Κυριακή 6 Φεβρουαρίου 2022

Πίτερ Διαμαντής: Ο Έλληνας φίλος του Elon Musk εξηγεί γιατί έγινε ο πλουσιότερος του κόσμου

Ο Ελληνοαμερικανός Πίτερ Διαμαντής γνωρίζει τον Elon Musk εδώ και 17 χρόνια. 
Δηλαδή πολύ πριν ο CEO της Tesla και της SpaceX γίνει ο πλουσιότερος άνθρωπος στον κόσμο, από τότε που κινδύνευε με χρεοκοπία καθώς προσπαθούσε να φτιάξει έναν πύραυλο ικανό να πάει στο διάστημα.
Όπως γράφει ο Διαμάντης στους 165 χιλιάδες followers του στο Twitter, είχε την ευκαιρία να δει την μετεωρική άνοδό του σε αυτόν που σήμερα είναι κατά κοινή ομολογία, ο σπουδαιότερος επιχειρηματίας της εποχής μας...

Πώς όμως έφτασε ο Elon Musk ως εδώ; Το πέτυχε γιατί λειτουργεί με το «σκεπτικό της πρώτης αρχής», λέει ο Διαμαντής. 

Ο ίδιος ο Musk έχει περιγράψει αυτόν τον τρόπο σκέψης που χρησιμοποιεί ως εξής: «Πιστεύω είναι σημαντικό να ξεκινά κανείς τον συλλογισμό του από τις βασικές αρχές και όχι από την αναλογία. Ο κανονικός τρόπος με τον οποίο πορευόμαστε στη ζωή μας είναι η αναλογία. Ακολουθούμε όσα έχουν γίνει ήδη ή όσα κάνουν οι άλλοι άνθρωποι. Πρόκειται για μικρές διαφοροποιήσεις στο ίδιο θέμα. 

Οι πρώτες αρχές είναι ο τρόπος να βλέπεις τον κόσμο μέσω της φυσικής. Ψάχνεις να βρεις τις πιο θεμελιώδεις αλήθειες και λες ‘Τι είμαστε σίγουροι ότι ισχύει;’. Και μετά, αρχίζεις τον συλλογισμό σου από εκεί»

Αυτό επιτρέπει στον Elon Musk να επανεξετάσει ένα πρόβλημα από τη βάση του, από τις θεμελιώδεις αρχές του, ώσπου να βρει μια λύση που δεν έχουν βρει όλοι οι άλλοι. Για παράδειγμα, όταν ανέπτυσσε νέες μπαταρίες, ο Musk συνέχιζε να ψάχνει για μια πιο προσιτή λύση, καθώς αρνιόταν να αποδεχθεί πως όσες επιλογές ήταν ήδη διαθέσιμες είναι ό,τι καλύτερο μπορεί να γίνει. Αυτό του επέτρεψε να αναπτύξει μια μπαταρία με κόστος 80 δολαρίων ανά KWH, από τα 600 δολάρια ανά KWH. 

Ποιος είναι ο Πίτερ Διαμαντής 

Η ζωή του θα μπορούσε να είναι βγαλμένη από κόμικ επιστημονικής φαντασίας. Ο απόφοιτος του MIT και του Harvard Medical School, επιχειρηματίας, συγγραφέας και ενθουσιώδης του διαστήματος βρίσκεται εδώ και δεκαετίες στην πρώτη γραμμή της τεχνολογίας. 

piter-diamantis-o-ellinas-filos-toy-elon-musk-exigei-giati-egine-o-ploysioteros-toy-kosmoy0
φωτ.: Diamandis.com

«Μεγάλωσα σε μία εποχή όπου ο κόσμος είχε πολύ μεγάλα όνειρα», έλεγε σε μία παλαιότερη συνέντευξή του ο γεννημένος στο Μπρονξ, Ελληνοαμερικανός. «Γεννήθηκα κοντά στο τέλος του προγράμματος Apollo, έπαιζε το Star Trek. Πίστευα τότε και πιστεύω τώρα ότι για το ανθρώπινο είδος, το απόλυτο μονοπάτι της εξέλιξης κινείται πέραν των ορίων της γης»

Όπως ο ιδρυτής της Tesla, Elon Musk και της Amazon, Jeff Bezos, οι οποίοι έχουν στήσει εταιρείες εξερεύνησης του διαστήματος, ο Διαμαντής είναι και αυτός ένα μέλος της κλειστής ομάδας των επιχειρηματιών της Silicon Valley που έχουν την ευκαιρία να ζήσουν ένα παιδικό τους όνειρο.

Αφότου ίδρυσε μια σειρά από επιχειρήσεις που με τον ένα ή τον άλλο τρόπο ασχολούνταν με το διάστημα, στα τέλη της δεκαετίας του 1980 και στις αρχές του 1990, ο Διαμαντής έγινε γνωστός με το ίδρυμα XPRIZE, το οποίο προσφέρει έπαθλα σε μετρητά, με χορηγούς εταιρείες, προκειμένου να ενθαρρύνει συγκεκριμένες καινοτομίες. Το πρώτο έπαθλο, ύψους 10 εκατ. δολαρίων, που ανακοινώθηκε το 1996, στόχευε στη δημιουργία ενός ιδιωτικού διαστημόπλοιου ικανού να μεταφέρει επιβάτες.

Όπως λέει ο επιχειρηματίας, έμπνευσή του για το  XPRIZE υπήρξαν οι κάθε λογής διαγωνισμοί των αρχών του 20ου αιώνα, που έδωσαν τεράστια ώθηση στις αερομεταφορές, ενθαρρύνοντας τον ανταγωνισμό και την καινοτομία. Κάποιοι διαγωνισμοί ζητούσαν από τους φιλόδοξους αεροπόρους να διασχίσουν τη Μάγχη και άλλοι, τον Ατλαντικό. Ήταν επικίνδυνοι, αλλά έθεσαν τις βάσεις του πειραματισμού που γέννησε τη σημερινή βιομηχανία των αερομεταφορών, ύψους 5 δισ.  δολαρίων, εξηγεί.

Από το πρώτο X PRIZE προέκυψε το SpaceShipOne, ο προκάτοχος του διαστημόπλοιου της Virgin Galactic του Richard Branson. 

Φέτος, συνεργάστηκε με τον Elon Musk σε ένα XPRIZE αξίας 100 εκατ. δολαρίων για τις τεχνολογίες αφαίρεσης του άνθρακα από την ατμόσφαιρα. 

moneyreview.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: