Παρασκευή 23 Απριλίου 2021

Τα επτά «έψιλον» της στρατηγικής Μητσοτάκη

Στη διπλή τηλεοπτική του παρουσία, ο Κυριάκος Μητσοτάκης φρόντισε μέσα από προσεκτική επιλογή λέξεων να δείξει πού θα «πατήσει» στο επόμενο χρονικό διάστημα, κατά το οποίο θα αποκρυσταλλωθούν οι πολιτικοί συσχετισμοί που θα μας πάνε στις επόμενες εκλογές
Τόσο με το προχθεσινό του τηλεοπτικό μήνυμα, όσο και με τη χθεσινή του συνέντευξη, ο πρωθυπουργός σκιαγράφησε την κυβερνητική στρατηγική των επόμενων μηνών, που θα σημάνουν το τέλος της πανδημίας και την επιστροφή στην... κανονικότητα. 
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης δεν χάνει ευκαιρία να μιλήσει, ταυτόχρονα όμως είναι αρκετά προετοιμασμένος για κάθε δημόσια τοποθέτησή του. Έτσι και στη διπλή τηλεοπτική του παρουσία, φρόντισε μέσα από προσεκτική επιλογή λέξεων να δείξει πού θα «πατήσει» στο επόμενο χρονικό διάστημα, κατά το οποίο θα αποκρυσταλλωθούν οι πολιτικοί συσχετισμοί που θα μας πάνε στις επόμενες εκλογές.
Σε μια προσπάθεια λεκτικής αποκωδικοποίησης της στρατηγικής Μητσοτάκη, παρουσιάζουμε τα «επτά έψιλον» πάνω στα οποία ο πρωθυπουργός θα στηρίξει την κυβερνητική του πολιτική:

Εστίαση: Το άνοιγμα των εστιατορίων και των καφέ θα σημάνει την οριστική αλλαγή ψυχολογίας των πολιτών, όπως εκτιμά το Μέγαρο Μαξίμου και θα δώσει το σύνθημα της επιστροφής στην κανονικότητα. «Μετράμε μέρες», έλεγε χθες στέλεχος του Μεγάρου Μαξίμου, «για την αλλαγή της ψυχολογίας του κόσμου». Μόνο σημείο που θα προσέξει εδώ η κυβέρνηση είναι η πιθανή απότομη αύξηση όχι μόνο του ιικού φορτίου, αλλά και πιθανώς των διασωληνωμένων, κάτι που οι πάντες απεύχονται.

Εμβόλιο: Δεν υπάρχει δημόσια δήλωση, ομιλία, συνέντευξη του Κυριάκου Μητσοτάκη στην οποία να μην αναφερθεί στον εμβολιασμό, στην επιχείρηση «Ελευθερία». Τα επιχειρήματα της κυβέρνησης είναι κάθε μέρα και πιο πολλά: Πόσο μειώθηκαν οι θάνατοι των ηλικιωμένων λόγω του ότι οι περισσότεροι εξ αυτών εμβολιάστηκαν, γιατί προτάσσεται η ηλικιακή ομάδα των 30-39, ποιο είναι το καλύτερο εμβόλιο (είναι «το συντομότερο» όπως είπε χθες) κ.λπ. Ο κ. Μητσοτάκης είναι απόλυτα πεπεισμένος ότι η πρόοδος του εμβολιαστικού προγράμματος συντελεί αποφασιστικά στην υπέρβαση της πανδημίας και το δείχνει με κάθε τρόπο.

Εμπιστοσύνη: Το είπε και χθες, και προχθές, το λέει σε κάθε ευκαιρία: Οι πολίτες δείχνουν όλο και μεγαλύτερη εμπιστοσύνη σε ένα κράτος που για πολλές δεκαετίες τούς είχε απογοητεύσει. Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι το ζήτημα της εμπιστοσύνης του πολίτη στο κράτος (αλλά και στην κυβέρνηση που το κατέστησε αξιόπιστο) θα αποτελέσει ένα από τα κύρια όπλα του Κυριάκου Μητσοτάκη στις επόμενες εκλογές, όποτε κι αν γίνουν αυτές. Η αναφορά του στον τρόπο που γίνεται ο εμβολιασμός, χωρίς παράπονα, η επιμονή του στην αξιοπιστία της ψηφιοποίησης του κράτους, ο τονισμός ότι οι προεκλογικές δεσμεύσεις για φοροαπαλλαγές γίνονται μετεκλογική πραγματικότητα, ακόμα και ο τρόπος που αντιμετωπίζονται τα ελληνοτουρκικά και η εξωτερική μας πολιτική, εκπέμπουν το μήνυμα προς τους πολίτες ότι η κυβέρνηση και το κράτος αξίζουν την εμπιστοσύνη τους.

Εμπειρία: Χθες ο κ. Μητσοτάκης δεν δίστασε να παραδεχθεί ότι ο χειρισμός της υπόθεσης «Νέα Σμύρνη» ήταν λάθος και ότι λύση δεν είναι η καταστολή. Παραδέχθηκε ευθέως ότι έχουν γίνει και λάθη στη διαχείριση της πανδημίας. Έτσι, ακούστηκε πιο πειστική η αναφορά του ότι «τώρα έχουμε αποκτήσει την εμπειρία» για να διαχειριστούμε δύσκολες καταστάσεις. Εμπιστοσύνη και εμπειρία είναι δύο «χαρτιά» του Μητσοτάκη με τα οποία θα φτάσει ως τις κάλπες.

Ελαφρύνσεις: Ακόμα δεν βγήκαμε από την πανδημία, ακόμα δεν άνοιξε η εστίαση και άρχισαν οι ελαφρύνσεις. Κάποιοι (λίγοι…) κυβερνητικοί θύμισαν και τις μειώσεις του ΕΝΦΙΑ αμέσως μετά την εκλογική νίκη Μητσοτάκη, ενώ ο ίδιος ο πρωθυπουργός προανήγγειλε κι άλλες ελαφρύνσεις. Σημαντικό κομμάτι της νέας του στρατηγικής είναι η εμπέδωση της αντίληψης στους πολίτες ότι η κυβέρνηση Μητσοτάκη δεν είναι άλλη μια κυβέρνηση που βάζει φόρους ή που ακολουθεί το δόγμα «φόρος που μπήκε δεν ξαναβγαίνει». Κι επειδή τα «έψιλον» αλληλοσυμπληρώνονται, κάνει τις ελαφρύνσεις σε χρόνο εκλογικά ανύποπτο, ώστε να τονώσει το αίσθημα εμπιστοσύνης προς το πρόσωπό του και την κυβέρνησή του.

Επιστρεπτέα: Στη χθεσινή του συνέντευξη ρωτήθηκε ευθέως τι θα κάνει με το ιδιωτικό χρέος και αν θα υπάρξει «κούρεμα» χρεών των νοικοκυριών και των επιχειρήσεων. Και με το αδιάφορο ύφος, που μερικές φορές χρησιμοποιεί για να πει πράγματα στα οποία δίνει σημασία, έφερε ως παράδειγμα «κουρέματος» την επιστρεπτέα προκαταβολή, ένα μέρος της οποίας ΔΕΝ θα επιστραφεί. Το ιδιωτικό χρέος είναι ένα μεγάλο θέμα, όπως έχει γράψει κατ’ επανάληψη η «Η», πάνω στο οποίο θα αναμετρηθούν το προσεχές διάστημα Κυριάκος Μητσοτάκης και Αλέξης Τσίπρας, με πρωτοβουλία του τελευταίου. Ήδη η πρώτη απάντηση του πρωθυπουργού παρουσιάστηκε χθες: Κούρεμα είναι το τμήμα της επιστρεπτέας που γίνεται μη επιστρεπτέα.

  1. Ερντογάν: Παρά την επεισοδιακή επίσκεψη Δένδια στην Άγκυρα και την οργή της Τουρκίας, ο Κυριάκος Μητσοτάκης αποκάλυψε χθες ότι «δεν θα αργήσει» μια συνάντησή του με τον Τούρκο πρόεδρο Ερντογάν. Στην Αθήνα φτάνουν μηνύματα ότι η τουρκική πολιτική ηγεσία έχει αντιληφθεί το αδιέξοδο της πολιτικής που ακολουθεί τον τελευταίο καιρό, η οποία την οδήγησε σε επιδείνωση των σχέσεών της με όλους τους γείτονές της, την Ευρώπη, αλλά κυρίως τις Ηνωμένες Πολιτείες. Υπάρχουν ενδείξεις ότι η τουρκική ηγεσία θα μπορούσε υπό προϋποθέσεις να αλλάξει την έως τώρα πολιτική της, τουλάχιστον σε ορισμένα ζητήματα, ώστε να ξεφύγει από το στρατηγικό αδιέξοδο που η ίδια οδηγήθηκε. Αυτή την περίοδο γίνεται μια προσπάθεια πολιτικής αποκωδικοποίησης αυτής της τουρκικής διάθεσης και, εάν αυτό το πλαίσιο ωριμάσει, τότε είναι πολύ πιθανή μια συνάντηση Μητσοτάκη - Ερντογάν, κάτι που επίσης θα προσθέσει στην πολιτική του φαρέτρα ο Κυριάκος Μητσοτάκης. 
  2. Διαμαντής Σεϊτανίδης
  3. imerisia.gr

1 σχόλιο:

aik είπε...

Ο κουβας ειναι στη δεξια κατω γωνια.