Παρασκευή 18 Οκτωβρίου 2019

Μητσοτάκης: Κινηθήκαμε με σχέδιο για το μεταναστευτικό (Βίντεο)

kyriakosΣυνέντευξη Τύπου του πρωθυπουργού στις Βρυξέλλες μετά την ολοκλήρωση της Συνόδου Κορυφής

- Πετύχαμε να ενσωματώσουμε τις θέσεις μας στο τρίπτυχο Συρία - Τουρκία - Κύπρος, είπε

Τον τρόπο που έχει κινηθεί έως τώρα η κυβέρνηση για την αντιμετώπιση των αυξημένων προσφυγικών - μεταναστευτικών ροών υπερασπίσθηκε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, απαντώντας σε ερωτήσεις στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου μετά την ολοκλήρωση των εργασιών της Συνόδου Κορυφής, στις Βρυξέλλες...
Ο πρωθυπουργός ξεκίνησε με επισκόπηση των βασικών ζητημάτων που απασχόλησαν τη Σύνοδο:

Για το Brexit: Με ομοφωνία εκφράσαμε την ικανοποίησή μας για την απόφαση που ελήφθη. Ικανοποίηση, ανακούφιση και θλίψη για το γεγονός ότι η πλειοψηφία των μελών δεν επιθυμούσε. Από την στιγμή όμως που η πλειοψηφία των Βρετανών αποφάσισε έτσι, σκοπός ήταν να αποφασίσουμε τους όρους του διαζυγίο. Ο ίδιος ο Ιρλανδός πρωθυπουργός έδωσε τη συναίνεσή του. Είμαστε σε καλό δρόμο, ελπίζω να μην ξαναβρεθούμε μπροστά στο να έχουμε εγκρίνει μια συμφωνία, αλλά αυτή να μην εγκρίνεται από το βρετανικό κοινοβούλιο

2. Για το χρηματοδοτικό εργαλείο της περιόδου 2021-2027: Η ελλληνική θέση είναι ότι το συνολικό επίπεδο των διαθέσιμων πόρων δεν μπορεί να κινηθεί κάτω από το 1,11 του προϋπολογισμού της Ένωσης γιατί αυτό θα σημαίνει πτώση από το επίπεδο που έχει σχεδιαστεί. Πολιτικές συνοχής, ΚΑΠ, πρέπει να συνδεθούν με νέες πολιτικές για κλιματική αλλαγή, ασφάλεια συνόρων, προσφυγικές ροές. Ο πήχυς που ετέθη: Υπάρχουν σειρά από τεχνικά ζητήματα για αιρεσιμότητες, δηλ. να συνδέεται η χρηματοδότηση με κράτος δικαίου, συμμόρφωση με περιβαλλοντικές πολιτικές, προστασία συνόρων. Αν η Ευρώπη θέλει να παίξει ουσιαστικό πολιτικό και γεωπολοτικό ρόλο πρέπει να θέσει το όριο και σε καμία περίπτωση δεν μπορούμε να πέσουμε κάτω από το όριο που έχει θέσει η Κομισιόν. Σε καμία περίπτωση δεν μπορούμε να δεχθούμε μείωση των πόρων γι' αυτούς τους δύο βασικούς πυλώνες του ευρωπαϊκού οικοδομήματος.

Για το 5ο και 6ο σημείο συμπερασμάτων: Τουρκία, Κύπρος, Συρία, μετανάστευση. Πετύχαμε. Υπήρχε ομόφωνη καταδίκη της τουρκικής επέμβασης στη Συρία. Λαμβάνουμε υπόψη τη συμφωνία Τουρκίας - ΗΠΑ αλλά με αυστηρότητα . Θέλω να τονίσω το σημείο 8 των συμπερασμάτων που προστέθηκε μετά από επιτακτική δική μας παρέμαση. Να στηρίζει η ΕΕ τις χώρες που αντιμετωπίζουν προβλήματα ως αποτέλεσμα αιφνίδιων εισόδων. Υπήρξε συμφωνία ότι η αντιμετώπιση δεν μπορεί να επαφίεται μόνο στην Ελλάδα. Εξήγησα τις πρωτοβουλίες που παίρνουμε εμείς αλλάζοντας την πολιτική της προηγούμενης κυβέρνησης και ζήτησα την εφαρμογή ενός σχεδίου Β.

Κύπρος: ομόφωνη καταδίκη, πολύ συγκεκριμένη των παράνομων ενεργειών της Τουρκίας ερνός της κυπριακής ΑΟΖ. Μεγαλύτερη σδαφήνεια προσδιορίζεται το πλαίσιο των κυρώσεων.

Τέλος, εκεί που δεν καταφέραμε να συμφωνήσουμε ήταν στο ζήτημα της διεύρυνσης των δυτικών Βαλκανίων. Δεν καταφέραμε να δώσουμε ημερομηνία στους βόρειους γείτονες μας. Η Ελλάδα πάντα στηρίζει την ευρωπαϊκή προοπτική των χωρών των Δυτικών Βαλκανίων. Είχα την ευκαιρία να μεταφέρω τους προβληματισμούς μας γι αυτή την συμφωνία, όνως από τη στιγμή που κυρώθηκε από το κοινοβούλιο είμαστε υποχρεωμένοι να την εφαρμόσουμε. 
Για Αλβανία: δικαίωμα αυτοπροσδιορισμού ή περιουσιακά δικαιώματα μελών ελληνικής μειονότητας. Τρεις χώρες διαφώνησαν. Αυτό δεν είναι καλό και για την περαιτέρω σταθερότητα των δυτικών Βαλκανίων, και δεν είναι καλό και για την Ελλάδα, διότι το κυριότερο όπλο που έχει είναι η ευρωπαϊκή προοπτική στο πλαίσιο αυτής της μακράς διαδικασίας που καταλήγει στην ένταξη.

Ευχαριστίες σε Γιούνκερ - Τουσκ


Ο κ.Μητσοτάκης είπε ότι ήταν η δική του πρώτη σύνοδος, αλλά η τελευταία του Ζαν Κλοντ Γιούνκερ: «Μου είπε ότι έχει συμμετάσχει σε 138 συμβούλια κορυφής. Θέλω να τον ευχαριστήσω ως Ελληνας, ως Ευρωπαίος. Δεν ξεχνάμε τον αγώνα που έδωσε να κρατήσει την Ελλάδα, όταν κάποιοι άλλοι είχαν φαντασιώσεις. Θυμήθηκα μια φράση που έλεγε ο πατέρας μου. Για να καταλάβει κάποιος τι σημαίνει Ευρώπη, ας κάνει μια επίσκεψη στα νεκροταφεία του Β' Παγκοσμίου Πολέμου. Γεννήθηκε από την ανάγκη για ειρήνη, ευημερία. Ηταν και η τελευταία φορά που προήδευσε ο Τουσκ, ρτον ευχαριστώ δημόσια διότι είχε τη σύνθετη άσκηση να διαχειριστεί τους 28, τώρα 27 με αποτελεσματικότητα, ειλικρίνεια και χιούμορ.

Για τις εξελίξεις στα Σκόπια μετά το γαλλικό βέτο


Απαντώντας σε ερώτηση για το ζήτημα της διεύρυνσης και το αν κινδυνεύει η Συμφωνία των Πρεσπών, ο κ.Μητσοτάκης είπε ότι δεν έχει επικοινωνήσει με τον κ.Ζάεφ, αλλά ισχύει ό,τι του είχε πει στη Νέα Υόρκη, ότι είναι μια προβληματική συμφωνία -ειδικά για τα εμπορικά σύνορα- αλλά δεν θα το έθετε ως πρόβλημα για τη διεύρυνση.

Για το μεταναστευτικό

Απαντώντας στην ερώτηση του Πρώτου ΘΕΜΑτος για το μεταναστευτικό και ειδικότερα αν η κυβέρνηση βρέθηκε απροετοίμαστη, τόσο για την επιτάχυνση του ασύλου, όσο και συνολικά στην πολιτική σε σχέση με την προηγούμενη κυβέρνηση, είπε ότι δεν χρησιμοποιεί ως άλλοθι την προηγούμενη κυβέρνησηυ. Κινηθήκαμε με συγκεκριμένο σχέδιο, γρήγορα, είναι στη διαβούλευση η νέα διαδικασία χορήγησης του ασύλου, ώστε όσοι δεν δικαιούνται να επιστρέφουν γρήγορα στην Τουρκία. Πήραμε κι άλλες αποφάσεις για την αποσυμφόρηση των νησιών. Μεριμνήσαμε για τις πιο ευαίσθητες ομάδες, όπως τα ασυνόδευτα ανήλικα, αλλά δεν βρήκαμε στρωμένο χαλί. Κατανοώ ότι το θέμα προκαλεί μεγάλες αντιδράσεις. Η κοινωνία καταλαβαίνει ότι το πρόβλημα είναι μεγαλύτερο από την Ελλάδα και ότι αυτή η κυβέρνηση έχει άλλο τρόπο αντιμετώπισης.


Απαντώντας σε άλλες ερωτήσεις για το ίδιο θέμα, ο κ.Μητσοτάκης είπε, μεταξύ άλλων: 
Η ρητορική μας για το μεταναστευτικό δεν ήτα ακραία. Τι λέγαμε; Οτι το 2015 άνοιξαν τα σύνορα και μέσω Ελλάδας ήταν ο πιο εύκολος τρόπος να μπεις στην Ευρώπη, υπήρξαν περιστατικά κακοδιαχείρισης, ρωτήστε την OLAF. Δεν βλέπω το λόγο να ανακαλέσουμε την κριτική που είχαμε ασκήσει στην προηγούμενη κυβέρνηση.

Ποιό θα είναι το σημείο μηδέν για την ενεργοποίηση του σχεδίου Β' για το μεταναστευτικό;
-Δεν υπάρχει κάτι τέτοιο, είπα ότι πρέπει να προετοιμαζόμαστε για το χειρότερο.


Για τη στάση των ΗΠΑ στη Συρία και απέναντι στην Τουρκία:


Αρχικά να πω ότι η αποχώρηση των αμερικανικών στρατευμάτων από τη Συρία ήταν απόλυτα λανθασμένη. Αν δείτε και τα όσα είπε ο υπουργός Εξωτερικών Μάικ Πομπέο στην πρόσφατη επίσκεψή του στην Ελλάδα, με μεγαλύτερη ένταση στήριξε τις ελληνικές θέσεις.

Δεν υπάρχουν σχόλια: