Πέμπτη 17 Οκτωβρίου 2019

Πότε θα επιστραφούν τα χρήματα σε αυτοαπασχολούμενους και ελεύθερους επαγγελματίες

Στη δέσμευση ότι οι νέες πολιτικές του ασφαλιστικού θα οικοδομηθούν πάνω στις αποφάσεις των δικαστών και του Συμβουλίου της Επικρατείας (ΣτΕ), που έκρινε αντισυνταγματικές βασικές διατάξεις του νόμου Κατρούγκαλου, έχει προχωρήσει ο Γιάννης Βρούτσης.
Παράλληλα, ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων έχει τονίσει ότι μέσα στον Οκτώβριο θα γίνει η επιστροφή των χρημάτων συμψηφισμού σε ελευθέρους επαγγελματίες και αυτοαπασχολούμενους.
Ο Γιάννης Βρούτσης έχει αναφέρει ότι η Κυβέρνηση είναι υποχρεωμένη να δράσει γρήγορα...
Στόχος της Κυβέρνησης είναι να φτιαχτεί ένα δίκαιο ασφαλιστικό.
Ο υπουργός Εργασίας έχει υπογραμμίσει ότι η Κυβέρνηση θα κάνει πράξη την δέσμευση της για μείωση των εισφορών των μισθωτών κατά πέντε μονάδες από πρώτης Ιουλίου του 2020 για να αυξηθεί η απασχόληση και να μειωθεί το υψηλό κόστος.
Παράλληλα, δήλωσε ότι όσοι πληρώνουν μεγαλύτερες εισφορές θα έχουν περισσότερα οφέλη.

Η απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας


Ερωτηθείς ειδικά για την επιστροφή χρημάτων στους 260.000 δικαιούχους επικουρικών συντάξεων που δικαιώθηκαν στο ΣτΕ, ο Γιάννης Βρούτσης αφού επανέλαβε ότι περιμένει τις καθαρογραμμένες αποφάσεις του ανωτάτου δικαστηρίου σημείωσε ότι «πολιτικά θα πω ότι το μήνυμα που στέλνουμε στους συνταξιούχους είναι να μην έχουν καμία αγωνία, οφείλουμε να στείλουμε το μήνυμα ότι όλα όσα αποφάσισε το Συμβούλιο της Επικρατείας θα γίνουν σεβαστά και θα επιστραφούν στο ακέραιο σε όλους».
Υπενθυμίζεται ότι αντισυνταγματικές κρίθηκαν, κατά πλειοψηφία, από την Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας, κρίσιμες διατάξεις του λεγόμενου νόμου Κατρούγκαλου που αφορούν σε συνταξιοδοτικά και ασφαλιστικά θέματα του συνόλου των εργαζομένων.

Σύμφωνα με τις αποφάσεις της Ολομέλειας του ανωτάτου δικαστηρίου, η ισχύς τους άρχισε με τη δημοσίευσή τους και ως εκ τούτου δεν έχουν αναδρομική ισχύ.

Δεν υπάρχουν σχόλια: