Πέμπτη 15 Αυγούστου 2019

Ενδείξεις εμπρησμού για την πυρκαγιά στην Κεντρική Εύβοια - Μεγάλη ανησυχία για τις αναζωπυρώσεις

Ενδείξεις εμπρησμού υπάρχει για τη μεγάλη πυρκαγιά που καίει για δεύτερη ημέρα την Κεντρική Εύβοια.Όλες οι πληροφορίες που είχαν οι πυροσβέστες από την αρχή έκαναν λόγο για μεγάλο ενδεχόμενο εμπρησμού.

Σύμφωνα με ρεπορτάζ του τηλεοπτικού σταθμού Open, υπάρχουν σοβαρές υποψίες ότι η φωτιά που οδήγησε στην εκκένωση τεσσάρων χωριών, προκλήθηκε από εμπρησμό, ωστόσο... δεν υπάρχουν ευρήματα.
«Όλα ξεκίνησαν λίγα λεπτά μετά τις 3 τα ξημερώματα της Τρίτης, όταν ένα ίσως και δύο άτομα, ξεκίνησαν το καταστροφικό έργο τους, κινούμενοι με όχημα ανάμεσα στα χωριά Σταυρός και Μακρυμάλλη. Σταμάτησαν και κινήθηκαν περίπου 50 μέτρα μέσα στο δάσος.Εκεί μπήκε η πρώτη πυρκαγιά», αναφέρει το ρεπορτάζ του κεντρικού δελτίου ειδήσεων του καναλιού.
«Στη συνέχεια, γύρισαν στο αυτοκίνητο και συνέχισαν για περίπου 200 μέτρα. Έβαλαν και τη δεύτερη εστία και μετά από λίγο έβαλαν την τρίτη εστία. Ακολούθως εξαφανίστηκαν από την περιοχή. Δεν έχουν βρεθεί ευρήματα και θεωρούν από την πυροσβεστική ότι την έβαλαν με τέτοιο τρόπο ώστε να μην αφήσουν ίχνη», προσθέτει το ρεπορτάζ.
Ακόμα, αναφέρει από τις πρώτες στιγμές που εκδηλώθηκε η φωτιά εκτός από τις μονάδες πυρόσβεσης, πήγε στην Εύβοια και ειδικό κλιμάκιο εγκλημάτων εμπρησμού του πυροσβεστικού σώματος.
Από την έρευνα που έχουν κάνει στα σημεία όπου μπήκαν οι φωτιές από το χέρι του εμπρηστή δεν έχουν βρεθεί ευρήματα, δηλαδή γκαζάκια ή μπουκάλι με εύφλεκτο υλικό και θεωρούν πως αυτός που έβαλε την πυρκαγιά την έβαλε είτε με αναπτήρα, είτε με σπίρτα, είτε με κάποιο στουπί, συνεχίζουν όμως τις έρευνες μήπως και βρεθεί κάτι.

Οι αναζωπυρώσεις δημιούργησαν νέο μέτωπο χιλιομέτρων


Νέος συναγερμός σήμανε στις δυνάμεις της Πυροσβεστικής λίγο μετά τις 5:30 το απόγευμα από μία μεγάλη αναζωπύρωση απέναντι από το χωριό Πλατάνα που δημιούργησε μέτωπο σε μία χαράδρα.
Οι κάτοικοι του χωριού παρακολουθούν ανήσυχοι την εξέλιξη του φαινόμενου, καθώς αεροπλάνα και ελικόπτερα πραγματοποιούν ρίψεις νερού σε μια προσπάθεια να περιορίσουν τις φλόγες.
Η αναζωπύρωση είναι κοντά σε ελατόδασος γεγονός που προκαλεί τεράστια ανησυχία.
Νωρίτερα, στις 15:30, υπήρξε κινητοποίηση για μία αναζωπύρωση στο χωριό Μακρυμάλλη για την οποία χρειάστηκαν συνεχείς ρίψεις νερού από τα ελικόπτερα που συμμετέχουν στην επιχείρηση κατάσβεσης από αέρος.
Οι πυροσβέστες και κυρίως τα εναέρια μέσα επικεντρώνουν την προσοχή τους σε δύο σημεία: Το ένα είναι προς το χωριό Σταυρός και το δεύτερο στα παλαιά λατομεία της ΛΑΡΚΟ.
Μετά τις 6 το απόγευμα ισχυροποιήθηκαν ελαφρώς οι άνεμοι δημιουργώντας ευνοϊκότερες συνθήκες για την εξάπλωση του μετώπου. Ωστόσο, τα ελικόπτερα και τα αεροσκάφη πραγματοποιούν συνεχώς ρίψεις νερού με στόχο να περιορίσουν τις φλόγες ενώ σε εγρήγορση είναι και οι επίγειες δυνάμεις.
Σύμφωνα με τον Γενικό Γραμματέα Πολιτικής ΠροστασίαςΝίκος Χαρδαλιάς, οι ώρες μέχρι τις 8 το βράδυ είναι κρίσιμες καθώς θα ολοκληρώνεται σταδιακά η δυνατότητα των εναέριων μέσων να κάνουν ρίψεις νερού.
Πάντως, οι μετεωρολόγοι προβλεπουν για τον καιρό των επόμενων ημερών ότι οι άνεμοι δεν θα είναι ισχυρότεροι από 3-4 μποφόρ.
Στην περιοχή παραμένουν περισσότεροι από 280 πυροσβέστες με δεκάδες οχήματα που έχουν μεταφερθεί ενώ παράλληλα βρίσκονται δυνάμεις της πολιτικής προστασίας και των εθελοντών.
Ρίψεις νερού πραγματοποιούν, εντωμεταξύ, μέχρι να πέσει το φως του ηλίου 9 αεροσκάφηκαι 9 ελικόπτερα με τις κινήσεις τους να συντονίζουν 2 ελικόπτερα, ένα της Πυροσβεστικήςκαι ένα της Αστυνομίας.
Ουσιαστικός ήταν και είναι ο ρόλος της αστυνομίας ιδιαίτερα σε ό,τι αφορά την εκκένωση των χωριών, ενώ στα Ψαχνά βρίσκεται και στρατός αλλά και το ΕΚΑΒ το οποίο έχει τεθεί σε επιφυλακή όπως επίσης σε πλήρη ετοιμότητα βρίσκεται και το νοσοκομείο της Χαλκίδας.

Δεν υπάρχουν σχόλια: