Σάββατο 21 Αυγούστου 2021

Τι θα δείξουν οι δημοσκοπήσεις;

Όσοι περίμεναν αυτό το καλοκαίρι να είναι νεκρό από πολιτικές εξελίξεις, έπεσαν έξω. Μεταξύ αυτών κι εγώ.
Φέτος τα περίφημα «μπάνια του λαού» συνδυάστηκαν με μεγάλες φυσικές καταστροφές και με την έξαρση της παραλλαγής της covid
Αυτά τα δύο γεγονότα ανάγκασαν κυβέρνηση και αντιπολίτευση να επαναχαράξουν τις πολιτικές τακτικές τους.
Η κυβέρνηση προσπάθησε και προσπαθεί μέσα από την πρακτική των εκκενώσεων, που έσωσαν τις ζωές εκατοντάδων πολιτών, να αντισταθμίσει την μεγάλη φυσική καταστροφή, ενώ συγχρόνως... με διακριτικότητα, προσπαθεί να ανακαλέσει, συγκριτικά, στην μνήμη των πολιτών τα πεπραγμένα του ΣΥΡΙΖΑ το 2018.

Ο Α. Τσίπρας άλλαξε τακτική. 
Ο ίδιος προσωπικά χαμήλωσε τους τόνους του αντιπολιτευτικού λόγου του, αφήνοντας τις φυσικές καταστροφές να φθείρουν την κυβέρνηση. Φάνηκε μετριοπαθής και δεν προκάλεσε εν μέσω των πυρκαγιών. Βεβαίως τα τρολ του κόμματος του αφηνίασαν, διαγκωνιζόμενα ποιο θα γράψει στο διαδίκτυο την μεγαλύτερη χυδαιότητα. Ως γνωστόν στοχοποιήθηκε προσωπικά ο πρωθυπουργός, κάτι που μάλλον τον ωφέλησε, καθώς προκάλεσε την γενική κατακραυγή.
Από την άλλη πλευρά, την θετική και αισιόδοξη για την κυβέρνηση, διανύουμε ένα ανέλπιστα καλό τουριστικό δίμηνο, που κατά τα φαινόμενα θα συνεχισθεί και τον Σεπτέμβριο. Όλοι οι τουριστικοί προορισμοί είναι υπερπλήρεις, με ό,τι αυτό σημαίνει για τις τοπικές αγορές, συνολικά. Και ως γνωστόν το οικονομικό κλίμα διαμορφώνει, εν πολλοίς, και το πολιτικό κλίμα.

Με την έλευση του Σεπτεμβρίου, μήνας που ξεκινούν και οι δημοσκοπήσεις, η κυβέρνηση θα δώσει εξετάσεις σε δύο κρίσιμους τομείς.
Στο πόσο γρήγορα θα ικανοποιηθούν οικονομικά οι πληγέντες από τις πυρκαγιές και πόσο θεαματικά και αποτελεσματικά θα επανεκκινήσει η διαδικασία των εμβολιασμών
Το στοίχημα είναι σημαντικό, καθώς η διακύβευση του είναι η αξιοπιστία της κυβέρνησης. Η ταχύτατη ικανοποίηση αυτών που καταστράφηκαν από τις πυρκαγιές, δεν αφορά σε πολιτικό επίπεδο μόνον τους ίδιους. Εκπέμπει ένα μήνυμα προς την κοινωνία για το πόσο αποτελεσματικά λειτουργεί η κυβέρνηση, σε έκτακτες καταστάσεις.

Θα μπορούσα να βάλω στην ατζέντα των θεμάτων και τον επικείμενο ανασχηματισμό. Συνήθως δίνει μια νέα πνοή - στον βαθμό που είναι ουσιαστικός - στην κυβέρνηση. Πιστεύω μετά βεβαιότητος πως με αυτόν θα επιβεβαιωθεί η στρατηγική επιλογή του πρωθυπουργού για την διεύρυνση προς το μεταρρυθμιστικό Κέντρο, μακριά από κομματικούς πατριωτισμούς.

Είναι αυτονόητο πως ο ΣΥΡΙΖΑ κάθεται και περιμένει να εισπράξει την οποιαδήποτε φθορά της κυβέρνησης. 
Περιμένει να δει αν η νέα, μετριοπαθής τακτική του, θα του αποφέρει κέρδη που θα του δώσουν ελπίδες πως ο παγιωμένος συσχετισμός δυνάμεων μπορεί να ανατραπεί. Εννοείται πως αν τα αναμενόμενα κέρδη είναι ασήμαντα και η Νέα Δημοκρατία εξακολουθήσει να προηγείται με μια διαφορά ασφαλείας, τότε στον ΣΥΡΙΖΑ θα επανέλθει το κλίμα της εσωστρέφειας, που πιθανόν να επιταθεί και εν όψει του συνεδρίου.
Είναι ολοφάνερο πως μετά από τα όσα σημαντικά συνέβησαν μέσα στο φετινό καλοκαίρι, οι προσεχείς δημοσκοπήσεις, ούτως ή άλλως, θα διαμορφώσουν ένα πολιτικό κλίμα που θα σημαδέψει τον επερχόμενο χειμώνα.

1 σχόλιο:

aik είπε...

Ο,τι πληρωσουν,Μουμτζη και οτιθα προσπαθησουν να επιδιωξουν,μην αγχωνεσαι.