Τρίτη 15 Οκτωβρίου 2019

Μεταναστευτικό, μια πληγή για την Νέα Δημοκρατία

Αποτέλεσμα εικόνας για Μεταναστευτικό, μια πληγή για την Νέα Δημοκρατία
Προχθές μια νεαρή κοπέλα, πρόεδρος τοπικής ΟΝΝΕΔ, απέστειλε μια επιστολή στον Μ.Χρυσοχοϊδη, επισημαίνοντας του, τα προβλήματα που θα επισύρει στην περιοχή της η εγκατάσταση προσφύγων-μεταναστών.
Η συντάκτις της επιστολής ουσιαστικά επαναλάμβανε τους φόβους και τις αντιρρήσεις των τοπικών φορέων. Εξέφραζε δηλαδή, το κοινό αίσθημα.
Έκανε το λάθος όμως και αυτήν την επιστολή την δημοσιοποίησε. Αυτομάτως, από ένα «εσωτερικό» έγγραφο, αυτή η επιστολή μετατράπηκε σε δημόσιο λόγο, που ήταν λογικό, να υποστεί εξονυχιστικό έλεγχο λέξη προς λέξη. Και η συντάκτης... υποχρεώθηκε σε παραίτηση από το αξίωμα της.
Ήταν μια κίνηση πολιτικά επιβεβλημένη, καθώς διαφορετικά θα υπήρχε ο κίνδυνος να δουν το φως της δημοσιότητος εκατοντάδες παρόμοιες επιστολές από όλη την Ελλάδα. Κάτι που θα έθετε σε δημόσια αμφισβήτηση την πολιτική της κυβέρνησης για το προσφυγικό-μεταναστευτικό.
Είναι ολοφάνερο πως αυτήν την στιγμή για την κυβέρνηση το μεταναστευτικό-προσφυγικό είναι το μόνο πρόβλημα που, υπό προϋποθέσεις, μπορεί να κλονίσει την υπεροχή της στο πολιτικό σκηνικό.

Ο Κυρ.Μητσοτάκης καλείται να γεφυρώσει τις δικές του αντιλήψεις για τον χειρισμό του συγκεκριμένου προβλήματος, με τις αντιλήψεις και τις απαιτήσεις ενός μεγάλου και συμπαγούς τμήματος των ψηφοφόρων της Νέας Δημοκρατίας. 
Δεν είναι κάτι το εύκολο.
Μέχρι στιγμής φαίνεται πως ο πρωθυπουργός δεν έχει καμιά διάθεση για έναν συγκερασμό των απόψεων. Έχει πάρει τις αποφάσεις του που απορρέουν από το ιδεολογικό και πολιτικό προφίλ του.
Και καλά κάνει. Ένας ηγέτης, σε θέματα αρχών, δεν πρέπει να κάνει πίσω. Εφ΄όσον πιστεύει στην ορθότητα των απόψεων του και της πολιτικής του, παλεύει μέχρι τέλους για την επικράτηση τους.

Οι αγωνίες των απλών ψηφοφόρων της Νέας Δημοκρατίας για την εγκατάσταση μεταναστών στις περιοχές τους, δεν θα πρέπει να ληφθούν υπ΄όψη από την ηγεσία;
Αν πρόκειται έτσι να ακυρωθεί η συνολική πολιτική της κυβέρνησης για την αντιμετώπιση του μεταναστευτικού, όχι δεν θα πρέπει να ληφθούν υπ΄όψη. 
Οι δικαιολογημένες φοβίες των απλών ανθρώπων αντιμετωπίζονται με δύο τρόπους:
Με την ενημέρωση και με την ορθολογική και αποτελεσματική χρήση των Ευρωπαϊκών κονδυλίων για τους πρόσφυγες-μετανάστες.
Η κυβέρνηση είναι υποχρεωμένη να διασκεδάσει αυτούς τους φόβους με πειστική επιχειρηματολογία και με συγκεκριμένα έργα. 
Ο πρωθυπουργός, αν δεν θέλει το μεταναστευτικό-προσφυγικό, να γίνει μια χιονοστιβάδα –βοηθούσης και μιας δυσμενούς συγκυρίας—οφείλει άμεσα ο ίδιος να επιληφθεί του προβλήματος.

Σήμερα, ο Κυρ.Μητσοτάκης έχει—μέχρι στιγμής—πλήρως εξασφαλισμένα τα νώτα του για διαρροές προς τα δεξιά. Έτσι, μπορεί και ασκεί μια πολιτική που διευρύνει την απήχηση της Νέας Δημοκρατίας και στον χώρο της Κεντροαριστεράς.

Όμως, καλώς ή κακώς, το μεταναστευτικό-προσφυγικό έχει γίνει η σημαία των ευρωσκεπτικιστών και της συντηρητικής Δεξιάς σε όλην την Ευρώπη.
Χρειάζεται πολύ δουλειά –σε όλα τα επίπεδα – για να μην καταρρεύσουν τα τείχη που προστατεύουν την Νέα Δημοκρατία από τα κόμματα και τις ομάδες που βρίσκονται στα δεξιά της.
Ο πρωθυπουργός τώρα που είναι η ηγεμονική προσωπικότητα στην πολιτική σκηνή, ας προσπαθήσει με την πειθώ και το επιχείρημα, αλλά και την σκληρή δουλειά, να υπερασπιστεί την πολιτική του.

Του Σάκη Μουμτζή
liberal.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: