Παρασκευή 18 Οκτωβρίου 2019

Γιατί ο Κυρ. Μητσοτάκης μιλάει για Plan B στο Μεταναστευτικό

Εάν θα πρέπει να κρατήσουμε κάτι από την πρώτη μέρα της συνόδου κορυφής της ΕΕ και την παρθενική εμφάνιση του Κυριάκου Μητσοτάκη στο τραπέζι των συνομιλιών αναμφίβολα, αυτό θα πρέπει να είναι η αναφορά του Έλληνα πρωθυπουργού στην ανάγκη ενός Σχεδίου Β
Ενός εναλλακτικού σχεδίου με πιο προωθημένα χαρακτηριστικά, το οποίο για πρώτη φορά βγήκε στη δημοσιότητα.
Μία κίνηση που όπως λένε αρμόδιες πηγές δεν αποτελεί ούτε “κεραυνό εν αιθρία”, ούτε μία μεμονωμένη επιλογή, χωρίς συνέχεια. Όπως επιμένει...
η ίδια πηγή, ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει καταλήξει στο συμπέρασμα ότι εφόσον οι ευρωπαικές λύσεις και προτάσεις για μείωση των μεταναστευτικών ροών δεν αποδώσουν, τότε η Ευρωπαϊκή Ένωση θα πρέπει να λάβει σοβαρές αποφάσεις άμεσα. 
Στο πλαίσιο αυτό το Μέγαρο Μαξίμου κινείται βάσει συγκεκριμένης τακτικής, έχοντας δύο στάδια από την πρώτη μέρα ανάληψης της πρωθυπουργίας από τον κ. Μητσοτάκη:
- Πρώτο στάδιο, η συνεχής και διαρκής ενημέρωση προς τις μεγάλες ευρωπαϊκές πρωτεύουσες. Η ενημέρωση αυτή έχει ως κεντρικό άξονα την παρουσίαση της σκληρής πραγματικότητας που επικρατεί κυρίως στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου.
- Δεύτερο στάδιο, η κλιμάκωση της ελληνικής στάσης έναντι των Ευρωπαίων στην περίπτωση που εκείνοι δεν αντιληφθούν το μέγεθος του προβλήματος.
Όπως αποκαλύπτει καλά ενημερωμένη πηγή, ήδη στο Μέγαρο Μαξίμου έχουν αρχίσει και εκπονούν σενάρια , τα οποία εφόσον κριθεί απαραίτητο θα τεθούν υπόψιν των ισχυρών ευρωπαϊκών πρωτευουσών με βασικό στόχο την “μοιρασιά” στο βάρος του μεταναστευτικού. Σενάρια, που έχουν ως βάση, ολόκληρο το φάσμα της εργαλειοθήκης που έχει στη διαθεσή της η ΕΕ. 
Το μεγάλο ενδιαφέρον ασφαλώς εστιάζεται σε δύο πλέον παραμέτρους. 
Στο πότε, αυτά τα σχέδια θα δημοσιοποιηθούν και στο τι θα περιλαμβάνουν.
Προς το παρόν στην κυβέρνηση τηρούν σιγή ασυρμάτου μια και η εδραιωμένη είναι η άποψη ότι “όλα θα πρέπει να γίνουν στην ώρα τους”. Αυτό όμως που μπορούμε να πούμε σε αυτή την χρονική συγκυρία είναι ότι όλα τα ενδεχόμενα είναι ανοιχτά. Μεταξύ λοιπόν αυτών υπάρχει και το σενάριο του “ανθρωπιστικού διαδρόμου”.
Τι σημαίνει αυτό; 
Παρότι οι ευρωπαϊκές χώρες έχουν κλείσει τα σύνορά τους για την μεταφορά μεταναστών εδώ και τρία χρόνια, η ελληνική πλευρά να ζητήσει το άνοιγμα ενός “διαδρόμου” με στόχο την προώθηση τους, αφού προηγουμένως παρουσιαστεί η εικόνα που επικρατεί στους χώρους που διαβιούν, ξεκαθαρίζοντας ότι η κατάσταση δεν μπορεί να συνεχιστεί άλλο.
Θα πρέπει να ξεκαθαρίσουμε και αυτή η επιλογή κινείται αυτή την στιγμή καθαρά σε επίπεδο σεναρίου, με τις τελικές αποφάσεις να είναι όμως θέμα χρόνου...

Του Γιάννη Κ. Τρουπή
liberal.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: