Σάββατο 21 Αυγούστου 2021

ΠΑΡΑΠΛΗΡΟΦΟΡΗΣΗ Κούβελα ότι: «Το οξύ στεφανιαίο σύνδρομο αποτελεί αναμενόμενη παρενέργεια των εμβολίων κατά της COVID-19»

Μεγάλη απήχηση είχε πρόσφατη ανάρτηση του καθηγητή κλινικής φαρμακολογίας του ΑΠΘ, Δημήτρη Κούβελα, σύμφωνα με την οποία το οξύ στεφανιαίο σύνδρομο αποτελεί αναμενόμενη παρενέργεια των εμβολίων κατά της COVID-19. 
Ωστόσο, ο εν λόγω ισχυρισμός είναι λανθασμένος.
Η υπό εξέταση ανάρτηση αφορούσε προτροπή υποβολής κίτρινης κάρτας στον ΕΟΦ για εμβολιασμό κατά της COVID-19, λόγω ισχαιμικού επεισοδίου που παρουσίασε ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων Νίκος Χαρδαλιάς...


Τι ισχύει

Στις 19-8-2021, ο πρόεδρος της Καρδιολογικής Εταιρείας Βορείου Ελλάδος, Γεώργιος Χ. Μπομπότης, απέστειλε επιστολή για την επίμαχη ανάρτηση στον πρόεδρο του Ιατρικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης, διαψεύδοντας τον ισχυρισμό περί αναμενόμενης σύνδεσης του οξύ στεφανιαίου συνδρόμου με τον εμβολιασμό κατά της COVID-19.

Συγκεκριμένα, η επιστολή γράφει:

Ανακριβώς αναφέρεται στην ανάρτηση ότι «το οξύ στεφανιαίο σύνδρομο περιγράφεται στις αναμενόμενες ανεπιθύμητες ενέργειες των εν λόγω εμβολίων». Θα περίμενε κανείς από χείλη επιστημόνων μεγαλύτερη ακρίβεια και συνέπεια με τα υπάρχοντα δεδομένα. Στο SPC (δηλαδή στο επίσημο κείμενο περιγραφής των χαρακτηριστικών του προϊόντος) του Comirnaty (Biontech/Pfizer) και του Spikevax (Moderna) δεν αναφέρεται το οξύ στεφανιαίο σύνδρομο ή κάτι παρόμοιο. Αλλά και στις ανεπιθύμητες ενέργειες του Vaxzevria (AstraZeneca) δεν περιλαμβάνεται το οξύ στεφανιαίο σύνδρομο, εκτός αν κάποιος μπερδεύει το σύνδρομο θρόμβωσης με θρομβοκυτοπενία (μια πολύ σπάνια αναφερόμενη ανεπιθύμητη ενέργεια του συγκεκριμένου εμβολίου) με το οξύ στεφανιαίο σύνδρομο, παρότι καμία σχέση δεν έχουν παθογενετικά, κλινικά, αλλά και θεραπευτικά.

Η επιστολή επισημαίνει επιπλέον ότι τυχόν απόφαση καταχώρισης Κίτρινης Κάρτας μπορεί να λαμβάνεται μόνο από τους θεράποντες ιατρούς, που διαθέτουν όλα τα απαραίτητα δεδομένα. Σε επικοινωνία μας με τον κ. Μπομπότη, ο ίδιος μας επιβεβαίωσε ότι υπέγραψε την επιστολή εκπροσωπώντας την Καρδιολογική Εταιρεία Βορείου Ελλάδος.

Επιβεβαιώσαμε ότι το οξύ στεφανιαίο σύνδρομο ή acute coronary syndrome, δεν αναφέρεται στις πιο πρόσφατες Περιλήψεις Χαρακτηριστικών του Προϊόντος (SmPC) για κανένα εκ των 4 αδειοδοτημένων εμβολίων κατά της COVID-19 από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων, τα οποία χρησιμοποιούνται στην Ελλάδα. [Pfizer/BioNTech][Moderna][AstraZeneca][Johnson & Johnson]

Επιβεβαίωσαμε επίσης ότι το εν λόγω σύνδρομο δεν έχει αναφερθεί ούτε σε προκαταρκτική έρευνα ως πιθανή παρενέργεια κατά τις πολυάριθμες ενημερώσεις ασφαλείας των εν λόγω εμβολίων. Πριν την αναγνώριση αιτιώδους σύνδεσης κάποιων πολύ σπάνιων παρενεργειών με ορισμένα εμβόλια, όπως η παρενέργεια της θρόμβωσης με θρομβοκυτοπενία και της μυοκαρδίτιδας, είχε προηγηθεί ενημέρωση προκαταρκτικής έρευνας. [Pfizer/BioNTech][Moderna][AstraZeneca][Johnson & Johnson]

Αντίστοιχα και ο αρμόδιος θεσμός των ΗΠΑ, CDC, δεν έχει κάνει καμιά αναφορά σύνδεσης των εν λόγω εμβολίων με το αναφερόμενο σύνδρομο. [πηγή 1][πηγή 2][πηγή 3][πηγή 4]

Ενώ έχουν αναφερθεί ορισμένες εμφανίσεις του οξέος στεφανιαίου συνδρόμου σε χρονικό συσχετισμό με τον εμβολιασμό κατά της COVID-19, σχετική ανασκόπηση στην πλατφόρμα αναφοράς παρενεργειών του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, τόνισε ότι συμπτωματικοί συσχετισμοί με καρδιακά περιστατικά αναμένονταν, καθώς εμβολιάστηκαν μαζικά ηλικιωμένα άτομα που εμφανίζουν τέτοια περιστατικά έτσι και αλλιώς. Όπως έχουμε εξηγήσει και σε προηγούμενα άρθρα μας, θεσμοί όπως ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων διεξάγουν εξειδικευμένες μελέτες για να συμπεράνουν τυχόν αιτιώδη συσχετισμό μεταξύ μιας ανεπιθύμητης ενέργειας και του εμβολιασμού, οι οποίες στην προκειμένη περίπτωση δεν έχουν οδηγήσει σε σχετική ένδειξη.

Ισχυρισμός:

Το οξύ στεφανιαίο σύνδρομο περιγράφεται στις αναμενόμενες ανεπιθύμητες δράσεις των εμβολίων κατά της COVID-19.

Συμπέρασμα:

Όπως δήλωσε σε επιστολή του και ο Πρόεδρος της Καρδιολογικής Εταιρείας Βορείου Ελλάδος, δεν υπάρχει καμιά σχετική αναφορά στις Περιλήψεις Χαρακτηριστικών του Προϊόντος των επίμαχων εμβολίων. Επιβεβαιώσαμε ότι δεν υπάρχει αναφορά ούτε για προκαταρκτική έρευνα του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκων ή του Αμερικανικού CDC περί πρόκλησης του εν λόγω συνδρόμου λόγω του εμβολιασμού.

Συμπέρασμα

Ο ισχυρισμός ότι το οξύ στεφανιαίο σύνδρομο αποτελεί αναμενόμενη παρενέργεια των εμβολίων κατά της COVID-19, είναι ψευδής. Όπως δήλωσε σε επιστολή του και ο Πρόεδρος της Καρδιολογικής Εταιρείας Βορείου Ελλάδος, δεν υπάρχει καμιά σχετική αναφορά στις Περιλήψεις Χαρακτηριστικών του Προϊόντος των επίμαχων εμβολίων. Επιβεβαιώσαμε ότι δεν υπάρχει αναφορά ούτε για προκαταρκτική έρευνα του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκων ή του Αμερικανικού CDC περί πρόκλησης του εν λόγω συνδρόμου λόγω του εμβολιασμού.

Δεν υπάρχουν σχόλια: