Παρασκευή 4 Οκτωβρίου 2019

Κρυμμένος άσσος στο μανίκι Μητσοτάκη για την ψήφο των ομογενών;

Εξαιρετικό πολιτικό ενδιαφέρον θα έχει η εβδομάδα που έρχεται μια και για πρώτη φορά μετά από τις κάλπες της 7ης Ιουλίου Κυριάκος Μητσοτάκης και Αλέξης Τσίπρας θα βρεθούν τετ α τετ σε μία κατ' ιδίαν συνάντηση. 
Αιτία για αυτή της συνάντηση «κορυφής» είναι ο κύκλος επαφών του πρωθυπουργού με τους πολιτικούς αρχηγούς με κυρίαρχο θέμα στην ατζέντα την ψήφο των ομογενών.
Σύμφωνα με καλά πληροφορημένη πηγή ο κ.Μητσοτάκης έχει πάρει τις αποφάσεις τους και αναμένεται μέσα στα επόμενα 24ωρα να αρχίσει τον κύκλο τηλεφωνημάτων...
Πιθανότερη ημέρα των τηλεφωνικών επικοινωνιών προσδιορίζεται η Δευτέρα, χωρίς όμως να αποκλείει κανείς οι συνεννοήσεις να γίνουν ακόμα και μέσα στο σαββατοκύριακο. Με δεδομένο μάλιστα ότι ο κ.Μητσοτάκης το διήμερο Δευτέρα-Τρίτη θα βρίσκεται στο Κάιρο και την Αλεξάνδρεια τότε οι εξελίξεις ίσως έρθουν χρονικά πιο νωρίς.
Σε κάθε περίπτωση ως πιθανή ημέρα συναντήσεων μοιάζει να είναι η Πέμπτη ή η Παρασκευή και ως τόπος δείχνει να είναι το πρωθυπουργικό γραφείο στη Βουλή.

Η πρόταση του Κυριάκου Μητσοτάκη προς τους πολιτικούς αρχηγούς έχει τρία βασικά στοιχεία προκειμένου να κερδίσει την πολυπόθητη συναίνεση. Μην ξεχνάμε άλλωστε ότι η κυβέρνηση αναζητά τον μαγικό αριθμό «200». 
Τα κυρίαρχα λοιπόν χαρακτηριστικά της πρότασης Μητσοτάκη είναι :
- Νομοθέτηση επιστολικής ψήφου ώστε να μπορεί ο κάθε ένας ο οποίος είναι εγγεγραμμένος στους εκλογικούς καταλόγους να ψηφίζει εξ αποστάσεως.
- Η ψήφος των αποδήμων να προσμετράται κανονικά στο σύνολο των ψήφων στην Ελλάδα.
- Αύξηση του αριθμού βουλευτών επικρατείας από τους 12 στους 15 και υποχρεωτικά να είναι κάποιοι εκπρόσωποι της Ομογένειας.


Αν και οι αριθμητικοί συσχετισμοί μεταξύ των κομμάτων στο κοινοβούλιο δεν αφήνουν πολλά περιθώρια αισιοδοξίας, στο Μέγαρο Μαξίμου δεν εγκαταλείπουν την προσπάθεια ώστε οι Έλληνες εκτός Ελλάδας να μπορέσουν να ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα από τον τόπο κατοικίας τους.
Πιο συγκεκριμένα οι έδρες κατανέμονται ως εξής :
ΝΔ: 158
ΣΥΡΙΖΑ: 86
ΚΙΝΑΛ: 22
ΚΚΕ: 15
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΛΥΣΗ: 10
ΜΕΡΑ 25: 9

Με βάση τον παραπάνω χάρτη και με δεδομένη την μέχρι σήμερα άρνηση του ΣΥΡΙΖΑ και του ΚΚΕ να συμφωνήσουν στην κυβερνητική πρόταση, τότε για να επιτευχθεί ο αριθμός «200» θα πρέπει να πουν «ναι» όλα τα υπόλοιπα κοινοβουλευτικά κόμματα και κάποιος ή κάποιοι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ. Σενάριο προφανώς εξαιρετικά δύσκολο.


Παρόλα αυτά καλά ενημερωμένη κυβερνητική πηγή αφήνει «παράθυρο» στο liberal.gr να υπάρξουν ανατροπές που πιθανόν να επηρεάσουν τις εξελίξεις. Η ίδια πηγή μάλιστα επιμένει να κρατά χαμηλούς τόνους αποφεύγοντας να προεξοφλήσει το αποτέλεσμα. Σε κάθε περίπτωση στο Μέγαρο Μαξίμου κρατούν επιμελώς κλειστά τα χαρτιά τους και αφήνουν να εννοηθεί ότι ο κ.Μητσοτάκης διαθέτει κρυμμένους άσσους στο μανίκι του που μπορούν να κάνουν στο τέλος τη διαφορά. Ολα αυτά βεβαίως θα κριθούν από το αποτέλεσμα, το οποίο και δε θα αργήσει να φανεί στο συγκεκριμένο ζήτημα.
Του Γιάννη Τρουπή
liberal.gr


Δεν υπάρχουν σχόλια: