμίας. Οπως αναφέρεται χαρακτηριστικά, όσο ο κ. Ανδρουλάκης παραμένει στο απυρόβλητο, τόσο θα ενισχύεται ως ο «συμπαθής» πόλος της πολιτικής σκηνής και η κοινή γνώμη θα γίνεται δεκτική σε σενάρια κυβερνητικής συνεργασίας.
Γιατί ο κ. Ανδρουλάκης δεν θα είναι πλέον στο απυρόβλητο και η επιλογή Μαξίμου να μην ακολουθήσει τον κ. Τσίπρα στο παιχνίδι της πόλωσης.
Πάντως, θα πρέπει σημειωθεί πως σε συνομιλητές του ο νέος πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ –παρότι δηλώνει δυσάρεστα αιφνιδιασμένος από τις επιθέσεις που δέχθηκε το κόμμα του το τελευταίο δεκαήμερο από τη Ν.Δ.– φέρεται αποφασισμένος να μη μεταβάλει στρατηγική. Αντιλαμβάνεται πως η αντιπαράθεση με την κυβέρνηση μπορεί να οδηγήσει ένα μικρό κομμάτι του 4%, που εμφανίζεται να αποσπά από το κυβερνών κόμμα, πίσω στη Ν.Δ., αλλά εκτιμά πως τα οφέλη θα είναι πολλαπλάσια εάν συνεχίσει τη στρατηγική των διακριτών αποστάσεων από κυβέρνηση και ΣΥΡΙΖΑ. Eξάλλου ο κ. Ανδρουλάκης έχει μέχρι τώρα διαψεύσει τις εκτιμήσεις ότι το ΚΙΝΑΛ θα «ξεφούσκωνε» λίγες εβδομάδες μετά την εκλογή του.

Η πορεία της Ν.Δ. προς την αυτοδυναμία είναι προφανές πως δεν σχετίζεται μόνο με την πορεία του ΚΙΝΑΛ. Περνάει και μέσα από τη διατήρηση διαφοράς ασφαλείας έναντι του ΣΥΡΙΖΑ στις πρώτες εθνικές εκλογές που θα διεξαχθούν με σύστημα απλής αναλογικής. 
Στο Μέγαρο Μαξίμου κατανοούν πως δεν υπάρχουν πλέον οι όροι για επιμονή σε λογικές αντι-ΣΥΡΙΖΑ μετώπου. Εκτιμούν, όμως, πως θα διατηρήσουν το τρέχον σαφές προβάδισμα έναντι του Αλέξη Τσίπρα προτάσσοντας τα κυβερνητικά πεπραγμένα, με αιχμή τις μειώσεις φόρων και τις μεταρρυθμίσεις, που αποτελούν προτάγματα για τη μεσαία τάξη. Αντίθετα, η κυβέρνηση δεν θα μπει στον χορό της πόλωσης. Οπως λέγεται, η συγκεκριμένη στρατηγική ευνοεί τον ΣΥΡΙΖΑ, προκειμένου να συσπειρώσει τους οπαδούς του, αλλά και τον κ. Ανδρουλάκη, που σε αυτή την περίπτωση θα είναι σε θέση να εμφανιστεί ως η σοβαρή συνισταμένη του πολιτικού σκηνικού.

Με δεδομένο ότι οι πρώτες εκλογές με απλή αναλογική προεξοφλείται –παρά τη ρητορική του ΣΥΡΙΖΑ– πως θα αποβούν άκαρπες, η Ν.Δ. θεωρεί πως στις δεύτερες θα επιτευχθεί ο στόχος της αυτοδυναμίας, καθώς ο κ. Μητσοτάκης θα είναι ο μόνος με ρεαλιστική πρόταση διακυβέρνησης. Στον αντίποδα, ο κ. Τσίπρας θα αναφέρεται σε προοδευτική διακυβέρνηση, αλλά χωρίς ορατούς εταίρους, ενώ οι αναφορές του κ. Ανδρουλάκη σε σοσιαλδημοκρατική κυβέρνηση προϋποθέτουν ότι το ΚΙΝΑΛ θα είναι πρώτο κόμμα.

Μια παράπλευρη πτυχή του νέου υπό διαμόρφωση σκηνικού είναι, τέλος, και το ψυχροπολεμικό κλίμα στις σχέσεις κυβέρνησης – Βενιζέλου, που πυροδότησε η αναφορά του κ. Μητσοτάκη στην υπόθεση της Novartis. Συνομιλητές του πρωθυπουργού σημείωναν πως ο κ. Μητσοτάκης δεν μπορούσε να αναφερθεί στα στελέχη του ΚΙΝΑΛ που ενέπλεξε ο ΣΥΡΙΖΑ στην υπόθεση, καθώς η εκκρεμότητα με τον Ανδρέα Λοβέρδο συνεχίζει να υφίσταται. Η πραγματικότητα, πάντως, είναι πως οι σχέσεις κυβέρνησης – Βενιζέλου βρίσκονται σε «βέρτιγκο» εδώ και μήνες, καθώς ο πρώην υπουργός φέρεται να διαφωνεί με επιλογές της, πρωτίστως στο πεδίο της εξωτερικής πολιτικής, αλλά όχι μόνο.

Δεν υπάρχουν σχόλια: