Παρασκευή 25 Οκτωβρίου 2019

Οι εντιμότατοι φίλοι του Αλέξη Τσίπρα

«Αγαπητέ Έβο, φίλε Πρόεδρε της Βενεζου… της Βολιβίας» 

Η λανθάνουσα γλώσσα του Αλέξη Τσίπρα κατά την υποδοχή του Έβο Μοράλες στο Μέγαρο Μαξίμου τον Μάρτιο του 2019 φαίνεται πως είπε την αλήθεια, αφού η Βολιβία από την Κυριακή έχει μετατραπεί σε Βενεζουέλα του Νικολάς Μαδούρο, του έτερου στενού φίλου του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ. 
Η Βολιβία φλέγεται και ο... σοσιαλισμός για τον οποίο παλεύουν οι χώρες-ινδάλματα του Αλέξη Τσίπρα δείχνει το πραγματικό του... πρόσωπο.
Έβο Μοράλες, Νικολάς Μαδούρο, ο προκάτοχός του που δεν βρίσκεται στη ζωή, ο Ούγκο Τσάβες, όπως και ο Φιντέλ Κάστρο είναι πρόσωπα που ο Αλέξης Τσίπρας έχει εξυμνήσει. 
Για τον πρώτο, δε, τα όσα είπε κατά την εδώ παρουσία του παραπέμπουν σε διθυράμβους. Μάλιστα είχε φτάσει στο σημείο να υποστηρίξει 
«ότι ο αγώνας για κοινωνική δικαιοσύνη, δημοκρατία, ισότητα και αξιοπρέπεια είναι παντού, σε όλα τα μήκη και τα πλάτη του κόσμου ένας αγώνας που μπορεί να δίνεται με διαφορετικά μέσα και όπλα, αλλά δίνεται με την ίδια καρδιά, με την ίδια ψυχή, με τις ίδιες ιδέες».
Διθυράμβους έχει επιφυλάξει ο ΣΥΡΙΖΑ υπό την ηγεσία του Αλέξη Τσίπρα και για τον Νικολάς Μαδούρο. 
Ως πρωθυπουργός άλλωστε έπραξε τα δέοντα ώστε η ΕΕ να μην προχωρήσει σε ευθεία καταδίκη και ταυτόχρονα να αποφευχθεί η αναγνώριση του Χουάν Γκουαιδό.
Η δε Ελλάδα μετατράπηκε σε γη... φιλόξενη για αεροπλάνα που μετέφερε κυρίως Βενεζουελάνους αξιωματούχους που επέλεγαν τη χώρα μας για μερικές ώρες παραμονής και ανεφοδιασμού.
Φίλος ο Νικολάς Μαδούρο. Άλλωστε ο Νίκος Παππάς είχε φροντίσει με τις επισκέψεις του στη Βενεζουέλα να διατηρήσει ανοιχτή τη σχέση του ΣΥΡΙΖΑ με τη λατινική χώρα και μετά το θάνατο του Ούγκο Τσάβες του ηγέτη του Τσαβισμού
Φίλος και ο Έβο Μοράλες, ο λαοπρόβλητος ηγέτης της Βολιβίας που πλέον έχει κηρύξει τη χώρα σε κατάσταση ανάγκης με τους πολίτες να βρίσκονται στους δρόμους και να καταγγέλλουν νοθεία στις εκλογές προκειμένου να αποφευχθεί ο δεύτερος γύρος τους.
Οι εντιμότατοι φίλοι του Αλέξη Τσίπρα επιβάλλουν τον σοσιαλισμό και τις ιδέες τους τις οποίες θαυμάζει. Και τούς κυνηγούν τα συμφέροντα, οι ξένες δυνάμεις και η... Δεξιά.
«Το μέτωπο του οποίου ηγείται ο Έβο Μοράλες, έφτασε όλα αυτά τα χρόνια σε συνεχείς εκλογικές νίκες παρά τη διαρκή διαστρέβλωση της πραγματικότητας από τα ιδιωτικά ΜΜΕ και τις διαρκείς απόπειρες αποσταθεροποίησης από τις δυνάμεις της Δεξιάς στη πατρίδα του», δήλωνε τον Μάρτιο ο Αλέξης Τσίπρας ενώπιον του ηγέτη της Βολιβίας.
Και συμπλήρωνε με νόημα: 
«Τα τελευταία 13 χρόνια, η Αριστερά στη Βολιβία ηγήθηκε ενός οικονομικού θαύματος, που οδήγησε ακόμη και το ΔΝΤ να παραδεχτεί ότι η Βολιβία αποτελεί πια ένα ξεκάθαρο success story».
Ένα success story που μάλλον δεν συνειδητοποίησαν οι Βολιβιανοί. Εγκαίρως δεν το συνειδητοποίησαν και οι Έλληνες. Και έστειλαν τον αριστερό εκπρόσωπο του σοσιαλισμού στη θέση της αντιπολίτευσης, από όπου μπορεί να υπερασπιστεί τους φίλους ξένους ηγέτες χωρίς όμως να εκθέτει και τη χώρα.
Άλλωστε μόλις ηρεμήσουν τα πράγματα στη Βολιβία και ο στρατός επαναφέρει τη σοσιαλιστική τάξη, υπάρχει καιρός για να ανταποκριθεί και στην πρόσκληση του Έβο Μοράλες για επίσκεψη και ανάληψη δράσεων «για τη δημιουργία ενός φόρουμ διαλόγου ανάμεσα στις αριστερές και προοδευτικές δυνάμεις ανά τον κόσμο»
Και η Βενεζουέλα δεν είναι και πολύ μακριά...

Y.Γ.: Από το βράδυ της προηγούμενης Κυριακής η Βολιβία φλέγεται. Χιλιάδες πολίτες είναι στους δρόμους καταγγέλλοντας τη νοθεία που επιχειρεί στις εκλογές το καθεστώς Μοράλες προκειμένου να παραμείνει στην εξουσία. ΗΠΑ, ΕΕ και άλλες χώρες προτρέπουν στη διενέργεια ενός δεύτερου γύρου ώστε να σταματήσουν οι συγκρούσεις. Η κυβέρνηση κήρυξε έκτακτη ανάγκη και ο στρατός είναι στους δρόμους. Ο σοσιαλισμός στα καλύτερά του...

Του Τάσου Ευαγγελίου
Φωτογραφία: APImages
liberal.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: