Δευτέρα 15 Νοεμβρίου 2021

Ανοίγει τη διπλωματική βεντάλια ο Κυριάκος Μητσοτάκης - Με ποιους θα συναντηθεί και οι πρωτοβουλίες που θα αναλάβει

Ο Έλληνας πρωθυπουργός πιστεύει στις εξωστρεφείς πρωτοβουλίες και όπως λένε συνεργάτες του, επιδιώκει με τις «διαρκείς» επαφές να εξασφαλίσει πολύτιμες συμμαχίες για τις μάχες υπέρ των συμφερόντων της χώρας.
Την προώθηση των εθνικών στόχων σε όλα τα κρίσιμα πεδία ξεκινά εκ νέου ο Κυριάκος Μητσοτάκης, αναπτύσσοντας με τα ταξίδια του σε σημαντικούς «σταθμούς» της Ευρώπης και διεθνώς, άκρως ενδιαφέρουσες συζητήσεις με κορυφαίους «παίκτες».
Οπως λένε συνεργάτες του,  οι κινήσεις του... Έλληνα Πρωθυπουργού συνδέονται με τους στόχους αναβάθμισης της χώρας στο πολιτικό, οικονομικό, γεωπολιτικό και πολιτιστικό επίπεδο, που και εν μέσω πανδημίας αναζητούσε τις «ασφαλείς διαδρομές» για να τους προσεγγίσει. Λονδίνο, Ρότερνταμ και Μόσχα συμπεριλαμβάνονται στους επόμενους «σταθμούς».

Έτσι την προσεχή Τρίτη ο κ. Μητσοτάκης θα συναντήσει στο Λονδίνο τον Μπόρις Τζόνσον σχεδιάζοντας να επαναφέρει την συζήτηση και τις πρωτοβουλίες για την επιστροφή των Γλυπτών του Παρθενώνα και της επανένωσής τους στο νέο Μουσείο της Ακρόπολης. Έκανε δε την πρώτη κρούση μιλώντας προχθές στο Παρίσι και στην εκδήλωση για τα 75 χρόνια από την ίδρυση της UNESCO. Κατά την συνάντησή του με τον Βρετανό ομόλογό του θα καλέσει σε έναν ειλικρινή διάλογο με την βρετανική κυβέρνηση, αξιοποιώντας και την απόφαση της Διακυβερνητικής Επιτροπής Επιστροφής των Πολιτιστικών Αγαθών στις Χώρες Προέλευσης της UNESCO, που σχετίζεται με την έκφραση δυσαρέσκειας για την εκκρεμότητα σχετικά με την επίλυση του ζητήματος λόγω της βρετανικής στάσης.
Βέβαια, περνώντας το κατώφλι της Ντάουνινγκ Στριτ 10 ο Έλληνας πρωθυπουργός θα έχει την ευκαιρία να συζητήσει ενδεχομένως με τον Μπόρις Τζόνσον και για τις σχέσεις που έχουν διαμορφωθεί μεταξύ Ηνωμένου Βασιλείου και Ευρώπης μετά το Brexit. Μάλιστα οι πληροφορίες αναφέρουν ότι ο κ. Μητσοτάκης εκπρόκειτο -πριν το ταξίδι του στο Λονδίνο- να έχει επικοινωνία με κορυφαίους παίκτες στην Ευρώπη και την Κομισιόν σχετικά με την ανάγκη αποτροπής εντάσεων στις σχέσεις τους με το Ηνωμένο Βασίλειο.
Μια ακόμη βασική επιδίωξη μέσω του ταξιδιού στο Λονδίνο δεν μπορεί παρά να είναι επίσης η ανάπτυξη των οικονομικών και αναπτυξιακών σχέσεων της χώρας μας με το Ηνωμένο Βασίλειο, ειδικά στο πεδίο του τουρισμού αλλά όχι μόνο.
Από το Λονδίνο ο κ. Μητσοτάκης θα ταξιδέψει για το Ρότερνταμ προκειμένου να συμμετάσχει στη Σύνοδο του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος. Η πυκνή ατζέντα της Συνόδου επιτρέπει την ανάδειξη όλων των βασικών ζητημάτων της συγκυρίας με το βλέμμα των κορυφαίων ηγετών στην επόμενη μέρα της πανδημίας.
Κυβερνητικά στελέχη υπενθυμίζουν ότι οι ηγέτες του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος αναγνωρίζουν την δυναμική Μητσοτάκη και την σταθερή επίτευξη των στόχων που θέτει, επισημαίνοντας ότι η Νέα Δημοκρατία είναι αυτήν την στιγμή ένας από τα πλέον ισχυρά κόμματα στην ίδια ευρωπαϊκή οικογένεια, καθώς διατηρεί σε όλες τις δημοσκοπήσεις σημαντικές δυνάμεις και «αυτοδύναμες» εικόνες.

Με το Ρώσο Πρόεδρο, Βλαντιμίρ Πούτιν θα συναντηθεί αργότερα στη Μόσχα και συγκεκριμένα στις 8 Δεκέμβρη. Το τετ-α-τετ κρίνεται εκ των προτέρων πολύ σημαντικό καθώς θεωρείται βέβαιο ότι στο τραπέζι των συζητήσεων θα μπουν τα ενεργειακά θέματα και τα ευρύτερα της Ανατολικής Μεσογείου.
Το Μέγαρο Μαξίμου δίνει βάρος και στο σύντομο τετ-α-τετ – εν’ όψει και της επικείμενης επίσκεψης του στην Ουάσιγκτον– που είχε με την αντιπρόεδρο των ΗΠΑ, Καμάλα Χάρις στο περιθώριο της Διεθνούς Διάσκεψης για τη Λιβύη στο Παρίσι.
Εκτός από τα ταξίδια- όπως συμπληρώνουν κυβερνητικά στελέχη- ο πρωθυπουργός συνεχίζει τις επαφές του και υποδεχόμενος ξένους ηγέτες στο Μέγαρο Μαξίμου. 
Πρόσφατα για παράδειγμα υποδέχτηκε την Άνγκελα Μέρκελ και τον Ολλανδό πρωθυπουργό, Μαρκ Ρούτε.

Στο εσωτερικό, καθοριστικής σημασίας βήμα για την κυβέρνηση είναι και το Συνέδριο της Νέας Δημοκρατίας στις 3-5 Δεκέμβρη, όπου ο πρωθυπουργός αναμένεται να παρουσιάσει τον «οδικό χάρτη» που υπερβαίνει το τέλος της κυβερνητικής θητείας το 2023. 
Στις θεματικές ενότητες, είναι η ανάκαμψη της οικονομίας και η προσέλκυση επενδύσεων, η στήριξη της μεσαίας τάξης και των χαμηλών εισοδημάτων, ο ψηφιακός μετασχηματισμός, η αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης.

Δεν υπάρχουν σχόλια: