Πέμπτη 15 Αυγούστου 2019

Μπορούμε να γίνουμε ένα σοβαρό κράτος;

Μπορούμε να γίνουμε ένα σοβαρό κράτος; 

Ο τρόπος που αντιμετωπίζεται η μεγάλη πυρκαγιά στην Εύβοια φανερώνει πως μπορούμε να κτίσουμε ένα αξιόπιστο κράτος. 

Βέβαια, το γεγονός πως αυτή η συγκεκριμένη αντιμετώπιση λειτουργεί, εξ αντικειμένου, συγκριτικά με την τραγωδία στο Μάτι, μπορεί να μας οδηγήσει σε βιαστικά συμπεράσματα. 
Η ανεπάρκεια της κρατικής μηχανής και των πολιτικών προϊσταμένων της, ήταν τόσο κραυγαλέα στο Μάτι, που δεν μπορεί να αποτελέσει μέτρο σύγκρισης. 
Κι όμως η ίδια κρατική μηχανή, υπό άλλη πολιτική καθοδήγηση, λειτούργησε συγκροτημένα, αποφασιστικά, αποτελεσματικά...

Είναι ολοφάνερο πως η παρουσία μιας «εμπειροπόλεμης» ηγετικής ομάδος στο υπουργείο προστασίας του πολίτη, συνέβαλε σημαντικά στην αντιμετώπισης της πυρκαγιάς, χωρίς ανθρώπινα θύματα. 
Ο Μ. Χρυσοχοϊδης, κατά την υπουργική θητεία του στο ΠΑΣΟΚ ήταν παρών στην διαχείριση δύο εθνικών κρίσεων. Του σεισμού της Αθήνας και της ασφάλειας των Ολυμπιακών αγώνων.
Και οι δύο καταστάσεις—η μια έκτακτη—απαιτούσαν την κινητοποίηση χιλιάδων ανθρώπων, δεκάδων υπηρεσιών και πολλών συναρμόδιων υπουργείων. 
Ήταν προφανές πως η κρισιμότητα των καταστάσεων απαιτούσε την άρση των εμποδίων και των καθυστερήσεων που θέτουν οι συναρμοδιότητες και τον αποφασιστικό συντονισμό όλου αυτού του πολυπλόκαμου κρατικού σχηματισμού. 
Μα πάνω απ΄όλα απαιτούσε μιαν ηγεσία που θα ενέπνεε το πυραμιδοειδές κρατικό σχήμα, μέχρι την βάση του. 
Ο χωροφύλακας, ο πυροσβέστης, ο εθελοντής, γνωρίζουν ο καθένας να κάνει την δουλειά του. Όταν όμως πρέπει να συνεργαστούν, χρειάζονται ένα ατσάλινο χέρι που να τους κατευθύνει. Ένα χέρι που να το εμπιστεύονται και οι ίδιοι, γιατί έχει αποδείξει την ικανότητα του.
Σε ώρα κρίσης η αλληλεπικάλυψη αρμοδιοτήτων οδηγεί σε παραλυσία. Και όταν ένα φαινόμενο πρέπει να αντιμετωπισθεί άμεσα δεν συγχωρούνται τέτοιες ολιγωρίες. 
Στις κρίσεις λειτουργούν μοντέλα που τα έχουν επεξεργασθεί πριν, δεκάδες ή και εκατοντάδες ακόμα τεχνοκράτες—εμπειρογνώμονες. Μια απόφαση που πρέπει να ληφθεί άμεσα - γιατί η καθυστέρηση μπορεί να αποβεί μοιραία για ανθρώπους και για περιουσίες—έχει εξετασθεί και επεξεργασθεί σε προγενέστερο χρόνο και εφαρμόζεται χωρίς δεύτερη σκέψη. Ακαριαία.
Αν αυτό γινόταν στο Μάτι τις πρώτες στιγμές, θα είχε αποφευχθεί η τραγωδία. 
Συνεπώς, εκείνο που κάθε φορά ξεχωρίζει μιαν αποτελεσματική διοίκηση από μιαν ανίκανη και καταστροφική, είναι η ετοιμότητα στην λήψη των αποφάσεων. Όταν υπάρχουν σαφείς εντολές, άνωθεν, τα στελέχη της διοίκησης εκτελούν χωρίς ενδοιασμούς. 
Γνωρίζουν πως συμμετέχουν στην εφαρμογή ενός συγκεκριμένου σχεδίου. 
Δυστυχώς, η τεχνογνωσία που αποκτήσαμε κυρίως από την διοργάνωση των Ολυμπιακών αγώνων, χάθηκε στην συνέχεια.  
Προχθές, ένας υπουργός που βίωσε τις κρίσεις του σεισμού της Αθήνας και της ασφάλειας των Ολυμπιακών αγώνων, συντόνισε, μαζί με τα πολιτικά στελέχη του υπουργείου του, όλην αυτή την υπερπροσπάθεια να αντιμετωπισθεί μια πυρκαγιά μήκους 11 χιλιομέτρων.  
Μακάρι ο τρόπος αυτός αντίδρασης της κρατικής μηχανής να αποτελέσει το υπόδειγμα για ανάλογες δράσεις σε όλες τις εκφάνσεις της κυβερνητικής δραστηριότητος. 
Με την παράκαμψη των συναρμοδιοτήτων, την άμεση λήψη των αποφάσεων, η πολιτική ηγεσία θα κατακτήσει τον σεβασμό των υπηρεσιακών παραγόντων και όλων αυτών που συμμετέχουν σε όλα τα στάδια της εφαρμογής μιας απόφασης. 
Μπορεί, υπό προϋποθέσεις, να γίνουμε ένα σύγχρονο ευρωπαϊκό κράτος. Η τεχνογνωσία υπάρχει.  
Φωτογραφία intime news

Του Σάκη Μουμτζή

Δεν υπάρχουν σχόλια: