O Παγκόσμιος Οργανισμός Εμπορίου (ΠΟΕ) απεφάνθη εν τέλει υπέρ των ΗΠΑ στην υπόθεση της Airbus, κρίνοντας ως παράνομες τις κρατικές ενισχύσεις που χορήγησαν στην Airbus οι κυβερνήσεις της Γερμανίας, της Γαλλίας, της Ισπανίας και του Ηνωμένου Βασιλείου, ανοίγοντας το δρόμο για επιβολή δασμών σε εισαγωγές ευρωπαϊκών αγαθών ύψους 7,5 δισ. δολαρίων.
Στόχος του Λευκού Οίκου είναι να πιέσει την Ευρωπαϊκή Ένωση να διαπραγματευτεί ένα συμβιβασμό για τις επιδοτήσεις των εταιριών αεροσκαφών. Στο σημείο αυτό να υπενθυμίσουμε ότι...
και η Ευρώπη με τη σειρά της έχει κάνει αντίστοιχη καταγγελία στον Παγκόσμιο Οργανισμό Εμπορίου για τις ενισχύσεις της Ουάσινγκτον στην Boeing, για την οποία ο ΠΟΕ θα αποφανθεί τον Ιανουάριο.
Οι υπηρεσίες του Αμερικανού αντιπροσώπου για το εμπόριο δημοσιοποίησαν τον κατάλογο των ευρωπαϊκών εισαγόμενων προϊόντων στα οποία θα επιβληθούν επιπρόσθετοι δασμοί ύψους από 10% ως 25%.
Ελιές, κρασιά, ουίσκι, τυριά, καφές, μπισκότα, άνορακ και φυσικά αεροσκάφη είναι κάποια από τα ευρωπαϊκά προϊόντα που εισάγονται στις ΗΠΑ και θα υποστούν το κόστος της νέας σύγκρουσης ανάμεσα στην Ουάσινγκτον και τις Βρυξέλλες.
Οι εμπορικές σχέσεις μεταξύ ΗΠΑ και Ευρώπης βρίσκονταν ήδη σε τεντωμένο σχοινί μετά την επιβολή δασμών, εκ μέρους των ΗΠΑ, στο χάλυβα και το αλουμίνιο που εισάγεται από την Ευρώπη. Η κίνηση αυτή έκανε την Ευρωπαϊκή Ένωση να «απαντήσει» με την επιβολή δασμών 25% σε προϊόντα που εισάγονται από τις ΗΠΑ, αξίας 2,8 δισ. δολαρίων.
Ποια θα είναι η ευρωπαϊκή απάντηση στους νέους δασμούς;
Η Γαλλία ήδη ανακοίνωσε ότι αν πράγματι υλοποιηθούν στις 18 Οκτωβρίου οι νέοι δασμοί που εξήγγειλαν προχθές οι ΗΠΑ, προβλέπει «προφανώς αντίποινα» σε βάρος των ΗΠΑ σε συντονισμό με την ΕΕ.
Άλλωστε ήδη από τον Αύγουστο η αρμόδια για το εμπόριο στην Ευρωπαϊκή Ένωση, Σεσίλια Μάλμστρομ, είχε δηλώσει «θα προτιμούσαμε να μην βρεθούμε στη θέση όπου θα μας αναγκάσει να επιβάλλουμε επιπλέον δασμούς, όμως είναι κάτι που θα κάνουμε αν οι ΗΠΑ επιλέξουν να κάνουν την πρώτη επιθετική κίνηση».
Μια κίνηση που δυστυχώς έλαβε χώρα σηματοδοτώντας νέες περιπέτειες, όχι μόνο για τις δύο οικονομίες αλλά και για το παγκόσμιο εμπόριο γενικότερα, καθώς μια τέτοια ρήξη θα επιφέρει πολύ σημαντικότερες βλάβες από ότι ο εμπορικός πόλεμος ΗΠΑ - Κίνας.
Γιατί οι εμπορικές σχέσεις Ευρώπης-ΗΠΑ έχουν μεγαλύτερη σημασία.
Η σχέση Ευρώπης - ΗΠΑ είναι με διαφορά η μεγαλύτερη διμερής εμπορική σχέση στον κόσμο.Αν μετρήσει κανείς τις εξαγωγές και τις εισαγωγές προϊόντων και υπηρεσιών το 2018 μεταξύ ΗΠΑ και Ευρώπης, τότε θα συνειδητοποιήσει ότι τα νούμερα είναι κατά πολύ μεγαλύτερα από τα αντίστοιχα μεταξύ ΗΠΑ-Κίνας.
Συγκεκριμένα, τα στοιχεία του υπουργείου Εμπορίου των ΗΠΑ δείχνουν πως το 2018, οι ΗΠΑ εισήγαγαν προϊόντα αξίας 683,9 δισ. δολαρίων από την Ευρώπη και προϊόντα αξίας 557,9 δισ. δολαρίων από την Κίνα. Από την άλλη, αν εξετάσει κανείς τις εξαγωγές των ΗΠΑ προς την Ευρώπη, η αξία των προϊόντων φτάνει τα 574,5 δισ. δολάρια, ενώ στις εξαγωγές προς την Κίνα, η αξία των προϊόντων ήταν μόλις 179,2 δισ. δολάρια
Τα άνωθεν νούμερα καταδεικνύουν ότι αν η παγκόσμια ανάπτυξη ασθμαίνει από τη στιγμή που κορυφώθηκε ο εμπορικός πόλεμος μεταξύ ΗΠΑ-Κίνας, τότε κινδυνεύει με πνευμονική εμβολή από την κλιμάκωση των εμπορικών διαφορών μεταξύ ΗΠΑ-ΕΕ.
Κομβικός εμπορικός εταίρος οι ΗΠΑ για την Ευρωζώνη
Οι Ηνωμένες Πολιτείες παρέμειναν με διαφορά ο συνηθέστερος προορισμός των εμπορευμάτων που εξήχθησαν από την ΕΕ-28 το 2018.Όπως δείχνει και το παρακάτω σχεδιάγραμμα, το μερίδιό τους ανέρχεται στο 20,8 % και είναι το μεγαλύτερο από τα μερίδια των δύο επομένων χωρών μαζί.
Η Κίνα είναι ο δεύτερος σημαντικότερος προορισμός για τις εξαγωγές της ΕΕ-28 το 2018 -10,7% του συνόλου της ΕΕ-28-, με τρίτη την Ελβετία στο 8,0%.
Γενικότερα, οι επτά σπουδαιότεροι προορισμοί για τις εμπορευματικές εξαγωγές της ΕΕ-28 με σειρά βαρύτητας είναι οι Ηνωμένες Πολιτείες, η Κίνα, η Ελβετία, η Ρωσία, η Τουρκία, η Ιαπωνία και η Νορβηγία και αντιπροσωπεύουν περισσότερο από το ήμισυ -53,9%- των συνολικών εμπορευματικών εξαγωγών της ΕΕ-28.
Μεταξύ 2013 και 2018, η αξία των εξαγωγών της ΕΕ-28 σε χώρες εκτός της ΕΕ αυξήθηκε για τις περισσότερες ομάδες προϊόντων που περιλαμβάνονται στο παρακάτω σχήμα, με εξαίρεση τις εξαγωγές ενέργειας οι οποίες σημείωσαν μείωση. Η μεγαλύτερη αύξηση όσον αφορά τις εξαγωγές καταγράφηκε στα χημικά (30,2 %), ενώ διψήφια αύξηση σημειώθηκε επίσης για τα τρόφιμα και τα ποτά (16,6 %), τα άλλα μεταποιημένα προϊόντα (14,8 %), τα μηχανήματα και τα οχήματα (14,0 %), καθώς και για τις πρώτες ύλες (11,9 %).
Κατανοούμε λοιπόν ότι ο κατάλογος των προϊόντων με αυξημένους δασμούς που εξέδωσε το υπουργείο εμπορίου των ΗΠΑ, χτυπάει μεν έναν σημαντικό κλάδο, αλλά έχει σημαντικά περιθώρια κλιμάκωσης σε κλάδους ακόμα πιο κομβικούς για το εμπορικό ισοζύγιο της ΕΕ.
Το κόστος για την χώρα μας
Παρ’ όλο που η Ελλάδα δεν ανήκει στον όμιλο χωρών που συμμετέχουν στην κατασκευή του ευρωπαϊκού αεροσκάφους Airbus -όπως άλλωστε και η Iταλία κ.α -εντούτοις ενδέχεται κάποια από τα προϊόντα της να δασμολογηθούν ακριβότερα από τις ΗΠΑ.Οι ΗΠΑ αντιπροσωπεύουν το 4,1% των εξαγωγών μας, οπότε είναι κατανοητό ότι αν τελικά οι συγκεκριμένοι δασμοί ισχύσουν και για τη χώρα μας, ένα κόστος θα υπάρξει, αν και δεν θα είναι ιδιαίτερα τραγικό.
Ας δούμε όμως τι ύψος μπορεί να προσεγγίσει.
Στη λίστα του Υπουργείου Εμπορίου των ΗΠΑ υπάρχουν συγκεκριμένες αναφορές στην Ελλάδα ως χώρα προέλευσης και ευρείες κατηγορίες προϊόντων που αφορούν ένα σεβαστό μέρος της γκάμας των ελληνικών εξαγωγών στις Ηνωμένες Πολιτείες, (γαλακτοκομικά, τυροκομικά, αγροτικά προϊόντα όπως ροδάκινα, πορτοκάλια, μανταρίνια, λεμόνια, κεράσια, αχλάδια, αλλά και προϊόντα όπως χυμοί φρούτων και λαχανικών, χοιρινό συσκευασμένο, θαλασσινά κ.α).
Τα προϊόντα αυτά είναι στην λίστα των 20 κορυφαίων εξαγώμενων προϊόντων της χώρας μας προς τις ΗΠΑ.
Σύμφωνα με την ΕΛΣΤΑΤ η αξία των ελληνικών εξαγωγών στις ΗΠΑ το 2018 κατέγραψε εντυπωσιακή άνοδο 27,5% σε σχέση με το 2017, σημειώνοντας ιστορικό ρεκόρ. Η αξία των εξαγωγών μας προς τις ΗΠΑ το 2018 ανήλθε στα 1.603,4 εκ.δολάρια, έναντι 1.257,1 εκατ. δολάρια το 2017, με συνολική αξία εξαγωγών στα 33.417,9 εκατ. δολάρια.
Όπως μπορεί να δει κανείς και από τα στοιχεία του επισυναπτόμενου αρχείου, τα προϊόντα που φαίνεται να εντάσσονται μέσα στη νέα λίστα των δασμών από τις ΗΠΑ είχαν συνολική αξία εξαγωγών για το 2018 της τάξης των 228,4 εκατ. ευρώ.
Διαβάστε εδώ την ετήσια οικονομική έκθεση του 2018 σχετικά με την οικονομία των ΗΠΑ και τις διμερείς οικονομικές σχέσεις με την Ελλάδα.
*Αποποίηση Ευθύνης: Το υλικό αυτό παρέχεται για πληροφοριακούς και μόνο σκοπούς. Σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να εκληφθεί ως προσφορά, συμβουλή, ή προτροπή για αγορά ή πώληση των αναφερομένων προϊόντων.
Παρόλο που οι πληροφορίες που περιέχονται, βασίζονται σε πηγές που θεωρούνται αξιόπιστες, καμία διασφάλιση δεν δίνεται ότι είναι ακριβείς ή πλήρεις και δεν θα πρέπει να εκλαμβάνονται ως τέτοιες.
Της Μαίρης Βενέτη
liberal.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου