Τετάρτη 15 Δεκεμβρίου 2021

Mα πώς να σηκώσουν κεφάλι;

Διάβασα πως σε εκδήλωση που οργάνωσε η τοπική οργάνωση του ΣΥΡΙΖΑ στην Ηλιούπολη (Αττικής) ο κεντρικός ομιλητής είπε: 
«τη δεύτερη φορά να καταργήσουμε την ΑΑΔΕ και να κρατικοποιήσουμε δύο συστημικές τράπεζες»
Ποιος ήταν ο κεντρικός ομιλητής με αυτές τις «επαναστατικές» θέσεις;
Ο στενός συνεργάτης του Α. Τσίπρα, ο κ. Π. Πολάκης.
Πιθανόν, το κλίμα στην εκδήλωση των 25 συντρόφων -τόσοι ήταν όλοι κι όλοι- να ήταν αρκούντως επαναστατικό και να παρέσυρε τον ομιλητή. Ίσως, το οικονομικό επιτελείο του ΣΥΡΙΖΑ όντως... να επεξεργάζεται παρόμοιες θέσεις. Ίσως, και αυτό είναι το πιο πιθανό, να πρόκειται για μια ακόμα σοσιαλιστική πομφόλυγα του ομιλητή, ο οποίος μάλλον θα μετακομίσει στη Β΄Αθηνών, λόγω Ανδρουλάκη. Τα Χανιά παύουν να είναι το φέουδο του.
Ως εκ τούτου μια επιστροφή στο ένδοξο παρελθόν μπορεί να αποβεί χρήσιμη. Προφανώς, ο κ. Πολάκης γνωρίζει πως δεν μπορεί να κρατικοποιηθεί καμιά συστημική τράπεζα εντός της ευρωζώνης. 
Γνωρίζει δε πως η ΑΑΔΕ συστάθηκε το 2016 με την υπογραφή της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ, όπου υπάρχει φαρδιά- πλατιά και η δική του υπογραφή, στο πλαίσιο μνημονιακής υποχρέωσης.

Συνεπώς, ή ο στενός συνεργάτης του Α. Τσίπρα προτείνει έξοδο από την ευρωζώνη ή κοροϊδεύει τους συντρόφους του.

Μάλλον, εκεί στον ΣΥΡΙΖΑ δεν έχουν αντιληφθεί τι ζημία προκαλούν στο κόμμα τους παρόμοιες δηλώσεις. 
Δεν είναι μόνον που επιτείνουν τη σύγχυση για τις πραγματικές θέσεις του ΣΥΡΙΖΑ, είναι κυρίως γιατί ανακαλούν στη μνήμη των πολιτών το εφιαλτικό 2015 και τα όσα προηγήθηκαν την περίοδο 2013-2014. 
Η κρίσιμη μάζα των ψηφοφόρων που δίνει την εκλογική νίκη, θέλει ξεκάθαρες απόψεις για τόσο κρίσιμα ζητήματα, μακριά από υπερβολές. 
Γιατί όταν ένα πρωτοκλασάτο στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ μιλά για «κρατικοποίηση δύο συστημικών τραπεζών» ποιος ξέρει τι άλλο υπάρχει πίσω από αυτήν την πολιτική πρόταση; 
Γιατί σίγουρα θα είναι μέρος ενός γενικότερου σχεδιασμού, θα σκεφτεί ο πολίτης.
Θα μου πείτε πως ο κ. Π. Πολάκης είναι ασυγκράτητος και χειμαρρώδης. Πως τελικά έχει το ακαταλόγιστο και κάπως έτσι αντιμετωπίζεται από την ηγετική ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ.
Να με συγχωρέσετε, αλλά θα διαφωνήσω.
Ο κ. Π. Πολάκης, με τον ιδιόρρυθμο λόγο του και τις συμπεριφορές του, έχει διαμορφώσει ένα κοινό που τον ακολουθεί, επειδή ακριβώς θέλγεται από αυτόν το λόγο και από αυτές τις συμπεριφορές. 
Όμως συγχρόνως απωθεί όλους αυτούς που θέλουν ο ΣΥΡΙΖΑ να μετεξελιχθεί σε ένα σύγχρονο κόμμα της ευρωπαϊκής σοσιαλδημοκρατίας, έστω στην πιο αριστερή εκδοχή της, χωρίς ακραίες θέσεις και λαϊκισμούς.

Είναι οφθαλμοφανές πως η ηγετική ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ αδυνατεί να θέσει ένα προγραμματικό πλαίσιο εντός του οποίου θα κινούνται τα στελέχη του στις ομιλίες τους. Αν υπήρχε αυτό το πλαίσιο ο κ. Π. Πολάκης πολύ θα σκεφτόταν να πει τα όσα είπε στην Ηλιούπολη.

Με κάτι τέτοια δε σηκώνουν κεφάλι και μετά τους φταίνε οι δημοσκόποι και οι δημοσκοπήσεις.

Δεν υπάρχουν σχόλια: