Δευτέρα 15 Νοεμβρίου 2021

Υπέρ των περιοριστικών μέτρων ο ΣΥΡΙΖΑ αλλά για όλους!

Διχαστική εξακολουθεί να χαρακτηρίζει την τακτική των μέτρων περιορισμού για τους ανεμβολίαστους ο ΣΥΡΙΖΑ και ανακαλύπτοντας την… υγειονομική κρίση ζητά τώρα μέτρα για όλους. 
Και την ώρα που υποστηρίζει πως η πραγματική οικονομία πλήττεται εξ αιτίας των απαγορεύσεων για τους ανεμβολίαστους κάνει λόγο για μείωση πληρότητας σε κλειστούς χώρους και περιορισμούς στο ωράριο της εστίασης και της διασκέδασης
Συνεχίζοντας μια τακτική που ρίχνει νερό στον μύλο των... ανεμβολίαστων, ο ΣΥΡΙΖΑ την ώρα που εμφανίζεται να τάσσεται υπέρ των εμβολιασμών και να κατηγορεί την κυβέρνηση ότι αδυνατεί να διαχειριστεί την πανδημία στέλνει μηνύματα αντιφατικά όχι μόνο σε ότι αφορά την κοινωνία αλλά και την δική του στάση. Μια στάση που από την αρχή της πανδημίας έχει προκαλέσει ερωτήματα ως προς τους τελικούς της στόχους, πέραν της προσπάθειας να δημιουργήσει μια βάση αντιπολίτευσης και διατήρησης των υψηλών τόνων.

Είναι χαρακτηριστικό παράδειγμα η υπόθεση των lockdown και των περιοριστικών μέτρων που έχουν κατά διάστημα εφαρμοστεί στο πλαίσιο της αντιμετώπισης της διασποράς, τα οποία συνδυάζονταν όμως και με το μοναδικό βασικό όπλο αυτό τους εμβολιασμού. 
Πέρυσι τέτοια εποχή όταν η χώρα είχε ήδη κλείσει δεν υπήρχε εμβόλιο, ενώ από τις αρχές του καλοκαιριού τα οποία μέτρα ελήφθησαν είχαν ως βασικό κορμό την πορεία του προγράμματος Ελευθερία.
Όλο αυτό το διάστημα ο ΣΥΡΙΖΑ όταν η κυβέρνηση έπαιρνε περιοριστικά μέτρα την κατηγορούσε για αδυναμία διαχείρισης και όταν άνοιγε την αγορά την κατηγορούσε ως υπαίτιο για τη διασπορά. 
Τώρα το παιχνίδι έχει στραφεί στην προσπάθεια δημιουργίας διχαστικού κλίματος μεταξύ εμβολιασμένων και ανεμβολίαστων ειδικά σε ό,τι αφορά τα μέτρα που αφορούν ως αντιτάσσονται στη δημιουργία ενός τείχους ανοσίας.
Αφενός ο ΣΥΡΙΖΑ θέτει θέμα για την πραγματική οικονομία. Υποστηρίζει πως με το να αποκλείονται από δραστηριότητες ανεμβολίαστοι, ή να ζητείται από αυτούς η ύπαρξη αρνητικών τέστ προκαλεί πλήγμα στο χώρο της εστίασης, μειώνει τζίρους και οδηγεί επιχειρήσεις σε κλείσιμο
Στις αρχές του μήνα κατατέθηκε και σχετική ερώτηση στην οποία αναφέρεται μεταξύ άλλων ότι «Τα νέα περιοριστικά μέτρα που ανακοινώθηκαν την Τρίτη 2/11, πρόκειται να προκαλέσουν εκ νέου μείωση στο τζίρο των επιχειρήσεων σε εστίαση και λιανεμπόριο»

Περιορισμούς και μειωμένα ωράρια ζητά ο Α. Ξανθός


Λίγες μόλις ημέρες μετά όμως ο αρμόδιος για θέματα υγείας τομεάρχης του ΣΥΡΙΖΑ σε άρθρο του που αναρτήθηκε στο ieidiseis με τίτλο «Τι διαφορετικό θα έκανε ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ σε αυτή τη φάση της πανδημίας» αναφέρει ότι «Όταν έχεις κρίση Δημόσιας Υγείας σε έξαρση , δεν είναι κανένας ασφαλής και δεν υπάρχει κανονικότητα για κανένα».
Και συνεχίζει προτείνοντας ως εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ:
  • Αυστηροποίηση των υγειονομικών μέτρων στους κλειστούς χώρους (εστίαση, διασκέδαση, αμφιθέατρα, συνέδρια, αθλητικές και κοινωνικές εκδηλώσεις).
  • Μείωση των ποσοστών πληρότητας (πχ 70%) και περιορισμοί στα ωράρια, ακόμα και για τους εμβολιασμένους, ειδικά στις «κόκκινες» περιοχές.
Ο κ. Ξανθός επανήλθε χθες με συνέντευξή του στην εφημερίδα Μακεδονία της Κυριακής, στην οποία αφού δηλώνει ότι «Είναι απολύτως λάθος επιδημιολογικά η κυβερνητική γραμμή ότι «έχουμε πανδημία ανεμβολίαστων» και άρα οι περιορισμοί πρέπει να αφορούν αποκλειστικά αυτούς» σημειώνει ότι 
«όταν έχεις καθημερινά 7-8000 κρούσματα και 60-70 θανάτους σαν χώρα, βιώνεις μια υγειονομική τραγωδία και μια εθνική κρίση που δεν επιτρέπει συνθήκες «κανονικότητας» και «ελευθερίας» για κανένα» και τονίζει πως «Η στρατηγική του «lockdown για ανεμβολίαστους» είναι αντιεπιστημονική, ανεφάρμοστη και κοινωνικά διχαστική»,

Επαναλαμβάνει δέ ότι «αυτό που χρειάζεται είναι αυστηροποίηση των υγειονομικών standards για όλους, περιορισμοί στην αναψυχή και τη νυκτερινή διασκέδαση, μέτρα για τους χώρους εργασίας, τα μέσα μεταφοράς, τα σχολεία, τα πανεπιστήμια και τις κλειστές δομές».

Ο ΣΥΡΙΖΑ τοποθετείται στο θέμα με τους ανεμβολίαστους
(ο Αλέξης Τσίπρας χαρακτήρισε ως ρατσιστική την άποψη πως πρόκειται για «πανδημία ανεμβολίαστων») με τρόπο ανάλογο με αυτόν που αφορά στην υποχρεωτικότητα για τους υγειονομικούς. Έθεσε τότε την προαιρετική υποχρεωτικότητα ως έναν νέο όρο αφού υποστήριξε και συνεχίζει να υποστηρίζει ότι δεν πρέπει να υπάρχει οποιαδήποτε επίπτωση αν κάποιος αρνείται να εμβολιαστεί και βρίσκεται στο χώρο της υγείας.

Μιλώντας για μέτρα για όλους, τους βάζει στο ίδιο κομμάτι που αφορά στα ατομικά μέτρα προστασίας, δίνει άλλοθι και καταδικάζει την ατομική ευθύνη (άλλωστε ως αριστερό κόμμα όπως αυτοπροσδιορίζεται η ατομική ευθύνη είναι κάτι σαν την αριστεία). Προτείνονται μειώσεις στις πληρότητες στους χώρους διασκέδασης (όπου στους κλειστούς βρίσκονται μόνον εμβολιασμένοι) και ίδιους περιορισμούς με την επίκληση της άποψης πως και οι εμβολιασμένοι νοσούν και μπαίνουν και σε ΜΕΘ συμβάλει στην προσπάθεια των αντιεμβολιαστών και συντηρεί τις φοβίες των ανεμβολίαστων.

Σημειώνεται πως η αξιωματική αντιπολίτευση επιχειρεί να εμπλέξει από τη μια την πραγματική οικονομία και τα προβλήματα στην εστίαση με τις αντιδράσει των ανεμβολίαστων και ειδικά των αντιεμβολιαστών με αυτές των καταστηματαρχών, εμπόρων και λοιπών κατηγοριών που πλήττονται από τη μείωση τους αριθμού των εν δυνάμει πελατών.

Σε κάθε περίπτωση οι θέσεις της Κουμουνδούρου προβληματίζουν και φέρνουν στο προσκήνιο τα όσα είπε πρόσφατα στη Βουλή ο Πρωθυπουργός, ο οποίος μιλώντας στην κοινοβουλευτική ομάδα της κυβερνώσας παράταξης έθεσε θέμα τακτικής υπονόμευσης από την πλευρά του ΣΥΡΙΖΑ και του επικεφαλής του.

Δεν υπάρχουν σχόλια: