Σάββατο 24 Απριλίου 2021

Μονά κερδίζω, ζυγά χάνεις

Αυτή είναι η «υψηλή» τακτική ΣΥΡΙΖΑ. 
Ανοίγει η κυβέρνηση την εστίαση, διαμαρτύρονται για την υγεία των πολιτών. 
Δεν την ανοίγει, κατηγορούν την κυβέρνηση πως οδηγεί τον κλάδο σε οικονομική καταστροφή. 
Εκτιμούσε ο Α. Τσίπρας πως δεν θα παρασκευαζόταν εμβόλια. 
Όταν παρασκευάσθηκαν, ισχυρίσθηκε πως η κυβέρνηση δεν θα πιάσει τον στόχο των εμβολιασμών που έθεσε. 
Όταν έπιασε τον στόχο άλλαξαν θέμα... Θυμήθηκαν τους νεκρούς από την πανδημία και κατηγόρησαν τον Μητσοτάκη γι' αυτό. Εν τω μεταξύ όλα αυτά είναι καταγεγραμμένα και κάνουν τον γύρο του διαδικτύου. Ακόμα και τα πιο φανατικά τρολ έχουν κρυφτεί.
Πραγματικά η εικόνα που παρουσιάζει το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης είναι θλιβερή και αυτό δεν είναι κάτι το θετικό για την Δημοκρατία μας. Ο ρόλος του Α. Τσίπρα είναι θεσμικός και υποθέτω ότι το γνωρίζει. Επίσης υποθέτω πως γνωρίζει ότι με καταγγελίες κανένα κόμμα δεν έγινε κυβέρνηση. Οι πολίτες θέλουν να ακούν πειστικές προτάσεις. Πριν από μερικές ημέρες εξήγγειλε ένα οικονομικό πρόγραμμα παροχών στο οποίο ουδείς έδωσε σημασία. Είμαι σίγουρος πως και ο αναγνώστης έχει ξεχάσει όχι το πρόγραμμα, αλλά το ίδιο το γεγονός.

Η ηγετική ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ βλέπει πως, ενώ στην κυβέρνηση μπαίνουν συνεχώς δύσκολα θέματα, που είναι λογικό να προκαλούν τριβές και αντιδράσεις μέσα στην κοινωνία, παρ' όλα αυτά εξακολουθεί η Νέα Δημοκρατία να αποτελεί την μόνη αξιόπιστη λύση.
Βρίσκονται σε πλήρη αμηχανία και σε πλήρη αδυναμία παραγωγής πολιτικής γραμμής.

Ακόμα και οι προσωπικότητες-δορυφόροι του ΣΥΡΙΖΑ άρχισαν να δυσανασχετούν με την εικόνα του κόμματος. Πιστεύουν ότι ευθύνεται ο Πολάκης. Αν για κάτι ευθύνεται ο Πολάκης είναι για το ύφος. Για την ανυπαρξία έγκυρου και πειστικού πολιτικού λόγου δεν ευθύνεται αυτός.

Φαίνεται ότι ο Α. Τσίπρας προτίθεται να επενδύσει στις κινητοποιήσεις για τα εργασιακά και για τον νόμο για τα ΑΕΙ. Φαντάζομαι να αντιλαμβάνεται πως αυτός δεν είναι πόλεμος φθοράς της κυβέρνησης. Είναι ένας πόλεμος χαρακωμάτων, στον οποίον οι στρατοί συσπειρώνουν τις δυνάμεις τους. Η κυβέρνηση ψηφίστηκε για να εφαρμόσει αυτά που εξήγγειλε στο προεκλογικό πρόγραμμα της. Όσες πορείες και να διοργανώσει ο ΣΥΡΙΖΑ, αν έχει βέβαια την οργανωτική δυνατότητα, δεν πρόκειται να φθείρει κατ' ελάχιστον την κυβέρνηση. Απεναντίας θα τσιμεντώσει την πλειοψηφία της και θα ενεργοποιήσει την βάση της.

Η έλευση του φθινοπώρου θα είναι καθοριστική για την πορεία της οικονομίας, της κυβέρνησης και του ΣΥΡΙΖΑ.
 
Μια ομαλοποίηση της υγειονομικής κατάστασης θα δώσει στον πρωθυπουργό την άνεση να επιλέξει αν θα συνεχίσει να κυβερνά με την υπάρχουσα ισχυρή πλειοψηφία, προσβλέποντας στο 2023 ή αν μπει στον πειρασμό των εκλογών εντός του τρέχοντος έτους. Σε αυτήν την περίπτωση ο στρατηγικός στόχος του Τσίπρα θα είναι να κινηθεί στο ποσοστό που έλαβε στις εθνικές εκλογές του 2019. Στόχος δύσκολος, αλλά ρεαλιστικός.

Στην περίπτωση που ο Κυριάκος Μητσοτάκης εξαντλήσει την τετραετία, τότε η καλύτερη στρατηγική για τον ΣΥΡΙΖΑ θα είναι η επίκληση του Πανάγαθου, ώστε το κόμμα του να αντέξει μέχρι τότε.

Προς το παρόν πάντως το σύστημα «μονά κερδίζω, ζυγά χάνεις» δεν αποδίδει.

Δεν υπάρχουν σχόλια: