Τρίτη 22 Οκτωβρίου 2019

Οι «συνένοχοι» του 2015 «τορπιλίζουν» την ψήφο των αποδήμων;

Και εκεί που φαινόταν ότι η συναίνεση ήταν πολύ κοντά στο να επιτευχθεί , η ανακοίνωση του ΜΕΡΑ 25 άλλαξε τα δεδομένα.
Με μία μακροσκελή δημόσια τοποθέτηση το κόμμα του κ.Βαρουφάκη ξεκαθάρισε ότι θα καταψηφίσει επί της αρχής το συγκεκριμένο νομοσχέδιο. 
Μία επιλογή, η οποία τουλάχιστον ξάφνιασε. 
Δέκα μέρες πριν η εικόνα ήταν απολύτως διαφορετική, όταν και ο κ.Βαρουφάκης είχε βγει από το ραντεβού με τον Κυριάκο Μητσοτάκη με φανερά συναινετική διάθεση...
«...Ο πρωθυπουργός μου μετέφερε την βασική αγωνία που έχει ο ίδιος και η κυβέρνηση για να διευκολυνθεί η ψήφος των αποδήμων Ελλήνων» είχε πει αφήνοντας ορθάνοιχτο το ενδεχόμενο να πει «ναι».
Το ενδιαφέρον όμως τώρα είναι ένα
Τι μπορεί να άλλαξε μέσα σε αυτές τις δέκα μέρες και από το «ναι» πήγε στο «όχι» το Μέρα 25; 
Ορισμένοι θα πουν ότι φταίνε οι εν εξελίξει διαπραγματεύσεις της κυβέρνησης στην προσπάθεια της να βρει κοινό τόπο με τα άλλα κόμματα. Οι πιο καχύποπτοι θα αποδώσουν την μετατόπιση στην προσπάθεια δημιουργίας ενός μπλοκ μεταξύ του ΣΥΡΙΖΑ και του ΜΕΡΑ 25, μιας «συμμαχίας» που μπορεί να εκφραστεί σε πολλαπλά επίπεδα.
«Το αίμα νερό δεν γίνεται» είπε στο liberal.gr στέλεχος που γνωρίζει καλά τις διεργασίες των τελευταίων 24ωρων για το θέμα της ψήφου των Ελλήνων του εξωτερικού, συμπληρώνοντας ότι τα δύο κόμματα ενώνουν πολλά όπως για παράδειγμα όλα όσα έγιναν το πρώτο εξάμηνο του 2015.
Σε κάθε περίπτωση στην παρούσα φάση, μερικές ώρες πριν από την Τρίτη και μάλλον τελευταία συνάντηση των εκπροσώπων των κομμάτων για το ζήτημα, οι πιθανότητες μιας συμφωνίας είναι «50-50».
Η κυβέρνηση αναζητά πλέον 205 ψήφους προκειμένου το νομοσχέδιο θα γίνει νόμος του κράτους και να ισχύσει από τις επόμενες εκλογές.

Εάν θέλουμε μάλιστα να δούμε και τους αριθμητικούς συσχετισμούς, οι έδρες στο κοινοβούλιο κατανέμονται ως εξής:

ΝΔ 158
ΣΥΡΙΖΑ 86
ΚΙΝΑΛ 22
ΚΚΕ 15
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΛΥΣΗ 10
ΜΕΡΑ25 9

Εφόσον λοιπόν εξαιρέσουμε τον ΣΥΡΙΖΑ και το ΜΕΡΑ 25 τότε το «ναι» του ΚΚΕ είναι απολύτως απαραίτητο προκειμένου να συμπληρωθούν οι τουλάχιστον 200 ψήφοι που απαιτούνται.
Αυτό που γνωρίζουμε μέχρι σήμερα είναι ότι η κυβερνητική πλειοψηφία έκανε πίσω στο ζήτημα της επιστολικής ψήφου, την οποία παρότι πρότεινε εξαρχής, τελικά αντιπρότεινε μία άλλη λύση προκειμένου να έρθει πιο κοντά στο ΚΚΕ.
«... Εγώ είμαι υπέρ της επιστολικής ψήφου αλλά είμαι διατεθειμένος να κάνω την υποχώρηση η διαδικασία να γίνεται στα προξενεία.» τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης στην συνέντευξή του στον Αντέννα.

Αυτή τη στιγμή όλα κρέμονται σε μία κλωστή, με την κυβέρνηση να στέλνει το μήνυμα ότι «κάνει τα πάντα για να βρεθεί λύση».

Όπως πληροφορείται το liberal.gr αν και οι πιθανότητες είναι μοιρασμένες κανείς δεν μπορεί να αποκλείσει μία επαναδιατύπωση θέσης είτε από κάποιο κόμμα είτε από την κυβέρνηση, η οποία θα αποτελέσει την βάση για συζήτηση, έστω και στο «παραπέντε»... Η συνέχεια το απόγευμα της Τρίτης στο υπουργείο Εσωτερικών....
Του Γιάννη Κ. Τρουπή
liberal.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: