Σάββατο 19 Οκτωβρίου 2019

Ψήφος Αποδήμων: Προς συμφωνία οδεύουν τα κόμματα - «Κωλοτούμπα» από τον ΣΥΡΙΖΑ


Προς συμφωνία φαίνεται πως οδεύουν τα κόμματα για την Ψήφο των Αποδήμων. 

Μάλιστα, ορατό είναι πλέον το ενδεχόμενο το νομοσχέδιο για την Αποδήμων να συγκεντρώσει απόλυτη πλειοψηφία.
Ο υπουργός Εσωτερικών, Τάκης Θεοδωρικάκος, απέστειλε το κείμενο τεσσάρων σημείων προς τα κόμματα σε συνέχεια της συζήτησης που είχαν στη διακομματική επιτροπή και η οποία θα συνεδριάσει εκ νέου την ερχόμενη Δευτέρα στις 12 το μεσημέρι...
Ο υπουργός Εσωτερικών φαίνεται πως έκανε αποδεκτά τα αιτήματα του ΚΚΕ να οριστεί συγκεκριμένο όριο ετών για όσους βρίσκονται στο εξωτερικό (30 έτη) και να έχουν ελληνικό ΑΦΜ.

Με τη νέα κυβερνητική πρόταση η επιστολική ψήφος (την οποία ζητά το ΚΙΝΑΛ και απορρίπτει το ΚΚΕ), θα ισχύει μόνο για πολίτες που κατοικούν σε μεγάλη απόσταση απ’ αυτούς τους χώρους, μπορούν να ψηφίζουν με επιστολική ψήφο, εφ’ όσον το επιθυμούν, ενώ προτείνεται και η αύξηση του αριθμού των βουλευτών Επικρατείας από 12 σε 15, ώστε να δοθεί η δυνατότητα να μετέχουν ως υποψήφιοι, πρόσωπα που προέρχονται από την ομογένεια, εφόσον τα κόμματα το επιθυμούν.
Στην επιστολή του ο υπουργός Εσωτερικών, Τάκης Θεοδωρικάκος αναφέρει:
«Η ψήφος των Ελλήνων του Εξωτερικού που είναι εγγεγραμμένοι στους εκλογικούς καταλόγους, είναι ισότιμη με αυτή των Ελλήνων πολιτών που ψηφίζουν στη χώρα μας, όπως επιτάσσει το Σύνταγμα. Οι κάτοικοι του Εξωτερικού που έχουν το εκλογικό δικαίωμα, ψηφίζουν το ψηφοδέλτιο Επικρατείας του κόμματος που επιθυμούν και η ψήφος τους μετρά στο συνολικό εκλογικό αποτέλεσμα.
Συγκροτούνται ειδικοί εκλογικοί κατάλογοι από τους Έλληνες που κατοικούν στο εξωτερικό και είναι εγγεγραμμένοι στους εκλογικούς καταλόγους. Σε αυτούς εντάσσονται όσοι έχουν φύγει από την Ελλάδα ως 30 χρόνια και έχουν οικονομική σχέση με τη χώρα (ελληνικό ΑΦΜ ή συγγενική σχέση πρώτου βαθμού με Έλληνα φορολογούμενο).
Η ψηφοφορία διεξάγεται στις πρεσβείας και στα προξενεία καθώς και σε χώρους που θα συμφωνηθούν. Πολίτες που κατοικούν σε μεγάλη απόσταση απ’ αυτούς τους χώρους, μπορούν να ψηφίζουν με επιστολική ψήφο, εφ’ όσον το επιθυμούν.
Αυξάνεται ο αριθμός των βουλευτών Επικρατείας σε 15, ώστε να δοθεί η δυνατότητα να μετέχουν ως υποψήφιοι, πρόσωπα που προέρχονται από την ομογένεια, εφόσον τα κόμματα το επιθυμούν».
Στόχος της κυβέρνησης εξαρχής ήταν η συγκέντρωση ευρύτατης πλειοψηφίας για το νομοσχέδιο και επ’ αυτού τόσο ο Κυριάκος Μητσοτάκης όσο και ο Τάκης Θεοδωρικάκος φάνηκαν διατεθειμένοι να κάνουν υποχωρήσεις στα περισσότερα με μόνη "κόκκινη" γραμμή την άποψη ότι η Ψήφος των Αποδήμων θα προσμετράται στο τελικό εκλογικό αποτέλεσμα.
Εφόσον τελικώς το ΚΚΕ συμφωνήσει, καθώς ικανοποιούνται οι προϋποθέσεις που είχε θέσει ο Δημήτρης Κουτσούμπας στον Κυριάκο Μητσοτάκη, όσο και ο εκπρόσωπος του κόμματος στη διακομματική, η μέχρι τώρα πλειοψηφία φτάνει τους 205 ψήφους.

«Κωλοτούμπα» ΣΥΡΙΖΑ


Ωστόσο, σε ανακοίνωσή του ο ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος διαφωνούσε με το να προσμετράται η ψήφος στο εκλογικό αποτέλεσμα, δείχνει να εγκαταλείπει τη σκληρή του στάση και να στρέφεται προς τις προϋποθέσεις που έχουν θέσει το ΚΚΕ και το ΜέΡΑ 25.
Ο ΣΥΡΙΖΑ τονίζει ότι πιστεύει στην ανάγκη να ακουστεί η φωνή των αποδήμων Ελλήνων και να υπάρξει νομοθετική ρύθμιση για πρώτη φορά μετά από 40 χρόνια, διαμηνύοντας ότι θα επιδιώξει τις επόμενες μέρες τη σύνθεση ανάμεσα στις προτάσεις που σέβονται τη δημοκρατική αρχή, τη συνταγματική νομιμότητα και τη διεθνή εμπειρία.
Ακόμα, καλεί τέλος τη Νέα Δημοκρατία και το Κίνημα Αλλαγής «στο βαθμό που αληθινά επιθυμούν τη συναίνεση και την ψήφιση νόμου με 300 βουλευτές, να μετακινηθούν από τη θέση τους που αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο αλλοίωσης του εκλογικού σώματος».

Η ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ αναφέρει τα εξής:

«Ο ΣΥΡΙΖΑ υπήρξε το πρώτο και μέχρι στιγμής το μοναδικό κόμμα που έχει καταθέσει πλήρη, αναλυτική πρόταση νόμου και σχετική πρόταση στο πλαίσιο της συνταγματικής αναθεώρησης έτσι ώστε να κατοχυρωθεί πλήρως το δικαίωμα ψήφου των Ελλήνων του εξωτερικού. Η πρόταση αυτή σέβεται τη δημοκρατική αρχή και λαμβάνει υπόψη πλήρως την ευρωπαϊκή και διεθνή εμπειρία.
Μέχρι σήμερα έχουν κατατεθεί στο δημόσιο διάλογο δύο διαφορετικές αντιλήψεις: η πρώτη, της ΝΔ στην οποία προσχώρησε και το ΚΙΝΑΛ ανατρέποντας την πάγια θέση του, δεν λαμβάνει καθόλου υπόψη την ευρωπαϊκή πρακτική χωρών με μεγάλη διασπορά, όπως η Ελλάδα, ώστε να αποφεύγεται η αλλοίωση του εκλογικού σώματος.

Η δεύτερη αντίληψη αναγνωρίζει το δικαίωμα της ψήφου των αποδήμων, ρυθμίζοντάς το όμως στο πλαίσιο συστήματος αντιπροσώπευσης με δύο τρόπους: είτε με ξεχωριστές εκλογές όπου οι ίδιοι οι απόδημοι εκλέγουν τους εκπροσώπους τους σε αυτοτελείς εκλογικές περιφέρειες (πρόταση ΣΥΡΙΖΑ) είτε θέτοντας προϋποθέσεις για την άσκηση του εκλογικού δικαιώματος (προτάσεις ΚΚΕ και ΜέΡΑ25).
Επειδή ο ΣΥΡΙΖΑ πιστεύει στην ανάγκη να ακουστεί η φωνή των αποδήμων Ελλήνων και να υπάρξει νομοθετική ρύθμιση για πρώτη φορά μετά από 40 χρόνια, θα επιδιώξει τις επόμενες μέρες τη σύνθεση ανάμεσα στις προτάσεις που σέβονται τη δημοκρατική αρχή, τη συνταγματική νομιμότητα και τη διεθνή εμπειρία. Με μόνη προϋπόθεση να αξιοποιηθεί η τρέχουσα διαδικασία της αναθεώρησης του άρθρου 54 του Συντάγματος ώστε η όποια νομοθετική παρέμβαση σε αυτή τη κατεύθυνση να μην κινδυνεύει να εκπέσει ως αντισυνταγματική.

Ευελπιστούμε τέλος, ότι τόσο η ΝΔ όσο και το ΚΙΝΑΛ, στο βαθμό που αληθινά επιθυμούν τη συναίνεση και την ψήφιση νόμου με 300 βουλευτές, θα μετακινηθούν από τη θέση τους που αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο αλλοίωσης του εκλογικού σώματος. Γιατί στις δημοκρατίες το εκλογικό σώμα είναι αυτό που έχει το δικαίωμα να αλλάζει την κυβέρνηση και όχι η κυβέρνηση το εκλογικό σώμα».

ΝΔ: Καλοδεχούμενη η πιρουέτα του ΣΥΡΙΖΑ για την ψήφο των Αποδήμων


Σχολιάζοντας την ανακοίνωση της ΠΓ του ΣΥΡΙΖΑ για την ψήφο των Αποδήμων το γραφείο Τύπου της Νέας Δημοκρατίας σημείωσε:

«Ο ΣΥΡΙΖΑ βλέποντας ότι η άρνησή του να δεχθεί την ισοτιμία της ψήφου των Ελλήνων του εξωτερικού τον οδηγεί σε πολιτική απομόνωση, κάνει τη συνήθη στροφή 180 μοιρών και δείχνει διατεθειμένος να συζητήσει ώστε να βρεθεί κοινά αποδεκτή λύση σε ένα μείζον θέμα.
Την ίδια στιγμή συνεχίζει να ψεύδεται. 
Λέει ότι είναι το πρώτο κόμμα που έχει καταθέσει αναλυτική πρόταση για την ψήφο των Ελλήνων του εξωτερικού, όταν επί 4 χρόνια όχι μόνο δεν έκανε απολύτως τίποτα, αλλά αγνόησε προκλητικά και τις τέσσερις προτάσεις που κατέθεσε η ΝΔ στη Βουλή, τελευταία εκ των οποίων τον Φεβρουάριο του 2019.
Ας είναι. Καλοδεχούμενη η πιρουέτα. 
Θα είναι ένα σπουδαίο μήνυμα για την πατρίδα μας αν η πρόταση νόμου ψηφιστεί κι από τους 300 της Βουλής. Μένουμε σε αυτό. Τα υπόλοιπα τα ξέρουν οι πολίτες και τα κρίνουν».

Δεν υπάρχουν σχόλια: