Τετάρτη 17 Φεβρουαρίου 2021

Η Άννα Κορακάκη στην «Κ»: Όλα διαφορετικά στο Τόκιο

Η Άννα Κορακάκη μιλάει στην «Κ» για τους Αγώνες, που θα διεξαχθούν σε πρωτόγνωρες συνθήκες
«Έχω ακόμη στα αυτιά μου τις φωνές από τους θεατές στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Ρίο. Θα μου φανεί παράξενο να είναι άδειες οι κερκίδες»
τονίζει η δις ολυμπιονίκης.
Η εμβληματική φράση των Ολυμπιακών Αγώνων «Citius, Altius, Fortius» θα μπει στη… σκιά της φράσης «Κρατάμε αποστάσεις – Μένουμε ασφαλείς» κατά τη διάρκεια της διοργάνωσης... του Τόκιο. 
Η νόσος COVID-19 έχει θέσει τους δικούς της κανόνες και στον αθλητισμό. Ακόμα και οι «αθάνατοι» της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής έχουν αναγκαστεί να υπακούσουν σε αυτούς τους κανόνες προκειμένου να γίνει πραγματικότητα η επιθυμία τους και να διεξαχθούν οι Αγώνες.

Αποστάσεις, μάσκες, υγειονομικά πρωτόκολλα, ελάχιστοι ή καθόλου θεατές σε μία ολυμπιακή διοργάνωση που δεν θα μοιάζει με καμία άλλη. Τα εμβόλια θα είναι επιθυμητά, αλλά δεν θα αποτελέσουν προϋπόθεση για τη συμμετοχή. Ταξίδια, ξεναγήσεις στα αξιοθέατα, κοινωνικές συναναστροφές και πάρτι δεν θα έχουν θέση στο μεγάλο αθλητικό ραντεβού της Ιαπωνίας. Οι αθλητές θα αγωνιστούν με ελάχιστους αγώνες στα… χέρια ή στα πόδια τους, και, πολλοί από αυτούς, υπό αυτές τις συνθήκες, δεν έχουν αρχίσει να μετράνε αντίστροφα προς την έναρξη των Αγώνων με ανυπομονησία αλλά με προβληματισμό.

Η αγωνιστική απραξία

«Είμαι σε καλή αγωνιστική κατάσταση, αλλά αυτό δεν μπορεί να πιστοποιηθεί, καθώς κλείνω ένα χρόνο χωρίς αγώνες. Πέρυσι τον Μάρτιο είδα το lockdown σαν ένα διάλειμμα από την αγωνιστική δραστηριότητα. Σήμερα όμως είναι επώδυνο. Για εμένα το δυσκολότερο δεν είναι που θα ταξιδέψω σε άλλη ήπειρο ενώ υπάρχει μία πανδημία, αλλά το ότι θα πάρω μέρος σε μία υψηλού επιπέδου διοργάνωση χωρίς αγώνες. Ακόμα και να υπάρξουν 2-3 μέχρι τον Ιούλιο, δεν είναι αρκετοί για να δεις τι πρέπει να διορθώσεις. Διαφορετικά είναι να ρίχνεις σε προπόνηση και διαφορετικά σε αγώνα», δηλώνει στην «Κ» η «χρυσή» ολυμπιονίκης Αννα Κορακάκη.

Το «χρυσό» κορίτσι της σκοποβολής δεν προβληματίζεται από τα αυστηρά υγειονομικά μέτρα. Θεωρεί ότι είναι αναγκαία για να διοργανωθούν ασφαλείς αγώνες. «Ζούμε σε μία πρωτόγνωρη κατάσταση. Μαθαίνουμε ότι ενδέχεται να μην υπάρχουν θεατές. Το δικό μας άθλημα στις μεγάλες διοργανώσεις έχει θεατές. Εχω ακόμη στα αυτιά μου τις φωνές από τους θεατές στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Ρίο. Θα μου φανεί παράξενο να είναι άδειες οι κερκίδες. Στο Τόκιο όλα θα είναι διαφορετικά ακόμα και σε θέμα ψυχολογίας», υπογραμμίζει.

• Οδηγίες προς αθλητές των Ολυμπιακών Αγώνων

Τι είναι όμως αυτό που τρομάζει και προβληματίζει τη γνωστή για την εντυπωσιακή ψυχραιμία της αθλήτρια; 
«Τρομάζω μήπως πάθουν κάτι οι δικοί μου άνθρωποι. Ιδιαίτερα για τον πατέρα μου που είναι ο προπονητής μου. Εχω μεγάλο άγχος μη γίνει κάτι και νοσήσει αυτός. Είναι στιγμές που νιώθω ακόμα και, σε εισαγωγικά, ενοχή που θα πρέπει να είναι μαζί μου και να κάνει ένα τόσο μεγάλο ταξίδι μέσα σε πανδημία. Νιώθω σα να τον εκθέτω σε κίνδυνο. Αυτό είναι που με φοβίζει περισσότερο από όλα», μας λέει.
Σε περίπου πέντε μήνες η Ολυμπιακή Φλόγα αναμένεται να φωτίσει το Τόκιο. Στόχος των διοργανωτών είναι να σταλεί στα πέρατα της οικουμένης το μήνυμα ότι το φως θα νικήσει το σκοτάδι. Σήμερα, όμως, κανένας δεν μπορεί να πει με σιγουριά ότι οι Ολυμπιακοί Αγώνες θα διεξαχθούν. Η Διεθνής Ολυμπιακή Επιτροπή επιθυμεί διακαώς να πραγματοποιηθεί το κορυφαίο αθλητικό ραντεβού έστω και με… περικοπές. Το μεγαλύτερο ποσοστό από τα έσοδα της ΔΟΕ προέρχεται από τα τηλεοπτικά δικαιώματα, τα οποία δεν θα μπουν στα θησαυροφυλάκια της Λωζάννης εάν δεν ανάψει η Φλόγα.

«Να μην κινδυνεύσει κανείς»

Στην παγκόσμια αθλητική κοινότητα η πλειονότητα των αθλητών, σε αντίθεση με πέρυσι, δείχνει ότι επιθυμεί τη διεξαγωγή των Αγώνων. Μοναδική προϋπόθεση αποτελεί η διασφάλιση της υγείας. Στο ίδιο μήκος κύματος και η Αννα Κορακάκη: «Εάν η επιστημονική κοινότητα με αντικειμενικά κριτήρια κρίνει ότι με αυτά τα μέτρα και τα υγειονομικά πρωτόκολλα η διεξαγωγή των Ολυμπιακών Αγώνων θα είναι ασφαλής, τότε να διεξαχθούν. Από εκεί και πέρα, εάν υπάρχει κίνδυνος να νοσήσουν και να κινδυνεύσουν έστω και ελάχιστοι άνθρωποι, τότε να μη γίνουν. Αυτό μπορώ να πω σήμερα. Ο, όπως τον αποκαλούν, “αόρατος εχθρός” αλλάζει συνεχώς τα δεδομένα και δεν ξέρουμε όχι τι θα συμβεί σε πέντε μήνες, αλλά τι θα γίνει σε πέντε ημέρες. Πρόκειται για μία πρωτόγνωρη κατάσταση, οπότε είναι λογικό να ζούμε και πρωτόγνωρες στιγμές», τόνισε η δις ολυμπιονίκης.

(Φωτ. A.P. Photo)

16.02.2021 • 22:01

Δεν υπάρχουν σχόλια: