Τρίτη 15 Οκτωβρίου 2019

Μια χαψιά θα τους κάνει ο Κυριάκος

Του Δημήτρη Καμπουράκη
Έκατσα χθες και παρακολούθησα κοντά μια ώρα συνέντευξη Τσακαλώτου στον Παπαδάκη. 
Ήθελα να δω τι έχει καταλάβει από την ήττα του ΣΥΡΙΖΑ, ο επιλεγόμενος αρχηγός (μαζί με τον Φίλη) της αριστερής του πτέρυγας. 
Ήθελα να δω επίσης αν έχουν αρχίσει να διαμορφώνουν κάποιο σχέδιο για την επόμενη μέρα τους, μέσα σε συνθήκες πολιτικής ηγεμονίας της φιλελεύθερης πρότασης και προσωπικά του Κυριάκου Μητσοτάκη...
Ο Ευκλείδης λοιπόν, είναι από τους καλύτερους συζητητές που διαθέτουν. Λέει το σκληρότερο πράγμα με μια προσήνεια που δεν σ’ αφήνει να θυμώσεις και εκστομίζει την πιο μεγάλη ανακρίβεια με μια γλυκύτητα που σε σκλαβώνει. Δεν είναι άλλωστε τυχαίο, που ενώ η δική του οικονομική πολιτική χαντάκωσε κατά βάση τον ΣΥΡΙΖΑ στις εκλογές, ο ίδιος έμεινε αλώβητος. Κάτι έκανε πάντα και ενώ υπήρχε πραγματική λαϊκή οργή για τα οικονομικά του αποτελέσματα, αυτόν ως αρχηγό του οικονομικού επιτελείου τον είχαν όλοι στο γούτσου-γούτσου. Χάζευαν τα λόγια του, γελούσαν με τα αστεία του και υπομειδιούσαν με τα παραδείγματα του, λες και άλλος είχε γραφείο στην πλατεία Συντάγματος.

Και χθες λοιπόν στην συνέντευξη ήταν ο ίδιος καλός παλιός Ευκλείδης. Δηλαδή ένα αντίγραφο του Τσίπρα σε λίγο πιο βρετανική εκδοχή. Τελικά όλοι τους εκεί μέσα, ανεξαρτήτως της εικόνας που πουλάνε, κάτι τέτοιο είναι. Αντίγραφα του Αλέξη. Ξεκινούν την κουβέντα με μια αόριστη παραδοχή «θα μπορούσαμε να κάνουμε κάποια πράγματα καλύτερα» την οποία ονομάζουν αυτοκριτική, και μετά αρχίζουν: Αυτό έγινε καλά, εκείνο έγινε τέλεια, το άλλο δεν γινόταν να μην γίνει. Άριστη η οικονομική πολιτική, εξαίρετη η πολιτική απέναντι στο κράτος και τους θεσμούς, υπέροχη η ασφαλιστική πολιτική, αναγκαία η πολιτική συμμαχιών με τους Καμένους.

Όλο αυτό καταλήγει (κι ας μην το λέει ευθέως) ότι ο λαός είναι αχάριστος και ηλίθιος. Οι καλύτεροι άνθρωποι, οι πιο έμπειροι τεχνοκράτες και οι πιο ηθικοί αριστεροί πρόσφεραν στους Έλληνες την βέλτιστη πολιτική, αλλά εκείνοι δεν το εκτίμησαν δεόντως και τους έστειλαν στην αντιπολίτευση. Κι όταν αυτό το λέει ο αρχηγός που έχασε εκλογές είναι λογικό, διότι αλλιώς χαστουκίζει τον εαυτό του. Αλλά όταν το λέει ο αρχηγός της εσωκομματικής του αντιπολίτευσης, τότε ένα είναι το συμπέρασμα. Οι δυο τους είναι ολόιδιοι, αντίγραφα πολιτικού φωτοτυπικού.

Όσο περνούν οι μήνες και βλέπω την ρότα που έχουν πάρει όλες τους οι εσωτερικές ομάδες και όλα τους τα πολυποίκιλα ρεύματα, σε ένα απλό συμπέρασμα καταλήγω: 
Τα ίδια που έκαναν σκοπεύουν να κάνουν (και ως αντιπολίτευση σήμερα και ως κυβέρνηση αύριο αν ξαναβγούν) και με τους ίδιους σκοπεύουν να πορευτούν. 
Δεν είναι ικανοί να αλλάξουν απόψεις και ιδέες, αλλά ούτε και ηγετική ομάδα. Είναι ήδη βαθύτατα αρτηριοσκληρωτικοί και οι Προεδρικοί και οι Αριστεροί και οι Γεφυρωμένοι. Μια χαψιά θα τους κάνει τελικά ο Κυριάκος.

liberal.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: