Τετάρτη 23 Οκτωβρίου 2019

Έξεστιν Τσίπρα λαϊκίζειν

Υπάρχει κόσμος, που ιδιωτεύει. 
Δεν τον ελκύει η Δεξιά λόγω ιδεολογικής αντίθεσης και ιστορικής μνήμης. 
Υπάρχει επίσης και άλλος κόσμος που ψήφισε ΝΔ αναγκαστικά για να φύγει ο ΣΥΡΙΖΑ. 
Αυτά τα δύο «είδη» κόσμου δεν έχουν πολιτικό, αλλά πολιτισμικό χάσμα με τον ΣΥΡΙΖΑ του Τσίπρα.
Κατά την περιοδεία του στην Κρήτη, ευρισκόμενος στο Κολυμπάρι και αναφερόμενος στην ψήφο των ομογενών, διετύπωσε την πολιτική άποψη ότι «στόχος της Δεξιάς, χρόνια τώρα, είναι η αλλοίωση του εκλογικού σώματος». Δηλαδή... ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης παρερμηνεύει και παραποιεί το σύνταγμα της χώρας που προβλέπει την ψήφο των ομογενών, και αποδίδει τις διατάξεις του στις προθέσεις μιας παράταξης για αλλοίωση του εκλογικού αποτελέσματος!
(Παρεμπιπτόντως και η στήλη - δημοσιογραφική αδεία - έχει αντιταχθεί στη δυνατότητα ψήφου όλων των ομογενών. Αν επαναφέρει την ταπεινή της άποψη, είναι γιατί από χθες στα κοινωνικά δίκτυα οι ομογενείς ήδη παρουσιάζονται θυμωμένοι με την επιτευχθείσα συναινετική λύση. Συγγνώμη, αλλά δεν μπορεί ο απόδημος δεύτερης γενιάς που γεννήθηκε στο εξωτερικό, σπούδασε στο εξωτερικό, έκανε οικογένεια στο εξωτερικό, μεγαλώνει τα παιδιά του στο εξωτερικό, απολαμβάνει τις πρόνοιες του εκεί συστήματος, η ζωή του και το μέλλον αυτού και των παιδιών του προδιαγράφονται με τα εκεί δεδομένα, να αποφασίζει για τη δική μας ζωή εδώ).

Το να ερμηνεύει όμως ο αρχηγός τη αξιωματικής αντιπολίτευσης την πρόβλεψη του συντάγματος ως προσπάθεια της όποιας παράταξης να αλλοιώσει το εκλογικό αποτέλεσμα, αποτελεί καταδολίευση του γράμματος και του πνεύματος του συντάγματος, και γίνεται επικίνδυνο.
Πάντως εκεί που τα «έδωσε όλα» ο αρχηγός του ΣΥΡΙΖΑ ήταν το πρόβλημα της λαιμητόμου του Βόρειου Οδικού Άξονα Κρήτης – θέμα που τροφοδότησε και πολιτική αντιπαράθεση με την Ντόρα Μπακογιάννη.

Ο Τσίπρας μιλώντας στην Σελλιά υποστήριξε ότι με τους χειρισμούς της η σημερινή κυβέρνηση ναρκοθετεί την πορεία του έργου που είχε δρομολογηθεί από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, με αποτέλεσμα να υπάρχει ο κίνδυνος για νέες καθυστερήσεις. Στο twitter δε, έγραψε: «Η κυβέρνηση πρέπει να προχωρήσει όπως είχε σχεδιαστεί από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ. Είναι ο βέλτιστος τρόπος για να συντομεύσουν οι διαδικασίες, με όφελος για το ελληνικό δημόσιο και κυρίως χωρίς διόδια»!
Πριν την ουσία, να εστιάσουμε στο ηθικόν του πράγματος: Οποία λαμπρή εξαίρεσις! Οι κάτοικοι της Πελοποννήσου προς την Καλαμάτα πληρώνουν διόδια. Οι κάτοικοι της Βορειοδυτικής Ελλάδας προς τα Ιωάννινα, πληρώνουν διόδια. Οι κάτοικοι της Βορείου Ελλάδας προς Θεσσαλονίκη πληρώνουν διόδια. Οι οδηγοί της Εγνατίας οδού πληρώνουν διόδια. Και όχι μόνο πληρώνουν, αλλά πληρώνουν πολλά και «αλμυρά»! Μόνο οι Κρητικοί - προφανώς ως περιούσια φυλή και ψηφοφόροι του Αλέξη - δεν πρέπει να πληρώνουν διόδια. Πολίτες δύο ταχυτήτων, ανάλογα με το ποιο κόμμα βγάζουν πρώτο!

Φυσικά πέραν του πολιτικώς ανήθικου λαϊκισμού, προσπαθεί να δικαιολογήσει και το προεκλογικό ψέμα της κυβέρνησής του. Διά του Σπίρτζη, λίγο πριν εγκαταλείψει την εξουσία , έκανε προκήρυξη ενδιαφέροντος σε κατασκευαστικές εταιρίες. Κι ενώ έκανε απλώς προκήρυξη ενδιαφέροντος, ανακοίνωσε δημοσίως στους Κρητικούς ότι το έργο ξεκινά! Αυτό έγινε την στιγμή που δεν υπήρχαν μελέτες, δεν υπήρχαν απαλλοτριώσεις, δεν υπήρχε εξασφαλισμένη χρηματοδότηση - η οποία αναλόγως της χιλιομετρικής επέκτασης μπορεί να αγγίξει και τα 3 δις ευρώ!

Όμως οι Κρητικοί έμαθαν ότι τελείωσε η κατάρα του «γεφυριού της Άρτας». Ο ΒΟΚ επί τέλους ξεκινά, και ου μόνον, αλλά θα είναι και τσάμπα, χωρίς διόδια – θα πλήρωναν μόνο οι τουρίστες! Και φυσικά δόξασαν τον ΣΥΡΙΖΑ που τους δούλευε, προβάλλοντας ένα ψεύτικο «μακέτο» - που έλεγε και κάποιος !

Τελικά όντως, το πρόβλημα κάποιου κόσμου με τον ΣΥΡΙΖΑ δεν είναι πολιτικό. Είναι πολιτισμικό. Αφορά την προσήλωση σε αρχές.
Του Γιάννη Σιδέρη
liberal.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: