Σάββατο 18 Δεκεμβρίου 2021

ΝΔ: Επικοινωνιακή ανεπάρκεια ή πολιτική υπνηλία;

Επικοινωνιακά η Νέα Δημοκρατία έχει τις καλές και τις κακές της στιγμές. 
Εκείνο όμως που τείνει να γίνει μόνιμη κατάσταση είναι η αδυναμία της, σημαντικά ζητήματα να τα αναδείξει σε όλο το εύρος τους. Να τα πάει μέχρι τέλους. Να τα εξαντλήσει, εξαντλώντας συγχρόνως και τον ΣΥΡΙΖΑ στην προσπάθεια του να δικαιολογήσει τα αδικαιολόγητα.
Εδώ και σχεδόν δύο ημέρες η κυβέρνηση βρίσκεται στη γωνία γιατί μια επιστημονική έκθεση - αναφέρομαι στην έκθεση Τσιόδρα, Λύτρα * που τεκμηριώνει το αυτονόητο, δηλαδή πως το ΕΣΥ δεν αντέχει στην υψηλή πίεση - την πήρε ο ΣΥΡΙΖΑ και την έκανε σημαία. Και από... την πλευρά του άριστα έπραξε.

Ευτυχώς, για την κυβέρνηση που υπήρχαν οι κ. Πολάκης και Κουρουμπλής οι οποίοι με τις δηλώσεις τους άλλαξαν την ατζέντα. Λειτούργησαν αμφότεροι σωτήρια για τη Νέα Δημοκρατία.
Αν η ενέργεια Κουρουμπλή δεν διαθέτει κανένα πολιτικό βάθος, τα όσα δήλωσε ο Π. Πολάκης σε κομματική εκδήλωση του ΣΥΡΙΖΑ για τη συμμετοχή του σε κοινή σύσκεψη του τότε υπουργού Δικαιοσύνης με εισαγγελείς για να διωχθεί ποινικά η σύζυγος του κ. Γ. Στουρνάρα, αποτελούν μείζον ζήτημα, που αλλάζει επίπεδο τη συνωμοσία Novartis. Από τον Παπαγγελόπουλο πάμε κατευθείαν στον Τσίπρα.

Τι θα περιμέναμε από τα επικοινωνιακά επιτελεία της κυβέρνησης και της Νέας Δημοκρατίας; 
Να καταστήσουν τα όσα είπε ο Π. Πολάκης κεντρικό πολιτικό ζήτημα. 
Να αναδείξουν σε όλη την έκταση την απόπειρα της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ να χειραγωγήσει τη Δικαιοσύνη, να καταλύσει τη διάκριση των εξουσιών.

Τεράστιο θέμα.

Δυστυχώς, το μόνο που υπήρξε ήταν μια ανακοίνωση της κυβέρνησης, λίγων λέξεων. Ο Π. Πολάκης τους έδωσε μια ανεπανάληπτη πάσα για να βάλουν γκολ στην εστία του ΣΥΡΙΖΑ και οι νεοδημοκράτες έπιασαν αέρα. Τέτοιες αποκαλύψεις δε γίνονται κάθε ημέρα.
Προφανώς, το επικοινωνιακό επιτελείο της κυβέρνησης δεν εκτίμησε σωστά τις διαστάσεις των όσων είπε ο Π. Πολάκης. Αντί να αμύνεται για ένα ανούσιο ζήτημα, θα έπρεπε να περάσει σε φουλ επίθεση.

Ο σεβασμός της διάκρισης των εξουσιών από την εκτελεστική εξουσία είναι μείζον θέμα για τα δημοκρατικά πολιτεύματα. Όταν έχεις μια αβίαστη ομολογία από αυτούς που αποπειράθηκαν να ακυρώσουν τη διάκριση των εξουσιών, δεν αφήνεις το θέμα να περάσει με μια «ανακοινωσούλα» ρουτίνας.
Δυστυχώς, αυτό το επικοινωνιακό σφάλμα δεν προσπάθησαν να το καλύψουν με παρεμβάσεις τους προβεβλημένα κυβερνητικά στελέχη. Και αυτά υποεκτίμησαν το ζήτημα ή κάτι ακόμα χειρότερο, βαρέθηκαν. Ας αναλογιστούν στην κυβέρνηση τι θα γινόταν, αν οι ρόλοι ήταν αντίστροφοι. Σε τέτοια ζητήματα οι Συριζαίοι είναι πολλά βήματα εμπρός.

Ας ελπίσουμε το συγκεκριμένο θέμα να το αναδείξει σε όλη την έκταση του ο πρωθυπουργός μεθαύριο στη Βουλή, γιατί ο Π. Πολάκης είναι στενός συνεργάτης του τέως πρωθυπουργού.


*

Και Φάαααπ...




Δεν υπάρχουν σχόλια: