Παρασκευή 19 Νοεμβρίου 2021

Τέλος στην πολυγλωσσία και στα μηνύματα που προκαλούν σύγχυση βάζει ο Κυρ. Μητσοτάκης

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης καθόρισε το σχέδιο που θα ακολουθηθεί το επόμενο δίμηνο για την αντιμετώπιση της πανδημίας στέλνοντας μήνυμα και στο εσωτερικό της κυβέρνησης προκειμένου να δοθεί ένα τέλος στην πανσπερμία δηλώσεων και τοποθετήσεων που προκαλεί προβληματισμό και στους πολίτες.
Με μέτρα για τους ανεμβολίαστους, που πλέον δεν θα μπορούν να εισέρχονται στο σύνολο των κλειστών χώρων ούτε με rapid test και έμμεσες πιέσεις τόσο για την εμβολιασμό όσο και για την τρίτη δόση ειδικά στους άνω των 60 το πιστοποιητικό των οποίων θα λήγει επτά μήνες μετά τη δεύτερη δόση που έχουν... κάνει.
Ο Πρωθυπουργός με γνώμονα ύπαρξη του μοναδικού όπλου κατά της πανδημίας, του εμβολίου και την απόφαση να μην ξανακλείσουν συνολικά οικονομία και κοινωνία καθόρισε 5 συμπληρωματικά μέτρα που αφορούν τους ανεμβολίαστους, τις εκκλησίες και τη λειτουργία τους, τους άνω των 60, την προσέλευση στην εργασία για δημόσιο και ιδιωτικό τομέα και στην ενίσχυση του ΕΣΥ με προλήψεις.

Με το μήνυμα του ουσιαστικά έβαλε ένα τέλος σε όλα τα σενάρια που μεταδίδονται αλλά και σε δηλώσεις ακόμη και στελεχών της κυβέρνησης που προκαλούν βέρτιγκο και στους πολίτες συμβάλλοντας στη δημιουργία ενός κλίματος ανασφάλειας, το οποίο ορισμένες εκμεταλλεύονται για μικροκομματικούς λόγους.


«Χρειαζόμαστε καθαρό μυαλό και ενότητα» είπε στο μήνυμα τους προσθέτοντας με έμφαση ότι δεν πρέπει σε καμία περίπτωση να επιτρέπεται και να δημιουργούνται συνθήκες για την «εργαλειοποίηση του πόνου». Σαφές όμως και το Όχι που είπε στη «διγλωσσία» είτε αφορά στελέχη της κυβέρνησης και του κόμματος είτε αρμοδίους που μεταφέρουν κυρίως προσωπικές απόψεις.

Όχι είπε και στην υποχρεωτικότητα δείχνοντας πως δεν προτίθεται να θέσει θέμα συνολικά ή τουλάχιστον στη φάση αυτή να την προωθήσει σε άλλες κατηγορίες εργαζομένων.
«Η προτροπή και η ενθάρρυνση έχουν μεγαλύτερη δύναμη από τους γενικούς αφορισμούς περί υποχρεωτικότητας» ανέφερε σχετικά με το ζήτημα αυτό κλείνοντας το.

Ο καθορισμός που ο ίδιος έκανε αναφορικά με τον χρονικό ορίζοντα που θα διαρκέσει και το συγκεκριμένο σχέδιο με τα 5 συμπληρωματικά μέτρα, δείχνει ότι τα Χριστούγεννα θα πραγματοποιηθούν με βάση τις ανακοινώσεις τους, εκτός φυσικά και αν υπάρξει οποιαδήποτε... εκτροπή με τη διασπορά του κορονοϊού.

Η επέκταση της απαγόρευσης εισόδου των ανεμβολίαστων και σε άλλους χώρους πέραν της εστίασης ακόμη και με την επίδειξή rapid test ήταν αναμενόμενη. Έτσι δεν θα εισέρχονται σε σινεμά, θέατρα, μουσεία ή γυμναστήρια μεταξύ άλλων ενώ πληροφορίες αναφέρουν πως δεν θα ληφθούν μέτρα για την αντιμετώπιση φαινομένων υπαίθριων πάρτι που πραγματοποιούν χωρίς να τηρείται οποιοδήποτε μέτρο προστασίας.

Η αναφορά στο ζήτημα των εκκλησιών ήταν επίσης σαφής, αφού θα καθίσταται εφικτή η είσοδος σε αυτές μόνον για εμβολιασμένους και για ανεμβολίαστους που έχουν rapid test. Κάτι που ανέφερε και η Εκκλησία που σημειωτέον έχει προτρέψει τους πιστούς να τηρούν τα μέτρα προστασίας της δημόσιας υγείας και έχει δηλώσει ότι έχει τη δυνατότητα διενέργειας των απαραίτητων έλεγχων.

Σημαντική θεωρείται και η απόφαση που αφορά τους άνω των 60. Η απόφαση ότι το πιστοποιητικό εμβολιασμού παύει να ισχύει 7 μήνες μετά την έκδοσή του, όσοι δεν προχωρήσουν στην τρίτη απαραίτητη πλέον δόση θα αδυνατούν να εισέρχονται σε κλειστούς χώρους όπως ισχύει και τους ανεμβολίαστους. «Και αυτό γιατί» όπως είπε «τα ιατρικά δεδομένα δείχνουν ότι, με τον καιρό, μειώνεται η άμυνα του εμβολίου».




Δεν υπάρχουν σχόλια: