Κυριακή 14 Φεβρουαρίου 2021

Γιατί ο Τσίπρας έβαλε στο μάτι τον Ζούλα και την ΕΡΤ;

Το γεγονός πως ο Κωνσταντίνος Ζούλας διετέλεσε συνεργάτης του Κυριάκου Μητσοτάκη, πριν αναλάβει τη διακυβέρνηση της χώρας ενδεχομένως να αποτελεί την εξήγηση των προσωπικών επιθέσεων που δέχεται από τον ίδιο τον Αλέξη Τσίπρα και τον ΣΥΡΙΖΑ συνολικά. Και για τις κατηγορίες περί μετατροπής της ΕΡΤ σε «χυδαίο προπαγανδιστικό μηχανισμό του Μαξίμου». 
Είναι όμως έτσι; Πότε ξεκίνησαν οι επιθέσεις και τι ρόλο έπαιξαν μια δημοσκόπηση και οι ψηφοφόροι της αξιωματικής αντιπολίτευσης;...
«Το σύνολο των κομμάτων της αντιπολίτευσης καταγγέλλουν την πρωτοφανή λογοκρισία και την μετατροπή της ΕΡΤ σε χυδαίο προπαγανδιστικό μηχανισμό του Μεγάρου Μαξίμου με τα λεφτά των φορολογουμένων», αναφέρει ο ΣΥΡΙΖΑ με αφορμή ένα χαρτί που κυκλοφόρησε στο Μέγαρο της Αγίας Παρασκευής και ζητούσε να μην παίξει το θέμα με την παρουσία του Πρωθυπουργού στην Ικαρία.

Και πρόκειται για ένα χαρτί που επί ΣΥΡΙΖΑ θα αναφέρονταν ως “προβοκάτσια” της Δεξιάς αλλά σήμερα αποτελεί “Έγγραφο”, το οποίο μάλιστα επικαλείται και ο Αλέξης Τσίπρας παρά την έμπρακτη διάψευση, δεδομένου ότι το θέμα έπαιξε σε όλα τα δελτία της ΕΡΤ αρχής γενομένης από το βράδυ του περασμένου Σαββάτου όταν μόνο ένα ιδιωτικό κανάλι είχε δημοσιοποιήσει τη σχετική είδηση.

Ως εκ τούτου ο θόρυβος έχει βαθύτερες αιτίες και έγκειται στις αλλαγές που έχουν γίνει στην ΕΡΤ, όπως αυτές αποτυπώθηκαν στη δημοσκόπηση της εταιρείας Marc, στην οποία και καταγράφεται η ολοένα μεγαλύτερη αποδοχή που έχει το κανάλι από τους πολίτες.



Η αποδοχή και οι ψηφοφόροι τoυ ΣΥΡΙΖΑ


Από τα τέλη του προηγούμενου μήνα τα καμπανάκια είχαν χτυπήσει στον ΣΥΡΙΖΑ όταν η δημοσκόπηση έβλεπε το φως της δημοσιότητας και ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας Marc τόνιζε ότι «η βελτίωση της συνολικής εικόνας της ΕΡΤ τους τελευταίους 12 μήνες είναι εντυπωσιακή. Σπάνια συναντάμε τέτοιες μεταβολές χαρακτηριστικών εικόνας σε τόσο μικρό διάστημα -πολύ περισσότερο σε ταλαιπωρημένα brands, όπως αυτό της δημόσιας τηλεόρασης που βαρύνεται με χρόνια αρνητικά στερεότυπα».

Στη δημοσκόπηση προέκυπτε ότι συνολικά 7 στους 10 πολίτες, ανεξαρτήτως ιδεολογικής προέλευσης, πλέκουν το εγκώμιο της ΕΡΤ για τις σημαντικές αλλαγές που έχει κάνει τους τελευταίους 12 μήνες ενώ ιδιαίτερη έμφαση δίνονταν στο δελτίο ειδήσεων και το πόσο αυτό έχει αλλάξει σε επίπεδο αντικειμενικότητας - ουδετερότητας, καθώς επίσης στις νέες τηλεοπτικές σειρές.

Το χειρότερο όμως για την Κουμουνδούρου, τον Αλέξη Τσίπρα και τον στενό του συνεργάτη Νίκο Παππά, (που επί ΣΥΡΙΖΑ ήταν ο απόλυτος κυρίαρχος της ΕΡΤ), ήταν το στοιχείο που αφορούσε τους ψηφοφόρους του ΣΥΡΙΖΑ, οι οποίοι μετείχαν στη δημοσκόπηση.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τα στοιχεία που είδαν το φως της δημοσιότητας το 23,3% των ερωτηθέντων που δήλωσαν ότι ψήφισαν ΣΥΡΙΖΑ τον Ιούλιο του 2019, χαρακτήρισαν «πιο αντικειμενική πλουραλιστική και ουδέτερη» τη σημερινή ΕΡΤ σε σχέση με εκείνη της προηγούμενης περιόδου και μόλις το 13,9% λιγότερο πιο πλουραλιστική και αντικειμενική

Ακόμη «χειρότερα» για την Κουμουνδούρου, το 35,4% των ψηφοφόρων του κρίνει ότι οι αλλαγές που έχουν γίνει είναι προς το καλύτερο. Με λίγα λόγια η δημοσκόπηση έδειξε ότι ένα σημαντικό κομμάτι του ΣΥΡΙΖΑ δεν κινείται στη λογική της ηγεσίας και των κορυφαίων του στελεχών, γυρνώντας την πλάτη στις διχαστικές πρακτικές.



Ερώτηση στη Βουλή


Αυτό χτύπησε το μαλακό υπογάστριο της Κουμουνδούρου, η οποία λίγες ημέρες μετά τη δημοσιοποίηση της δημοσκόπησης, στις 2 Φεβρουαρίου, κατέθεσε ερώτηση στη Βουλή ζητώντας στοιχεία για το κόστος της αλλά και για τη διαδικασία ανάθεσης, επιχειρώντας την αποδόμησή της, όμως έλαβε τις ανάλογες απαντήσεις ακόμη και από την ίδια την εταιρεία.

Σε κάθε περίπτωση αυτό που ο ΣΥΡΙΖΑ επικαλείται και ο αρχηγός του έφτασε να αναφέρει στη Βουλή είναι το πρόσχημα. Άλλωστε ως θέμα δεν υφίσταται, αρκεί να δει κανείς τα στοιχεία που δόθηκαν σχετικά με την παρουσία της είδησης και που εκθέτουν την αξιωματική αντιπολίτευση αλλά και όλους όσους έσπευσαν να πλειοδοτήσουν για να δηλώσουν παρόντες στις… εξελίξεις.

Ο Αλέξης Τσίπρας επιχειρεί να πιάσει «με ένα σπάρο δυο τρυγόνια», εξ ου και η πρόταση για επιλογή της διοίκησης της ΕΡΤ από την Βουλή και διακομματική συναίνεση, βάλλοντας όμως και κατά του Κωνσταντίνου Ζούλα με απώτερο στόχο των Κυριάκο Μητσοτάκη στο πλαίσιο της συνεργασίας που υπήρξε όταν η Ν.Δ ήταν στην αξιωματική αντιπολίτευση.

Μια πρόταση που δεν υλοποίησε επί πρωθυπουργίας του, αφού η ΕΡΤ ήταν «αξιόπιστη» και φυσικά «αντικειμενική» και την οποία δεν έδωσε εντολή στον στενό του συνεργάτη τον Νίκο Παππά να προωθήσει ακόμη και όταν δήλωνε την παραίτησή του ο Διονύσης Τσακνής από την θέση του προέδρου της ΕΡΤ στην οποία έχει τοποθετηθεί μετά τις εκλογές του 2015.



Η παραίτηση Τσακνή και η σιωπή Τσίπρα

Ήταν Οκτώβριος του 2017 όταν ο Διονύσης Τσακνής έφευγε από την ΕΡΤ προτιμώντας, όπως έγραφε τότε η Eφημερίδα των Συντακτών, να παραιτηθεί από πρόεδρος της ΕΡΤ παρά να ανεχθεί φαινόμενα που του θυμίζουν άλλες εποχές της δημόσιας ραδιοτηλεόρασης.

Και έγραφε στην παραίτησή του «τόσο η Κυβέρνηση διά των Υπουργών της με επικεφαλής τον κ. Παππά, όσο και ο Σύριζα διά του γραμματέα του κυρίου Ρήγα, εγκατέστησαν και επισημοποίησαν στην χθεσινή φιέστα στην ΕΡΤ, τη νέα Διοίκηση, με επικεφαλής τον Π. Καλφαγιάννη. Δικαίωμά τους, αλλά, σε ό,τι με αφορά, κατά πως θα έλεγε και ο Μέγας Αλεξανδρινός, «τη εξαιρέσει εμού».

Και κατέληγε λέγοντας «μάταια θα περίμενε κανείς, μια στήριξη στο πρόσωπό μου, εκ μέρους των παριστάμενων αξιωματούχων, όταν ο εκπρόσωπος του πιο άρρωστου τμήματος του κρατικοδίαιτου συνδικαλισμού, άφησε αιχμές για το ήθος και την τιμιότητά μου».



Ο Φίλης και ο Παππάς

Έναν χρόνο μετά την παραίτηση Τσακνή ο Νίκος Φίλης αναφερόταν στην ΕΡΤ την περιόδου που μεσουρανούσαν οι Ακριβοπούλου–Καψώχας υποστηρίζοντας τα εξής:

«Δεν θέλω να μασάω τα λόγια μου. Η εικόνα της ΕΡΤ θυμίζει όλο και πιο πολύ την ΕΡΤ πριν το «μαύρο». Η ΕΡΤ δεν λειτουργεί όπως είναι αναγκαίο για μια δημόσια τηλεόραση. Η ΕΡΤ είναι ένα κανάλι που έχει παραδιοίκηση. Κυβερνάται από το παλιό συντεχνιακό καθεστώς, ένα καθεστώς ιδιοτελών συμφερόντων. Πολιτικά αυτό που παράγεται, δεν είναι ποιοτικό προϊόν. Ούτε προσφέρει απροκατάληπτη και σε βάθος ενημέρωση».

Και πρόσθετε πως «το ότι τα ιδιωτικά κανάλια είναι χειρότερα κατά κανόνα, δεν δίνει άλλοθι στην ΕΡΤ για να τα συναγωνίζεται στην έλλειψη ποιότητας. Αναγνωρίζω ότι ήταν δύσκολο να αλλάξει το τοπίο της ιδιωτικής τηλεόρασης. Θα μπορούσαν να γίνουν πράγματα, αλλά ήταν δύσκολο. Στον τομέα της δημόσιας ραδιοτηλεόρασης η ευθύνη της κυβέρνησης είναι αποκλειστική».

Όπως ήταν φυσικό είχε δεχθεί την ευθεία και ανοιχτή επίθεση του Ν. Παππά αλλά και σχόλια από το επιτελείο της ΕΡΤ για να επανέλθει και να αναφέρει επί λέξη ότι «πίστευα ότι η σύγχρονη Αριστερά θα είχε απαλλαγεί από τις ολέθριες αντιλήψεις του παρελθόντος και δεν θα εκλάμβανε την κριτική συντρόφων ως δήθεν προσχώρηση στις γραμμές του αντιπάλου. Κρίμα για τον Νίκο Παππά που επέτρεψε στον εαυτό του να υποπέσει σε ένα τέτοιο ολίσθημα. Τα γεγονότα και τα προβλήματα στην ΕΡΤ είναι ξεροκέφαλα, ενώ ο αντίπαλος καραδοκεί για να ξαναρίξει ‘μαύρο’. Ο στρουθοκαμηλισμός είναι ο χειρότερος σύμβουλος. Χρειάζεται διάλογος και αποφάσεις για την υπεράσπιση της Δημόσιας Ραδιοτηλεόρασης.»

Από την παραπάνω κατάσταση της ΕΡΤ στη σημερινή εικόνα και την ολοένα και αυξανόμενη αποδοχή από ψηφοφόρους και του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά και του ΚΙΝΑΛ είναι αν μη τι άλλο φυσικό για την εν γένει τακτική και πολιτική κουλτούρα της Κουμουνδούρου να ζητείται η παραίτηση του Κωνσταντίνου Ζούλα και να κατατίθενται προτάσεις περί διακομματικής συναίνεσης ως προς τη διοίκηση της δημόσιας τηλεόρασης.

Δεν υπάρχουν σχόλια: