Δευτέρα 21 Οκτωβρίου 2019

Η επιλογή Μητσοτάκη που «σφράγισε» τις πρώτες 60 μέρες της κυβέρνησης

Και όμως ελάχιστοι το κατάλαβαν και ακόμα πιο λίγοι αναρωτήθηκαν το τι πραγματικά συμβαίνει. 
Από την πρώτη κιόλας μέρα της ανάληψης της πρωθυπουργίας, ο Κυριάκος Μητσοτάκης έλαβε μια κομβική, όπως επιμένει καλά πληροφορημένη πηγή, απόφαση τόσο για τον ίδιο όσο και για το πλαίσιο πάνω στο οποίο θα προχωρούσε το κυβερνητικό έργο.
Σύμφωνα με στέλεχος που γνωρίζει καλά τις θέσεις του κ. Μητσοτάκη, ο πρωθυπουργός συνειδητά “διέγραψε” από τις δημόσιες τοποθετήσεις του στο εξωτερικό αλλά και στο εσωτερικό της χώρας τις αναφορές στα πεπραγμένα της κυβέρνησης Τσίπρα αλλά και... στον ίδιο τον πρώην πρωθυπουργό.
Αντίθετα δηλαδή με τα όσα γίνονταν μέχρι πριν από μερικούς μήνες, ο κ. Μητσοτάκης θέλησε να προχωρήσει σε έναν δικό του δρόμο. Από το περιεχόμενο των επαφών του εντός και εκτός Ελλάδας απουσιάζουν οι κλασικές αναφορές “περί καμμένης γης” κλπ.
Παράλληλα όμως φαίνεται ότι ο πρωθυπουργός κινήθηκε βάσει σχεδίου και σε ένα άλλο επίπεδο, σε αυτό των διεθνών συναντήσεων. Μέσα σε περίπου 60 μέρες , από το τέλος Αυγούστου μέχρι και σήμερα, έκανε σχεδόν το γύρο του κόσμου , ο οποίος θα ολοκληρωθεί ουσιαστικά στις αρχές Νοεμβρίου με το ταξίδι του στην Κίνα.
Η αρχή έγινε από το Μέγαρο των Ηλυσίων, όταν στις 22 Αυγούστου συνάντησε τον Γάλλο πρόεδρο Μακρόν. Στο ταξίδι αυτό μπήκε σε τροχιά υλοποίησης το σχέδιο με κύριο χαρακτηριστικό την αποστολή του μηνύματος ότι η κυβέρνηση “ό,τι λέει το εννοεί”.
Με αργά αλλά σταθερά βήματα ο κ.Μητσοτάκης θέλησε από το Παρίσι και μετά να πατήσει το κουμπί της “διαγραφής” με στόχο τα ίχνη που είχε αφήσει ο προκάτοχός του, που θα δυσκόλευαν, όπως εκτιμούσε ο ίδιος, την προσπάθεια της Ελλάδας να ανακτήσει την χαμένη της αξιοπιστία να σβηστούν.
Μετά το Παρίσι, ακολούθησε το Βερολίνο, η Χάγη, η Νέα Υόρκη και πριν από μερικά 24ωρα οι Βρυξέλλες.
Σύμφωνα με πληροφορίες , ο κ.Μητσοτάκης σε όλες αυτές τις συναντήσεις επιχείρησε να δώσει το στίγμα του σταθερού και σοβαρού ηγέτη σε αντιδιαστολή με τα όσα έκανε ο κ. Τσίπρας.
"Ο κ. Τσίπρας άλλα έλεγε για βασικά ζητήματα πριν πάει για παράδειγμα στο Βερολίνο για να συναντήσει την κ. Μέρκελ και άλλα είπε όταν τελικά βρέθηκε δίπλα στην καγκελάριο”, σημειώνει η ίδια πηγή.
Απώτερος στόχος του Κυριάκου Μητσοτάκη δεν είναι άλλος από το να κατορθώσει μέσα στην επόμενη διετία, έχοντας χτίσει την επιχειρηματολογία του να κάνει πράξη από την μία την μείωση του πλεονάσματος και από την άλλη να εκκινήσει την ελληνική οικονομία.
Στη διάρκεια αυτή της προσπάθειας ουδέποτε μέχρι σήμερα δεν μπήκε στη λογική να μιλήσει για το τι παρέλαβε και κυρίως να απευθυνθεί στον κ. Τσίπρα μέσα από ένα δημόσιο βήμα. 
Χαρακτηριστικό είναι το γεγονός ότι ακόμα και όταν του δίνεται η δυνατότητα να αναφερθεί στο τι παρέλαβε ,εκείνος αφιερώνει ελάχιστο χρόνο σε σχέση με το τί θέλει να πετύχει στη χώρα. 
Το αν τελικώς θα το κάνει πράξη, ο χρόνος θα δείξει.
Του Γιάννη Κ. Τρουπή
liberal.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: