Δευτέρα 15 Νοεμβρίου 2021

Ο εκβιασμός του κόσμου της εστίασης

Με τον... αέρα και την δύναμη που δίνει το γεγονός ότι η εστίαση και η διασκέδαση είναι ο δεύτερος μεγαλύτερος εργοδότης της χώρας, οι εκπρόσωποι του κλάδου, ετοιμάζουν μια «συμβολική» επίσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου, την Τρίτη που θα κλείσουν τα μαγαζιά τους.
Πέραν του επίσημου καταλόγου με τα αιτήματα τους, θα πάνε πεσκέσι στον πρωθυπουργό δυο πληρωμένες έρευνες από «επαγγελματική» εταιρεία μετρήσεων
Η μια θα ακυρώνει, όπως ισχυρίζονται, το κυβερνητικό αφήγημα ότι η εστίαση στηρίχθηκε επαρκώς οικονομικά. 
Η δεύτερη όμως είναι όλα τα λεφτά!...
Είναι μια δημοσκόπηση που προαναγγέλλουν ότι αποδεικνύει την καθολική δυσαρέσκεια του κλάδου έναντι της κυβέρνησης και των αποφάσεων της τα τελευταία δύο χρόνια. 
Το concept της διαμαρτυρίας πρωτοποριακό: σας φέρνουμε δημοσκόπηση και σας λέμε τι πρέπει να κάνετε ΠΑΛΙ για μας, αν θέλετε να σας ψηφίσουμε!

Η εστίαση είναι λίγο λαίμαργη στις απαιτήσεις της αλλά είναι ο συνδυασμός ιδιοτήτων που της το επιτρέπει. Κυριαρχεί στο ελληνικό επιχειρείν και απασχολεί και χιλιάδες εργαζόμενους. Επομένως η πολιτεία, χρωστάει ως χάρη στους επιχειρηματίες του κλάδου τα εξής:
Να μετατρέψει την επιστρεπτέα σε ΜΗ επιστρεπτέα, να επιδοτήσει το ενεργειακό κόστος και το ενοίκιο, να επιδοτήσει τις εργοδοτικές εισφορές να στηρίξει -οικονομικά πάντα- με βάση την πρώτη τζίρους και επισκεψιμότητας των καταστημάτων σε όλα τα λειτουργικά κόστη που προκύπτουν, να μειώσει το ΦΠΑ στο 6%, να επιδοτήσει τις δόσεις των δανείων και να δώσει νέες χρηματοδοτήσεις ανάλογες με εκείνες του 2020 και των αρχών του 2021 όταν τα καταστήματα ήταν κλειστά! Αυτά είναι τα αιτήματά τους.
Με προσθήκες τοπικού χαρακτήρα. Αν γίνεται να πληρώσουν και με σοβαρή έκπτωση και τον ΟΤΕ και τις εταιρίες πνευματικών δικαιωμάτων για τη μουσική που παίζουν στα κέντρα διασκέδασης.
Τους εκνευρίζει και ο αρμόδιος υπουργός που λέει ότι είναι αχάριστοι γιατί στηρίχθηκαν όσο λίγοι και θέλουν να αποδείξουν το αντίθετο.

Το 1,5 δις ευρώ που δόθηκε για τις αναστολές εργασίας των εργαζομένων τους, δεν το λογίζουν ως δική τους στήριξη. 
Άδικο έχουν; Μια χαρά επιχειρήσεις χωρίς εργαζόμενους θα μπορούσαν να έχουν σύμφωνα με την αντίληψή τους.

Κοινωνία και εστίαση πάνε μαζί διατυμπανίζει ένα μέρος της συνδικαλιστικής εκπροσώπησης τους. Οφείλω να ομολογήσω ότι έχουν δίκιο όπως διαπίστωσα.
Σε ανάρτηση του στο διαδίκτυο ιδιοκτήτης ενός μικρού ταχυφαγείου -προσφέρει και καφέ και ποτό και λειτουργεί όλη τη νύχτα- ανακοίνωνε
ότι θα κλείσει την επιχείρηση του, την προσεχή Τρίτη. Ως λόγο επικαλείται, τη διαμαρτυρία του για τον «άδικο» διαχωρισμό εμβολιασμένων και ανεμβολίαστων. Δεν είναι ούτε αρνητής ούτε αντιεμβολιαστής και στο post του φυσικά δεν μιλάει για παραβίαση κανενός συνταγματικού δικαιώματος των αντιεμβολιαστών. Για το δικό του «άδικο» κλαίει. Που δεν του επιτρέπει ο νόμος στο μαγαζάκι του να έχει και εμβολιασμένους και ανεμβολίαστους
Γράφει σε φίλο του με αντίστοιχη επιχείρηση: «Έχω κουραστεί αδελφέ, διώχνω οικογένειες με παιδάκια... δεν παλεύεται αυτό…».

Στην αρχή σαστίζω και νομίζω ότι μπερδεύτηκε το profile του με εξουθενωμένου γιατρού που κουβαλάνε τα ασθενοφόρα, οικογένειες στις
εντατικές που είναι γεμάτες.

«Πάνε να σας αφανίσουν …» του γράφει ο διαδικτυακός αρνητής και ανεμβολίαστος που τον ενοχλεί ότι δεν μπορεί να μπει σε μαγαζί την ώρα που αφήνουν τα σύνορα ανοιχτά και μπαίνουν μετανάστες!
Ο μικροεπιχειρηματίας του ταχυφαγείου βλέπει τη ζημιά στο ταμείο του από τα μέτρα που τηρεί και κάνει παντιέρα το «άδικο» του διαχωρισμού ανεμβολίαστων και εμβολιασμένων. Δεν του είναι ορατή η μακροπρόθεσμη ζημιά που κάνουν στην επιχείρησή του, οι ζηλωτές αυτού του είδους. Να συνομιλεί με αυτούς όμως τον έστρεψε και η ηγεσία του κλάδου του.

Ο πρόεδρος της ΠΟΕΣΕ Γιώργος Καβαθάς επισήμως ανακοίνωσε ότι οι τζίροι τους έπεσαν κατά 30-50% από το περασμένο Σαββατοκύριακο όταν ανακοινώθηκαν τα μέτρα για τους ανεμβολίαστους.

Ο εκβιασμός απλός: ή επιστρεπτέες εκατομμυρίων και ό,τι άλλο θέλουμε ή μας αφήνετε ήσυχους και εμάς και τους ανεμβολίαστους.

Δεν υπάρχουν σχόλια: