Σάββατο 12 Φεβρουαρίου 2022

Το λεφτόδεντρο του Αλέξη Τσίπρα

Επιχειρώντας να κάνουν την κρίση ευκαιρία και να εκμεταλλευτούν ενδεχομένη μη κανονικότητα, κατά τα λεγόμενα της Έφης Αχτσιόγλου, ο Αλέξης Τσίπρας και ο ΣΥΡΙΖΑ έχουν ανοίξει την «κάνουλα» των υποσχέσεων μοιράζοντας, ή ζητώντας από την κυβέρνηση να μοιράσει, χρήμα σε όποιον το ζητά. 
Δεν υπάρχει κατηγορία εργαζόμενων και επαγγελματική τάξη που ο Αλέξης Τσίπρας να μην έχει τάξει αυξήσεις, επιδόματα και κρατική στήριξη. Αδιαφορώντας για μια ακόμη φορά για την πορεία της χώρας βάζει μπροστά το πρόγραμμα της Θεσσαλονίκης του 2014...

Η παρουσία του στο νομό Αργολίδας χαρακτηριστική και όχι η μοναδική. Ζήτησε παρεμβάσεις, οικονομική στήριξη, επιχορηγήσεις και αποζημιώσεις. 
Και αυτό παρά το γεγονός πως η κυβέρνηση σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε ο υφυπουργός Γιάννης Οικονόμου:
  • - Μέσω του μέτρου της επιστρεπτέας προκαταβολής και των λοιπών μέτρων COVID, έχουν δοθεί περί τα 300 εκατ. ευρώ, ενώ επιπλέον 195 εκατ. έχουν διατεθεί μέσω του ΥΠΑΑΤ για τη στοχευμένη στήριξη συγκεκριμένων κλάδων από την πανδημία.
  • - Έχει προχωρήσει σε επιστροφή του ΕΦΚ πετρελαίου κίνησης σε νέους αγρότες, αγρότες-μέλη συνεταιριστικών σχημάτων και την συμβολαιακή γεωργία για το 2022.
  • - Έχει προχωρήσει στην κάλυψη του 80% της ρήτρας αναπροσαρμογής στα τιμολόγια ηλεκτρικού ρεύματος αγροτικής χρήσης για την περίοδο από Αύγουστο έως Δεκέμβριο 2021 και κάλυψη σημαντικού μέρους της αύξησης στο ρεύμα για τους αγρότες για από εδώ και πέρα.
Επίσης έχει προχωρήσει σε:
  • - μόνιμη μείωση ΦΠΑ λιπασμάτων από το 13% στο 6%,
  • - μόνιμη μείωση ΦΠΑ ζωοτροφών από το 13% στο 6%, από 1η Οκτωβρίου 2021,
  • - ταχύτερες αποζημιώσεις από τον ΕΛΓΑ σε σύγκριση με οποιαδήποτε άλλη περίοδο,
  • - εκτεταμένους ελέγους για την αντιμετώπιση των ελληνοποιήσεων προϊόντων και της νοθείας στα τρόφιμα.
Δεν είναι όμως η μόνη περίπτωση. Ο επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ υπόσχεται πως όταν γίνει η προοδευτική κυβέρνηση:
  • - θα αυξηθεί ο κατώτατος μισθός στα 800 ευρώ,
  • - θα μειωθεί ο ειδικός φόρος κατανάλωσης στα καύσιμα,
  • - θα διαγραφή μέρος των χρεών που δημιουργήθηκαν κατά την διάρκεια της πανδημίας (έχει τεθεί και θέμα ολικής διαγραφής).
Επίσης:
  • - θα προσλάβει χιλιάδες προσωπικό στο ΕΣΥ,
  • - θα προσλαμβάνει 2000 πανεπιστημιακού ανά έτος,
  • - θα αυξήσει το διοικητικό προσωπικό κατά 15%,
  • - θα προσλάβει εκπαιδευτικούς στην πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια εκπαίδευση απροσδιόριτου αριθμού,
  • - θα αυξήσει το ετήσιο φοιτητικό επίδομα απο 1.000 στα 1.500 ευρώ,
  • - θα φέρει υπό τον έλεγχο του κράτους μια συστημική τράπεζα ώστε να στηρίξει την οικονομία δηλαδή τον δανεισμό (το συγκεκριμένο δεν αποτελεί ιδέα του Παύλου Πολάκη, αλλά είχε γίνει αναφορά από τον ίδιο τον Αλέξη Τσίπρα κατά την ομιλία του στους παραγωγικούς φορείς στο πλαίσιο της ΔΕΘ τον περασμένο Σεπτέμβριο),
  • - θα αυξήσει όμως και τις συντάξεις.
Ουσιαστικά, μαζί με μια σειρά άλλων υποσχέσεων, ο Αλέξης Τσίπρας και ο ΣΥΡΙΖΑ επαναφέρουν στο προσκήνιο το πρόγραμμα Θεσσαλονίκης και μοιράζουν χρήμα παρά τις προειδοποιήσεις που πληθαίνουν αναφορικά με την ανάγκη να υπάρχει λελογισμένη στήριξη των κοινωνιών ομάδων αλλά και το γεγονός πως ήδη καταγράφεται αύξηση στο κόστος δανεισμού με τα κρατικά ομόλογα να καταγράφουν μια ανοδική πορεία.

Το 2014 και το 2015 ο Αλέξης Τσίπρας δήλωνε πως η Ελλάδα θα χτυπά τα νταούλια και οι αγορές θα χορεύουν. Μετά το δημοψήφισμα, την κωλοτούμπα και το τρίτο μνημόνιο που έφερε έκανε λόγο για αυταπάτες που επανέρχονται όμως στο προσκήνιο μέσα απο τη λογική της πλειοδοτικής παροχολογίας και το χάιδεμα των αφτιών κάθε διαμαρτυρόμενου.

Πρέπει να σημειωθεί πως τα ίδια τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ υποστηρίζουν ότι το πρόγραμμα της Θεσσαλονίκης αποκτά και πάλι σήμερα επικαιρότητα.
Μάλιστα ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Σωκράτης Φάμελλος δήλωσε χθες το πρωί στον ΣΚΑΪ ότι το πρόγραμμα της Θεσσαλονίκης ειναι αυτό που θα βοηθήσει τη χώρα για να αντιμετωπίσει την χρεοκοπία στην οποία την οδηγεί η κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη

Σε κάθε περίπτωση, ο Αλέξης Τσίρπας εμφανίζεται να μοιράζει χρήμα που δεν εξηγεί πως θα βρεθεί επαναφέροντας στο προσκήνιο το λεφτόδεντρο της προεκλογικής περιόδου του 2014. Δικαιολογεί δε την άκρατη παροχολογία με καταγγελίες πως η κυβέρνηση την ώρα που δεν στηρίζει την κοινωνία μοιράζει τον πλούτο στους έχοντες και κατέχοντες. Ευελπιστεί πως η αγωνία αλλά και η αγανάκτηση από την ακρίβεια και την ενεργειακή κρίση θα δημιουργήσει συνθήκες οργής και αντίδρασης ανάλογες με αυτές του 2011-2014 όταν τα προγράμματα τύπου Θεσσαλονίκης εύρισκαν ευήκοα ώτα.

Όπως ευελπιστεί και σε μια αρνητική προς την κυβέρνηση, ψήφο αφού αδυνατεί όπως και τότε να απευθυνθεί στους πολίτες με έναν προγραμματικό λόγος με προτάσεις για συγκεκριμένες λύσεις. Και επιχειρεί να επαναφέρει διχαστικά διλήμματα και έναν διαχωρισμό τάξεων από το παρελθόν. Μιλά για «κομπόδεμα» των πολιτών που η σημερινή κυβέρνηση ξοδεύει αλόγιστα, όταν έχουν διατεθεί πάνω από 40 δισ. ευρώ την περίοδο της πανδημίας και δαπανώνται πάνω από 350 εκατ. μηνιαίως για να καλυφθεί μέρος του κόστους που προκαλεί η κρίση στην ενέργεια.

Βασικός στόχος η πόλωση, η φθορά της κυβέρνησης και ο διχασμός ώστε να επικρατήσει η «κανονικότητα» που επιτρέπει σε κόμματα όπως ο ΣΥΡΙΖΑ να απευθυνθούν στο θυμικό των πολιτών.

Δεν υπάρχουν σχόλια: