Παρασκευή 3 Σεπτεμβρίου 2021

Το ΣΥΡΙΖΑικό πλέγμα προστασίας των αρνητών

Δέκα χιλιάδες άτομα από το ΕΣΥ θα λάβουν σημειώματα αναστολής εργασίας. Και πόσοι στις ιδιωτικές δομές υγείας και στην κοινωνική πρόνοια, κρατική και μη; 
Άλλοι τόσοι ή και παραπάνω. 
Έχουμε λοιπόν είκοσι χιλιάδες άτομα που πιστεύουν ότι ο φασίστας Κυριάκος τους στέλνει στην πείνα. Να πολλαπλασιάσουμε επί δύο (για να βάλουμε και τα έτερα ημίσεα) ή επί τέσσερα (υπολογίζοντας και τους εξοργισμένους γονείς τους); Να αμέσως-αμέσως ογδόντα χιλιάδες νοματαίοι που ακούνε ΝΔ... και φτύνουν στον κόρφο τους.
Είχαν ψηφίσει ΝΔ αυτοί στις προηγούμενες εκλογές; Φρονώ ότι περίπου το 40% απ’ αυτούς είχε ψηφίσει, δεν βλέπω λόγο να είχε ξεφύγει αυτός ο πληθυσμός από την αναλογία του γενικού εκλογικού αποτελέσματος. 
Στις επόμενες εκλογές αυτοί θα ψηφίσουν ΣΥΡΙΖΑ; Φρονώ ότι ναι, θα τους ψηφίσει ένα πολύ μεγαλύτερο ποσοστό αυτών των ανθρώπων σε σύγκριση με όσους το είχαν κάνει στις προηγούμενες εκλογές. «Μα γιατί» θα ρωτήσετε, «αφού ο ΣΥΡΙΖΑ επισήμως είναι υπέρ του εμβολιασμού».

Ο μόνος τρόπος για να το κατανοήσουμε είναι να μπούμε στη θέση τους, έτσι εξ’ άλλου θα αντιληφθούμε και την ερμαφρόδιτη και ύπουλη στάση των ΣΥΡΙΖΑίων στο καίριο αυτό ζήτημα. Κατ’ αρχήν πρόκειται για ανθρώπους είτε πολύ φανατικούς ψεκασμένους, είτε για φοβισμένους μέχρι θανάτου. Αλλιώς δεν εξηγείται η άρνηση τους να εμβολιαστούν παρά τα εκατομμύρια των υγιέστατων εμβολιασμένων γύρω τους και παρά το δραματικό γεγονός ότι χάνουν το εισόδημα τους. Δεν είναι απλή αυτή η απόφαση.
Οι άνθρωποι αυτοί νιώθουν εγκλωβισμένοι, περικυκλωμένοι, διωκόμενοι. Η κοινωνική πλειοψηφία τους χλευάζει, ο περίγυρος τους πιέζει, το κράτος τους κυνηγά αδυσώπητα μέχρις αφαίρεσης των πόρων με τους οποίους ζουν. Ανίκανοι να αντιληφθούν το εγκληματικό αποτέλεσμα των σκέψεων και των πράξεων τους, τοποθετούν εαυτόν στη θέση του αδικημένου και του οσιομάρτυρα, ψάχνοντας πλέον όχι για πλήρη αποδοχή των απόψεων τους αλλά για μια χαραμάδα μέσα από την οποία θα περάσουν για να τη βγάλουν καθαρή επί του παρόντος.

Η πολυπρισματική και ερμαφρόδιτη στάση του ΣΥΡΙΖΑ στο θέμα του εμβολιασμού, τους την προσφέρει αυτή τη χαραμάδα. Αυτά τα ΣΥΡΙΖΑικά ήξεις-αφίξεις, τα «ναι στο εμβόλιο αλλά όχι στους διαχωρισμούς», τα «ναι στην υποχρεωτικότητα αλλά όχι στην αναστολή εργασίας», τα «ναι στην επιστήμη αλλά όχι στον περιορισμό της έκφρασης», τα «ναι» του Φίλη παρέα με τα «όχι» του Πολάκη, εν τέλει κατασκευάζουν ένα πλέγμα θέσεων που επιδέχεται κάθε ερμηνεία. Εκλαμβάνεται το λοιπόν από τους αρνητές, ως η πολυπόθητη χαραμάδα που θα τους επιτρέψει να ξεφύγουν από την κοινωνική τους υποχρέωση να προφυλάξουν τον διπλανό τους και την κοινωνία τους.

Πιστεύουν τέλος πάντων ότι αν στη θέση του Κυριάκου ήταν ο Αλέξης, κάπως θα τα βόλευαν τα πράγματα και θα συνέχιζαν κανονικά τη ζωή τους δίχως να εμβολιαστούν. 
Ο Τσίπρας βέβαια δεν είναι Βελόπουλος που ταυτίζεται πλήρως με τους φόβους ή τις σκοταδιστικές τους φαντασιώσεις, επειδή όμως οι Βελόπουλοι και οι Βαρουφάκηδες δεν θα βρεθούν ποτέ στην εξουσία για να τους διασώσουν, είναι πολύ πιο πιθανό να γείρουν στην αγκαλιά της ΣΥΡΙΖΑικής θολούρας που μπορεί να τους ευνοήσει κάποτε πρακτικά, παρά να πάνε μαζικά στους πολιτικούς εκφραστές ενός αναποτελεσματικού καθαρού αρνητισμού.

Έτσι έχουν τα πράγματα κι όταν ψάχνετε τους λόγους που πέφτει δυο μονάδες η ΝΔ στις δημοσκοπήσεις, μην κοιτάτε μόνο τις φωτιές. Και ο ορθολογισμός κοστίζει ακριβά στην εποχή μας.

Δεν υπάρχουν σχόλια: