Σάββατο 20 Φεβρουαρίου 2021

Ελληνοτουρκικά: Η προκλητικότητα της Άγκυρας δικαιώνει της στρατηγική Μητσοτάκη

Οι συνεχιζόμενες προκλήσεις του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και η εμμονή του στη διατήρηση κλίματος έντασης στο Αιγαίο και στην ευρύτερη περιοχή της ανατολικής Μεσογείου έρχονται να δικαιώσουν απόλυτα τη στρατηγική που ακολούθησε ο Κυριάκος Μητσοτάκης και την επιμονή του να ζητά από τους ευρωπαίους εταίρους κυρώσεις απέναντι στην Άγκυρα.
Την ώρα που η Ελλάδα έδειξε διάθεση για διάλογο και προσήλθε στις διερευνητικές επαφές, η Τουρκία δεν χάνει ευκαιρία να προκαλεί γράφοντας στα παλιά της τα παπούτσια κάθε έννοια διεθνούς δικαίου και νομιμότητας και να... συμπεριφέρεται εχθρικά απέναντι σε δύο κράτη μέλη της Ε.Ε., την Ελλάδα και την Κύπρο.

Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι τα ήξεις αφήξεις της γραφειοκρατίας των Βρυξελλών σε συνδυασμό με την φιλική συμπεριφορά της Γερμανίας, για εσωτερικούς λόγους, απέναντι στον επονομαζόμενο ταραξία στα ανατολικά σύνορα της Ευρώπης που ακούει στο όνομα Ταγίπ Ερντογάν, έχει αποθρασύνει την Άγκυρα η οποία δείχνει διαρκώς το πραγματικό της πρόσωπο και ότι βρίσκεται πολύ μακριά από τις αρχές και τις αξίες της Ε.Ε.
Υπό αυτές τις συνθήκες, καθίσταται πλέον επιτακτική ανάγκη για την ηγεσία της Ευρώπης να τολμήσει επιτέλους να πάρει γενναίες αποφάσεις στην επόμενη Σύνοδο Κορυφής και να βάλει ένα οριστικό τέλος στην αλαζονεία, τους εκβιασμούς και την επιθετικότητα του συστήματος Ερντογάν που ναρκοθετεί κάθε προσπάθεια προσέγγισης της Τουρκίας με την Ένωση και τορπιλίζει την ειρήνη και το διάλογο με την Ελλάδα.

Ιστορικές είναι επίσης και οι ευθύνες της Γερμανίας που αγνοεί επιδεικτικά τις αρχές της αλληλεγγύης και συνεχίζει απροκάλυπτα να βάζει πλάτη στην Τουρκία, ψαρεύοντας μ’ αυτό τον τρόπο ψήφους στην πολυπληθή τουρκική μειονότητα στη χώρα και προωθώντας τα δικά της συμφέροντα εις βάρος άλλων κρατών που ανήκουν στην Ευρωπαϊκή Ένωση.


Δεν υπάρχουν σχόλια: