Δευτέρα 14 Οκτωβρίου 2019

Οι ευθύνες …των άλλων!

Στα διακόσια χρόνια νεοελληνικού κράτους, η χώρα μας βρέθηκε πολλές φορές αντιμέτωπη με μεγάλα εθνικά ζητήματα όπως αυτά προέκυπταν από το διεθνές περιβάλλον αλλά και τις εσωτερικές εξελίξεις. 
Είναι μια χώρα που κυρίως λόγω της γεωγραφικής της θέσης, βρίσκεται στο μάτι του κυκλώνα μεταξύ Ανατολής και Δύσης αναπτύσσοντας δύσκολες σχέσεις και με τις δυο πλευρές. 
Ωστόσο, η Ελλάδα σε αυτά τα διακόσια χρόνια ότι κατόρθωσε το χρωστά αποκλειστικά στην άρρηκτη σχέση της με την... Ευρώπη, με δυο λόγια χρωστά την ύπαρξη της στην Ευρώπη. Το ότι πολλές φορές μοιάζει να μην το κατανοεί πλήρως, αυτό αποτελεί ένα ιστορικό παράδοξο.

Η Ελλάδα συγκρότησε την εθνική της συνείδηση …με ξένα κόλλυβα. 
Γι΄ αυτό, σε κάθε εθνική κρίση υπάρχει διάχυτη μια απαίτηση που μεταλλάσσεται σε …εθνικό αίσθημα αδικίας διότι «δεν μας φροντίζουν οι σύμμαχοι!» (αυτούς που κατά κανόνα σε περιόδους ειρήνης αμφισβητούμε). 
Έτσι, υποσυνείδητα, τα εθνικά μας θέματα τα μεταθέτουμε στην «υποχρέωση» των άλλων απέναντί μας. 
Εδώ τελειώνει η πολιτική και η ιστορία και αρχίζει η παράνοια, καθώς η αντίληψη αυτή βασίζεται στο ότι ως έθνος έχουμε πάντα δίκιο, είμαστε πάντα ριγμένοι, ότι ο ξένος παράγοντας οφείλει να γράψει στα παλιά των υποδημάτων του κάθε άλλη διεθνή πολιτική και να λύσει για λογαριασμό μας τα δικά μας προβλήματα. Η χώρα ενηλικιώθηκε με την βολική ιστορική αφέλεια ότι για κάθε κακοδαιμονία μας φταίει ο ξένος παράγοντας, αναπτύσσοντας ταυτόχρονα υποκριτικά και ένα υπερτροφικό αίσθημα εθνικής υπερηφάνειας.

Οι ελληνοτουρκικές σχέσεις βρίσκονται σε μια διαρκή εκκρεμότητα. 
Το λιγότερο που έπρεπε να κάνουμε, είναι να έχουμε έτοιμο και σε συνεχή επεξεργασία και εξέλιξη, ένα εθνικό σχέδιο αντιμετώπισης της Τουρκικής επιθετικότητας
Αντί αυτού, κάθε φορά τρέχουμε πίσω από τις εξελίξεις και στην ουσία προσπαθούμε να μεταθέσουμε την υπεράσπιση των εθνικών μας συμφερόντων στους συμμάχους μας και στους διεθνείς οργανισμούς. 
Ωστόσο, έχει αναρωτηθεί κανείς σοβαρά πώς θα εκδηλώνονταν η τουρκική επιθετικότητα αν η Ελλάδα δεν ήταν χώρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης; 
Η ευρωπαϊκή μας ταυτότητα είναι και το ισχυρότερο πραγματικό όπλο που διαθέτουμε.

Δεν υπάρχουν σχόλια: