Τρίτη 8 Φεβρουαρίου 2022

Κυριάκος: «Θυμάμαι γιατί με ψηφίσατε»! Σχόλια...

Όταν ο κόσμος πιέζεται οικονομικά, δεν επιτρέπεται ένας υπουργός της κυβέρνησης Μητσοτάκη να γελάει με το «αστείο» ότι το 2007 μοιραζόντουσαν λεφτά με τις τσάντες. Επειδή αυτές οι τσάντες οδήγησαν στην εκτίναξη του χρέους και ο Κυριάκος Μητσοτάκης εκλέχτηκε από τους πολίτες για να θεραπεύσει τις παθογένειες και όχι για να τις αναπαράγει. 
Το χτεσινό «μήνυμα» του κ. Μητσοτάκη δεν ήταν προς τους υπουργούς του, αλλά προς τον κόσμο: «Θυμάμαι γιατί με ψηφίσατε»...
Ο διάλογος που εξελίχτηκε στη σύσκεψη του υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης με τον δήμαρχο Σπάρτης και άλλους τοπικούς παράγοντες είναι ο ακόλουθος: 
«Όπως θυμάσαι είχαμε πάει στην Ηλεία στις φωτιές τότε, έτσι πήραμε τις εκλογές το 2007. Είχαμε κατέβει κάτω με τσάντες και αποζημιώναμε» ακούγεται να λέει ο Πέτρος Δούκας. 
«Έχουν μείνει αξέχαστα τα χρόνια αυτά…» υπερθεματίζει κάποιος από τη σύσκεψη. «Κυριολεκτικά γυρίσαμε το παιχνίδι. Εκεί που πέφταμε με 15%, θα καταστρεφόμασταν, πήγαμε εκεί και με δύο κινήσεις γύρισε όλο το παιχνίδι» συνεχίζει ο νυν δήμαρχος Σπάρτης. 
«Αυτό πρέπει να το απαντήσουμε. Από τότε έχετε μείνει στην ιστορία με αυτά τα οποία κάνατε εκεί… και υπολειπόμεθα ό,τι και να κάνουμε μετά από αυτή την εποποιΐα» απαντά ο Σπήλιος Λιβανός. Και η στιχομυθία ολοκληρώνεται με τα τρανταχτά γέλια όσων συμμετείχαν στη σύσκεψη...

Τι λες στον κόσμο; Ο Πέτρος Δούκας μιλάει σαν να μοίραζε τα λεφτά του παππού του. Ξεχνά ότι ήταν τα χρήματα των φορολογουμένων. Και ο υπουργός μιας μεταρρυθμιστικής κυβέρνησης ξεχνάει ότι η ΝΔ κατηγορήθηκε στη συνέχεια ότι εξαιτίας και των «παροχών» εκείνης της περιόδου η χώρα οδηγήθηκε στα μνημόνια.

Το πιο εντυπωσιακό είναι ότι οι παρόντες δεν έλαβαν σοβαρά υπόψη τους το γεγονός ότι η σύσκεψη μεταδιδόταν ζωντανά μέσω του facebook. Ένας καλόπιστος παρατηρητής, λοιπόν, μπορεί να παρατηρήσει το εξής: Τι να λένε άραγε αυτοί οι βετεράνοι της πολιτικής με κλειστά τα μικρόφωνα;

Ο πρωθυπουργός δεν είχε πολλές επιλογές. Κι ας επρόκειτο για έναν από τους υπουργούς που έχει ο ίδιος αναδείξει. 
Σε περίπτωση που δεν αντιδρούσε στα όσα ειπώθηκαν σε αυτή την περίφημη σύσκεψη, θα ήταν σαν να συμφωνούσε με τους αστεϊσμούς του υπουργού του, γεγονός που θα έθετε σε κίνδυνο τη μεταρρυθμιστική του ατζέντα. 
Για τι μεταρρυθμίσεις να μιλήσει κανείς όταν ένας από τους υπουργούς της κυβέρνησης χαρακτηρίζει εποποιία μια άθλια και παλαιοκομματική πρακτική που κόστισε στα δημόσια ταμεία και στη μετέπειτα πορεία της χώρας; 
Εκείνα τα επιδόματα, όπως και κάποια παλαιότερα, άλλα και μεταγενέστερα, όπως του αρχιτέκτονα της άλλης εποποιΐας, του «λεφτά υπάρχουν», πληρώθηκαν στη συνέχεια πολύ ακριβά. Και θα συνεχίσουν να πληρώνονται για πολλά χρόνια ακόμη. Το δημόσιο χρέος θα μας θυμίζει πάντα τα ανομήματα του παρελθόντος και θα μας απειλεί για πολλές δεκαετίες ακόμη σε περίπτωση μιας νέας… εποποιίας…

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης δεν εκλέχτηκε μόνο για να διώξει τον ΣΥΡΙΖΑ και να ξαναφέρει την κεντροδεξιά στην εξουσία. Εκλέχτηκε επειδή υποσχέθηκε να παραδώσει μία άλλη χώρα, πιο κοντά στα δυτικά πρότυπα. Όπως και να το κάνουμε αυτή είναι μια πολιτική που δεν συμβαδίζει με τη στάση του κ. Λιβανού. 
Ξέρετε, όμως, ποιο είναι το πρόβλημα; Ότι όλοι οι παριστάμενοι πνίγηκαν στα γέλια. 
Είναι η στιγμή που ένας σοβαρός πρωθυπουργός αποφασίζει να καρατομήσει έναν υπουργό του…

Θανάσης Μαυρίδης

thanasis.mavridis@liberal.gr

Σχόλιο: Έγραψε ο κ. Γιάννης Κουσίδης 

Η αλήθεια για το τι έγινε στην Ηλεία το 2007

Τα όσα απαράδεκτα και ανακριβή ελέχθησαν από τον σημερινό δήμαρχο Σπάρτης, ο οποίος αξιοποιεί ένα εντελώς σκανδαλώδες θεσμικό πλαίσιο που καθιστά τους δημάρχους υπεράνω νόμων και συνεπειών, δεν πρόκειται να μας κάνουν να ξεχάσουμε το τί ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΑ έγινε στην Ηλεία το 2007.

1. ΟΥΔΕΠΟΤΕ ο Πέτρος Δούκας πήγε στην Ηλεία, αμέσως μετά τις καταστροφικές πυρκαγιές του καλοκαιριού του 2007. Στην περιοχή ήλθαν οι τότε υφυπουργοί Αλέξανδρος Κοντός και Γιώργος Κωνσταντόπουλος. Όσα φαιδρά είπε προχθές ο κ. Δούκας, προφανώς τα είδε στον ύπνο του αφού πέρασε για λίγες ώρες και δεν πήρε χαμπάρι τίποτα από όσα δραματικά γίνονταν στο νομό.

2. Εκτός των δυο υφυπουργών, στην περιοχή έφθασε και ο τότε πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής, που παρακολουθούσε από ΠΟΛΥ ΚΟΝΤΑ τις προσπάθειες κατάσβεσης της πύρινης λαίλαπας.

3. Τα χρήματα που δόθηκαν, φυσικά ΔΕΝ μοιράστηκαν με σακούλες όπως ψευδώς και αναιδώς λέει ο τραμπαρίφας δήμαρχος Σπάρτης, αλλά δόθηκαν ΜΟΝΟΝ μέσω τραπεζικού ιδρύματος και αμέσως, διότι σκοπός τους ήταν να ανακουφιστούν ΕΚΕΙΝΗ ΤΗΝ ΩΡΑ όσοι είχαν χάσει σπίτια και περιουσίες από τη φωτιά κι αντιμετώπιζαν σοβαρό πρόβλημα ρευστότητας κι επιβίωσης εκείνες τις τραγικές πρώτες ημέρες. Κάθε ένας, μάλιστα, που έπαιρνε τα 3.000 ευρώ χωρίς δικαιολογητικά, υπέγραφε μια υπεύθυνη δήλωση ότι εντός εξαμήνου θα προσκόμιζε τα ανάλογα έγγραφα που απαιτούνταν. Άλλωστε, ΤΙ ΔΙΚΑΙΟΛΟΓΗΤΙΚΑ ΝΑ ΖΗΤΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΑΝΘΡΩΠΟΥΣ ΠΟΥ ΕΙΔΑΝ ΤΟ ΣΠΙΤΙ ΤΟΥΣ ΝΑ ΓΙΝΕΤΑΙ ΣΤΑΧΤΗ;;;; Σε όσους ΔΕΝ τα προσκόμισαν εντός της τεθείσης προθεσμίας, ασκήθηκαν διώξεις. Μάλιστα ο τότε κυβερνητικός εκπρόσωπος Θεόδωρος Ρουσόπουλος, ανέφερε κατά την ενημέρωση των συντακτών και ονόματα όσων πήραν χρήματα χωρίς να τα δικαιούνται. Σε αυτούς ασκήθηκαν διώξεις.

4. Η τότε κυβέρνηση, όμως, ΔΕΝ αρκέστηκε σε αυτά. Μετά τις εκλογές -τις οποίες ξανακέρδισε, θυμίζω- δημιούργησε το «Ταμείο Μολυβιάτη» δηλ μια ολοκληρωμένη προσπάθεια ανασύστασης της Ηλείας (και της Εύβοιας που επίσης είχε πληγεί) από τις πυρκαγιές. Επίσης το Ταμείο Μολυβιάτη αντιμετώπιζε και σοβαρά δομικά προβλήματα της Ηλείας, εντοπισμένα ανά χωριό! Είχε προβλέψει κονδύλια για επιδιορθώσεις δρόμων, διανοίξεις, βελτιώσεις υποδομών στα ξεχασμένα χωριά της Ηλείας, ακόμα και σε εκείνα που ΔΕΝ ΕΙΧΑΝ ΠΛΗΓΕΙ από τη φωτιά.

5. Πηγή για τα κονδύλια του Ταμείου Μολυβιάτη ΔΕΝ υπήρξε ο κρατικός προϋπολογισμός, δηλαδή το υστέρημα του Έλληνα φορολογούμενου. Πηγή των χρημάτων (208 εκατ. ευρώ!) ήταν η συγκινητική προσφορά των Ελλήνων πολιτών (σε τηλεμαραθώνιο που διοργανώθηκε ειδικά γι αυτό τον σκοπό). Τότε οι πλούσιοι έδιναν χιλιάδες ευρώ, αλλά ακόμα και οι φτωχοί Έλληνες έδιναν 20, 30 ή 50 ευρώ, συγκλονισμένοι από το δράμα της Ηλείας και των κατοίκων της. Σπάνια τα τελευταία χρόνια είδαμε τέτοιας έκτασης και τέτοιας έντασης αλληλεγγύη στην ελληνική κοινωνία. Αμέσως μετά, η τότε κυβέρνηση άρχισε τις παρεμβάσεις στην Ηλεία και την Εύβοια.

6. Η νέα κυβέρνηση που προέκυψε από τις εκλογές του Σεπτεμβρίου 2009, αμέσως μετά την ορκωμοσία της ΥΠΕΞΑΙΡΕΣΕ (το ξαναγράφω για να γίνει απολύτως κατανοητό: ΥΠΕΞΑΙΡΕΣΕ) τα χρήματα του Ταμείου, διέλυσε το ίδιο το Ταμείο και -ίσως το χειρότερο- πέταξε σαν ξεροκόκκαλο σε πεινασμένο σκυλί, ένα εκατομμύριο ευρώ στην τότε νομαρχία Ηλείας (με νομάρχη τον Χ. Καφύρα), ρίχνοντας τα υπόλοιπα στον κρατικό κορβανά (ενώ τα είχαν δώσει ΙΔΙΩΤΕΣ και για ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΕΝΟ ΣΚΟΠΟ), δηλαδή στο πιθάρι των Δαναΐδων, στο πιθάρι δίχως πάτο.

7. Προκαλώ τον ΑΡΧΙΨΕΥΤΑΡΟ δήμαρχο Σπάρτης να προσκομίσει αποδείξεις για όσα εμετικά είπε στην σύσκεψη της 2 Φεβρουαρίου. Αν δεν το κάνει, θα αποδείξει ότι εκτός από ανάξιος, είναι κι ένας άθλιος συκοφάντης που κάνει παιχνιδάκια πάνω σε μια τραγωδία με δεκάδες νεκρούς που κατέστρεψε την Ηλεία. Λίγο ντροπή, δεν θα τον έβλαπτε.

8. Στις εκλογές που έγιναν λίγες εβδομάδες αργότερα, πανελλαδικά η ΝΔ έλαβε 41,84% έναντι 38,10% του ΠΑΣΟΚ. Ειδικά στην Ηλεία, το ΠΑΣΟΚ ήλθε πρώτο με 46,54% έναντι 42,05 της ΝΔ. Από που προκύπτει ότι οι Ηλείοι "εξαγοράστηκαν" από τα τριχίλιαρα που είπε ο Δελαπατρίδης δήμαρχος Σπάρτης;






Δεν υπάρχουν σχόλια: