Δευτέρα 13 Δεκεμβρίου 2021

Λογαριασμοί ρεύματος – Αναβιώνει το κίνημα «δεν πληρώνω» ο ΣΥΡΙΖΑ;

Το βίντεο απεικονίζει έναν πολίτη που μπαίνει στο διαμέρισμα του παίρνοντας από το γραμματοκιβώτιο του έναν φάκελο
Ένα σποτάκι του ΣΥΡΙΖΑ που ανάρτησε σήμερα ο ίδιος ο Αλέξης Τσίπρας στους προσωπικούς του λογαριασμούς στα social media με αφορμή τις αυξήσεις των τιμών στην ηλεκτρική ενέργεια προκαλεί σοβαρό κίνδυνο αναβίωσης της στάσης πληρωμών.
Το βίντεο απεικονίζει έναν πολίτη που μπαίνει στο διαμέρισμα του παίρνοντας από το γραμματοκιβώτιο του έναν φάκελο. Την ίδια στιγμή η τηλεόραση του σπιτιού του είναι ανοικτή και ακούγεται... η ανακοίνωση του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη από το βήμα της ΔΕΘ για την επιχορήγηση των λογαριασμών. Ο ήρωας του σποτ ανοίγει το φάκελο και βγάζει από μέσα τον λογαριασμό κατανάλωσης της ηλεκτρικής ενέργειας, με «φουσκωμένο» ποσό. Το σενάριο του βίντεο τον θέλει αγανακτισμένο. Και στο τέλος της προβολής του απεικονίζεται το σύνθημα: «Κάν’ τους OFF. Είναι στο χέρι σου. Νέα αρχή με την κοινωνία στην πρώτη γραμμή. ΣΥΡΙΖΑ Προοδευτική συμμαχία».

Η μία ερμηνεία που δίνεται, σύμφωνα και με τα σχόλια που ακολουθούν στους προσωπικούς λογαριασμούς του Τσίπρα στα social media, θέλει τον ΣΥΡΙΖΑ να προτρέπει τους πολίτες να καταψηφίσουν την κυβέρνηση. Αν και βέβαια δεν βρισκόμαστε σε προεκλογική περίοδο.
Η δεύτερη, όμως, ερμηνεία που δίνεται είναι η προτροπή του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης προς τους πολίτες ώστε να μην πληρώνουν τους λογαριασμούς ρεύματος των προμηθευτών τους.

Κίνημα δεν πληρώνω

Παράγοντες της αγοράς με τους οποίους συνομίλησε το in.gr, εκφράζουν την δυσαρέσκεια και ενόχληση τους με το συγκεκριμένο μήνυμα που περνάει το βίντεο. Και ανησυχούν θυμούμενοι το κίνημα «δεν πληρώνω» που προέτρεπε την περίοδο των μνημονίων και της διακυβέρνησης ΝΔ – ΠΑΣΟΚ τους πολίτες να μην πληρώνουν από τα διόδια μέχρι τους λογαριασμούς ηλεκτρικής ενέργειας. Την περίοδο εκείνη ο ΣΥΡΙΖΑ, ως αντιπολίτευση παρότρυνε τις ενέργειες αυτές ομάδων πολιτών, παρέχοντας τους πολιτική στήριξη.

Τα ίδια στελέχη της αγοράς, θυμίζουν τις τραγικές επιπτώσεις εκείνης της συμπεριφοράς: «Η ΔΕΗ, που είναι και ο μεγαλύτερος παίκτης στην αγορά ενέργειας φεσώθηκε με απλήρωτους λογαριασμούς που ανήλθαν στα 3 δις. ευρώ και έφτασε λίγο πριν το καλοκαίρι του 2019 στα πρόθυρα της χρεοκοπίας».

Πηγές του κλάδου της ενέργειας σχολιάζουν αρνητικά αυτό το μήνυμα ανησυχώντας για τις επιπτώσεις που μπορεί να προκαλέσει όχι μόνο στη ΔΕΗ αλλά και στους ανεξάρτητους παρόχους ρεύματος: «Οι εταιρίες έχουν επωμιστεί τεράστια κόστη από τις αυξήσεις στην ενέργεια, όπως στο φυσικό αέριο. Η τιμή του έχει πενταπλασιαστεί και οι τιμές χονδρεμπορικής αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας έχουν επίσης υπερδιπλασιαστεί από την αρχή της χρονιάς. Πρόκειται για μία ευρωπαϊκή ενεργειακή κρίση. Επηρεάζει τους πάντες. Οι εταιρίες ηλεκτροπαραγωγής και προμήθειας ρεύματος έχουν επωμιστεί τεράστιο κόστος και δέχονται πιέσεις στη ρευστότητα τους. Μία γενικευμένη στάση πληρωμών θα οδηγούσε σε κατάρρευση των εταιριών και μπλακ άουτ στην ηλεκτροδότηση», σχολιάζουν οι ίδιοι κύκλοι.

Αν ο στόχος του μηνύματος του ΣΥΡΙΖΑ είναι να στηθεί ένα νέο κίνημα «δεν πληρώνω», τότε αυτό φέρει ξεκάθαρα τη σφραγίδα του κόμματος αλλά και του ίδιου του αρχηγού του.

Χρήστος Κολώνας

Δεν υπάρχουν σχόλια: