Κυριακή 29 Σεπτεμβρίου 2019

Αυστηρά διαβήματα της Αθήνας προς τα Σκόπια για τη χρήση του Ήλιου της Βεργίνας

Την έντονη αντίδραση της Αθήνας προκαλεί η απροθυμία των Σκοπίων να εφαρμόσουν όσα προβλέπει η Συμφωνία των Πρεσπών, με αποτέλεσμα μέχρι σήμερα να χρησιμοποιούν σύμβολα όπως ο Ήλιος της Βεργίνας, καθώς και τον όρο «μακεδονικός» για πολλά εμπορικά προϊόντα τους.

Οι επισημάνσεις που είχαν γίνει προς τα Σκόπια όλο το προηγούμενο διάστημα έπεσαν στο κενό.
Οι γείτονες ακολούθησαν παρελκυστική... τακτική επί μακρόν που είχε ως αποτέλεσμα να κορυφωθεί η ενόχληση του ελληνικού υπουργείου Εξωτερικών, το οποίο απέστειλε δύο επίσημα διαβήματα διαμαρτυρίας το πρώτο δεκαπενθήμερο του Σεπτεμβρίου.
Όπως αναφέρουν διπλωματικές πηγές στην εφημερίδα Real News, στο ελληνικό ΥΠΕΞ θεωρούν ότι τα Σκόπια κωλυσιεργούν σκοπίμως.
Έχουν περάσει οκτώ ολόκληροι μήνες από την ψήφιση της Συμφωνίας των Πρεσπών και οι αρχές της γειτονικής χώρας όχι απλώς δεν έχουν προχωρήσει σε ταχεία εφαρμογή των όρων της συμφωνίας, αλλά ακόμα δεν έχουν δώσει ολοκληρωμένη πληροφόρηση ως προς το χρονοδιάγραμμα και τις ενέργειες στις οποίες θα προβούν, με αποτέλεσμα η ελληνική πλευρά να μη γνωρίζει τι πρέπει να περιμένει».

Εμφατική προειδοποίηση


Σύμφωνα με ασφαλείς πηγές που επικαλείται η εφημερίδα, στις αρχές Σεπτεμβρίου ο πρέσβης Δημήτριος Γιαννακάκης, επικεφαλής του Γραφείου Συνδέσμου της Ελλάδας στα Σκόπια, συναντήθηκε με τον υπουργό Εξωτερικών της γειτονικής χώρας Νίκολα Ντιμιτρόφ, γνωστοποιώντας του την έντονη ανησυχία της Αθήνας για τις καθυστερήσεις.
Στις 13/9/2019 ακολούθησε δεύτερη συνάντηση του κ. Γιαννακάκη με υψηλόβαθμα στελέχη του υπουργείου Εξωτερικών της γειτονικής χώρας.
Η ελληνική πλευρά εξέθεσε σειρά προβληματισμών, τονίζοντας ότι είναι αδήριτη ανάγκη για τα ίδια τα Σκόπια να έχουν σημειώσει αποφασιστική πρόοδο στην εφαρμογή της Συμφωνίας των Πρεσπών πριν από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο του Οκτωβρίου, στο οποίο αναμένεται να συζητηθούν θέματα διεύρυνσης.
Έως σήμερα η θέση της ελληνικής πλευράς ήταν ότι, πλην ελαχίστων εξαιρέσεων, για κομβικής σημασίας ζητήματα εξακολουθεί να καταγράφεται μηδενική πρόοδος.
Η Αθήνα προειδοποίησε ξεκάθαρα τα Σκόπια ότι πρέπει να εφαρμόσουν έμπρακτα και χωρίς περιστροφές τα άρθρα 8.2 (περί ανάδειξης της ελληνικότητας των αρχαίων Μακεδόνων) και 8.3 (περί αφαίρεσης του Ήλιου της Βεργίνας) της συμφωνίας και να πάψουν να αναλώνονται σε συμβολικές κινήσεις τον Οκτώβριο, στο παρα πέντε της συνόδου.

Δεν υπάρχουν σχόλια: