Δευτέρα 6 Μαΐου 2019

Η πρόταση μομφής κατά Πολάκη και η... απουσία Τσίπρα που θα συζητηθεί!


Και όμως θα είναι απών. Εφόσον η διαδικασία εξελιχθεί όπως έχει δρομολογηθεί, η πρόταση μομφής που θα καταθέσει ο Κυριάκος Μητσοτάκης κατά του Παύλου Πολάκη, θα χαρακτηριστεί από την απουσία του πλέον κομβικού προσώπου. 

Ο πρωθυπουργός δε θα είναι εντός της αίθουσας της ολομέλειας για να «σηκώσει το γάντι», μετά την τοποθέτησή του κ.Μητσοτάκη, κάτι που αν τελικώς συμβεί, θα είναι ένα σπάνιο φαινόμενο. Σύμφωνα με την...


κοινοβουλευτική πρακτική ή τουλάχιστον σύμφωνα με τα όσα γνωρίζαμε την περίοδο της μεταπολίτευσης, ο πρόεδρος της κυβέρνησης ήταν πάντοτε παρών προκειμένου εκείνος να ζητήσει την παροχή ψήφου εμπιστοσύνης από το κοινοβούλιο. Φαίνεται όμως ότι ακόμα και αυτές οι «κοινοβουλευτικές παραδόσεις» είναι για να σπάνε και μάλιστα από την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ.
Όπως λοιπόν αναμένεται το απόγευμα της Δευτέρας και μόλις αρχίσουν οι εργασίες της ολομέλειας ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα κάνει πράξη τη δέσμευσή του και θα προκαλέσει την κοινοβουλευτική πλειοψηφία να υπερασπιστεί τον αναπληρωτή υπουργό Υγείας. Σύμφωνα με τα όσα έχει πει ο ίδιος ο κ.Τσίπρας η πρόταση μομφής θα μετατραπεί αμέσως σε συζήτηση για την παροχή ψήφου εμπιστοσύνης. Η διαφορά όμως θα είναι πως δε θα γίνει αυτό μετά από τοποθέτηση του πρωθυπουργού εντός της ολομέλειας. Εφόσον τελικώς ισχύσει ο προγραμματισμός που υπάρχει, το απόγευμα της Δευτέρας ο Αλέξης Τσίπρας θα βρίσκεται στην Ξάνθη για προεκλογική ομιλία ενόψει της ευρωκάλπης. Θα είναι κάτι το παράτυπο; Όχι, αλλά θα είναι ασφαλώς κάτι το οποίο θα συζητηθεί, μία επιλογή που επιδέχεται πολλών ερμηνειών.
Κάπου εκεί θα αρχίσουν τα ερωτήματα
Γιατί ο πρωθυπουργός επιλέγει να είναι απών από τη Βουλή σε μία τόσο σημαντική κοινοβουλευτική στιγμή, την ώρα μάλιστα που γνωρίζει την πρόθεση του κ.Μητσοτάκη εδώ και σχεδόν εβδομάδες;
Θέλει από κάπου να ξεφύγει ή επιθυμεί να εμφανιστεί όσο το δυνατόν λιγότερο εντός ενός δυσάρεστου κάδρου, μέσα στο οποίο έτσι και αλλιώς θα μπει τα επόμενα 24ωρα;
Προφανώς και «καθαρές» απαντήσεις δεν υπάρχουν στις παραπάνω απορίες. Είναι βέβαιο όμως ότι το Μέγαρο Μαξίμου από την στιγμή που επέλεξε ο πρωθυπουργός να ταυτιστεί απόλυτα με τις συμπεριφορές του κ.Πολάκη, επιχειρεί να μειώσει την επικοινωνιακή ζημιά που έχει έτσι και αλλιώς υποστεί ο κ.Τσίπρας. Κάποιοι θα πουν ότι φυγομαχεί. Κάποιοι απλώς θα ισχυριστούν ότι κάνει χρήση του κανονισμού της βουλής και προτιμά την επαφή με τους πολίτες. 
Όποια και αν είναι η πραγματικότητα, υπάρχει ένα δεδομένο
Ο κ.Τσίπρας αναμφίβολα έχει υποστεί μία πολιτική ήττα από τον χειρισμό της συγκεκριμένης υπόθεσης μετά την κίνηση ματ του κ.Μητσοτάκη. 
Σε μια εξαιρετικά κρίσιμη συγκυρία, μόλις 20 μέρες πριν από τις πολλαπλές εκλογικές αναμετρήσεις, η κυβέρνηση και εκείνος προσωπικά θα αναγκαστεί για τουλάχιστον δύο 24ωρα να απολογηθεί για τον κ.Πολάκη, αφήνοντας στην άκρη το όποιο θετικό αφήγημα προσπάθησε να δημιουργήσει.
Πρόκειται για μία δυσάρεστη κατάσταση για τον πρωθυπουργό και την κυβέρνησή του, ο οποίος την ίδια ώρα μοιάζει να έχει προεξοφλήσει την ήττα της 26ης Μαίου και να προσπαθεί να χτίσει τον προσωπικό του «στρατό», τις προσωπική του άμυνα για την επόμενη μέρα που θα τον πάει πιθανόν μέχρι το τέλος της θητείας του. 
Στο πλαίσιο αυτό ήδη έχει επιλέξει να πάει από την μία με το μέρος όλων εκείνων που συμφωνούν με την λογική που εκπροσωπείται από τον Παύλο Πολάκη και από την άλλη να κάνει μεταγραφές τύπου Θεοχαρόπουλου. Όλα αυτά , όταν υπάρχουν αυτοί που εκτιμούν ότι μετά από το άσχημο αποτέλεσμα (26 Μαίου), πολλοί θα είναι εντός ΣΥΡΙΖΑ που θα δουν με «μισό μάτι» την προσπάθεια Τσίπρα να παραμείνει μέχρι τον Οκτώβριο στην εξουσία, θυσιάζοντας το κόμμα...

Του Γιάννη Κ. Τρουπή

Δεν υπάρχουν σχόλια: