Δευτέρα 12 Αυγούστου 2019

Ο Αρκάς δεν πρόσεξε. Τον πέρασαν για «άλλον»…

Ο Αρκάς δεν πρόσεξε. Τον πέρασαν για «άλλον»…

Η μοίρα ενός φιλελεύθερου είναι πάντα τραγική. 


Όχι μόνο γιατί δεν έχει που να κρυφτεί αλλά και γιατί καμία ιδεολογία δεν μπορεί να τον προστατεύσει. 
Οι δεξιοί τον κοιτούν με αλαζονικό χαμόγελο, κάνοντας, δήθεν, προσπάθεια να τον κατανοήσουν. Και οι αριστεροί τον μισούν, διαβλέποντας ότι απειλεί τον ολοκληρωτισμό τους.
Ο καημένος ο φιλελεύθερος είναι ανέστιος. Χωρίς δόγμα, χωρίς θρησκεία, χωρίς κόμμα, χωρίς πατρίδα, χωρίς σημαία και ύμνους. Μόνος και έρημος, ανάμεσα σε νόμους, θεσμούς, πολιτεύματα, υποχρεώσεις και δικαιώματα.
Αλλά το χειρότερο για αυτόν είναι που τον περνάνε πάντα για «άλλον». Ειδικά όταν ζει σε χώρες...
που πάντα φταίνε οι «άλλοι», ο φιλελεύθερος είναι μονίμως ο «άλλος». Για δεξιούς, αριστερούς, χριστιανούς, μουσουλμάνους, ολυμπιακούς και παναθηναϊκούς, ο φιλελεύθερος είναι αντίπαλος. Γιατί  κάτι θα πει, κάτι θα του ξεφύγει και κάτι θα βρει να τον εκθέσει στους άλλους.
Και για του λόγου το αληθές, το facebook μπλόκαρε τις αναρτήσεις της επίσημης σελίδας του Αρκά για μια εβδομάδα. 

Συγκεκριμένα, μετά από συνεχείς αναφορές χρηστών που εμφανίστηκαν ενοχλημένοι από το περιεχόμενο των σκίτσων του κομικογράφου, το μέσο κοινωνικής δικτύωσης προχώρησε σε αυτή την κίνηση.
Είναι φανερό πως ο Αρκάς δεν πρόσεξε. Και σε μια χώρα όπου οι «άλλοι» πάντα φταίνε για όλα όσα συμβαίνουν γύρω μας, είχε το θράσος και την αναίδεια να είναι ένας «άλλος»!
Οι αριστεροί έκαναν τις αναφορές για τον Αρκά; Όχι ακριβώς. Οι αριστεροί που το «δόγμα» τους βρέθηκε στην κυβέρνηση. Δηλαδή οι «Ζαίοι». Αυτοί που ταύτισαν κόμμα και ιδεολογία με την εξουσία. Και όπως συμβαίνει πάντα με την Αριστερά, βρέθηκαν σε ίλιγγο ιδεοληψίας και ολοκληρωτισμού.
Και το χιούμορ; Που πήγε το χιούμορ του Αρκά για όλους αυτούς; Πρώτα έβγαλαν από τα μπαούλα τα παλιά τεύχη του Αρκά και τα έκαψαν. Ύστερα, υπέθεσαν ότι ο Αρκάς πέθανε και οι επίγονοί του έγιναν οι εχθροί τους. Και τέλος, σαν ύστατη επιλογή άρχισαν τις χιλιάδες αναφορές στο facebook.
Είναι οι ίδιοι που απολάμβαναν τα σκίτσα του και πριν το 2015, όταν τα έχωνε στους δεξιούς. Αλλά τότε ήταν απλά «αντισυστημικός» και φίλιος «επαναστάτης». Και μετά θεώρησαν ότι άλλαξε στρατόπεδο.

Για δύο λόγους: πρώτον, γιατί δεν περίμεναν ότι θα πάρουν ποτέ την εξουσία. Και κατά συνέπεια, δεν ήξεραν ότι το χιούμορ και η σάτιρα στρέφεται πάντα εναντίον της. Και δεύτερον, επειδή, ως ιδιοκτήτες του «ηθικού πλεονεκτήματος» δεν ανέχονται το χιούμορ από κανέναν.
Ο Αρκάς είναι απλώς ένας φιλελεύθερος. Με την παλιά, κλασική έννοια. Και το μάτι του πέφτει πάντα στη ανοησία από όπου κι αν προέρχεται. Ήδη άρχισε να τα χώνει σε κάποιους από την νέα κυβέρνηση. Αλλά αυτό δεν το βλέπουν  οι «Ζαίοι» που τα θέλουν όλα δικά τους.
Το facebook μπλόκαρε την σελίδα του πιο ευφυούς Έλληνα. Κι αυτό είναι πρόβλημα. Και για την δημοκρατία και για τους «άλλους».
Αρχίστε να σκέφτεστε, μόνο έτσι θα χτυπηθεί η ανοησία…

Του Ανδρέα Ζαμπούκα

Δεν υπάρχουν σχόλια: