«Βλέπουν σημάδια φορτωμένο τον καιρό», και το φάντασμα των εκλογών σε τρεις βδομάδες τους δημιουργεί τον φόβο πανωλεθρίας.
Ο φανερός πανικός που τους έχει καταλάβει τους αποστερεί από τη δυνατότητα ήρεμης σκέψης και προγραμματισμένης δράσης. Έτσι τα πράγματα γίνονται χειρότερα, η αγωνία κραυγάζει, η απελπισία γίνεται έκδηλη και τους καθιστά τρωτούς.
Γιατί μόνο απελπισία εκπέμπει η αγχώδης έκτακτη συνέντευξη της Κυριακής για την ανακοίνωση των 120 δόσεων, και η προχθεσινή απόφαση του Πρωθυπουργού να διακόψει την περιοδεία του στα Ιωάννινα και...
να συσκεφτεί εκτάκτως, προκειμένου χθες να ανακοινώσει τα οικονομικά μέτρα. Και όμως, ο Πρωθυπουργός χαρακτήρισε προγραμματισμένη από καιρό την συνέντευξη! Γι’ αυτό προφανώς είχε προγραμματίσει εμφάνιση στα Ιωάννινα!
Δεν κατανοούν ότι οι καιροί που έλεγαν ψεύδη (τα οποία όχι μόνο δεν τους στοίχιζαν, αλλά απέβαιναν υπέρ τους), έχουν περάσει ανεπιστρεπτί.
Ως χώρο ανακοίνωσης, προκειμένου να διογκώσουν τις εντυπώσεις, επέλεξαν το Ζάππειο. Έναν χώρο που είναι φορτισμένος με την επισημότητα και το ιστορικό βάθος των μεγάλων πολιτικών γεγονότων του παρελθόντος, το βάρος των οποίων έγραφε ιστορία.
Ως χώρο ανακοίνωσης, προκειμένου να διογκώσουν τις εντυπώσεις, επέλεξαν το Ζάππειο. Έναν χώρο που είναι φορτισμένος με την επισημότητα και το ιστορικό βάθος των μεγάλων πολιτικών γεγονότων του παρελθόντος, το βάρος των οποίων έγραφε ιστορία.
Μοναδική «φυρή» στιγμή στην ιστορία των βαρυσήμαντων γεγονότων που έλαβαν χώρα στο Ζάππειο, αποτέλεσε η παρορμητική και ατυχής κίνηση του Ευάγγελου Βενιζέλου να ανακοινώσει από εκεί την υποψηφιότητά του για την προεδρία του ΠΑΣΟΚ.
Η δική τους παρουσία τον Ιούνιο στο Ζάππειο, μετά γραβάτας, για να πείσουν ότι βγήκαμε από τα μνημόνια, έστω σαν ένα συμβολικό ορόσημο, δικαιολογούσε τη χρήση του Ζαππείου. Οι χθεσινές ανακοινώσεις όχι. Ηταν τρέχουσες ανακοινώσεις κυβερνητικής δραστηριότητας σε χρόνο μέλλοντα που δεν του ανήκει.
Όμως έχουν μπροστά τους την τριήμερη λαιμητόμο της συζήτησης στη Βουλή και γνωρίζοντας ότι είναι ευάλωτοι, θέλησαν να οπλίσουν την πολιτική τους φαρέτρα. Πέραν της οικονομικής δυσπραγίας (έτυχε την ίδια μέρα να δημοσιευτούν οι εαρινές προβλέψεις της Κομισιόν που είναι απογοητευτικές, ειδικά για τις ελλείπουσες επενδύσεις και την αναιμική ανταγωνιστικότητα), έσκασαν και τα επί προσωπικού: Η συνεχής προσβλητική αδολεσχία Πολάκη, και η κρυφή γοητεία της Μπουρζουαζίας που τόσο έθελξε τον κ. Τσίπρα, και υπέκυψε στις ανέσεις της, με τις περιβόητες διακοπές στο σκάφος Παναγόπουλου.
Είναι δεδομένο ότι τα μέτρα που ανακοινώθηκαν θα αποτελέσουν το «Λαϊτμοτίφ» υπουργών και κυβερνητικών βουλευτών κατά τη διάρκεια της συζήτησης. Είναι δεδομένο επίσης ότι θα εγκαλούν την αντιπολίτευση πως δεν συζητά επί των μέτρων αλλά κατατρίβεται σε προσωπικές επιθέσεις, σχολιασμούς και κουτσομπολιά. Κοντολογίς θα επιχειρούν επί τριήμερο να αλλάξουν την ατζέντα.
Δεύτερος στόχος της εσπευσμένης ανακοίνωσης των μέτρων είναι φυσικά οι αναποφάσιστοι - λόγω απογοήτευσης. Ο Πρωθυπουργός υποστήριξε ότι δεν είναι προεκλογικά, επειδή είμαστε πεντέμισι μήνες προ των εθνικών εκλογών.
Όμως η μισή αλήθεια είναι ψέμα. Εθνικές εκλογές μπορεί να γίνουν τον Οκτώβρη, αλλά σε λιγότερο από 20 ημέρες έχουμε ευρωεκλογές. Και οι ευρωεκλογές στην Ελλάδα (όπως φυσικά και οι Αυτοδιοικητικές), εκπέμπουν πολιτικά μηνύματα και αποτελούν προανάκρουσμα του αποτελέσματος των εθνικών.
Αυτό –και αυτό– στοχεύει η εσπευσμένη ανακοίνωση των μέτρων. Προσπαθεί να ανακόψει την επιταχυνόμενη κατακρήμνιση των ποσοστών, που θα δώσουν στίγμα και θα τροχοδρομήσουν την επερχόμενη αποτυχία.
Αυτό –και αυτό– στοχεύει η εσπευσμένη ανακοίνωση των μέτρων. Προσπαθεί να ανακόψει την επιταχυνόμενη κατακρήμνιση των ποσοστών, που θα δώσουν στίγμα και θα τροχοδρομήσουν την επερχόμενη αποτυχία.
Τα ίδια τα μέτρα δεν έχει σημασία αν είναι θετικά. Κάθε οικονομικό μέτρο ελάφρυνσης, εφόσον η Οικονομία έχει την σθεναρότητα να το στηρίξει, είναι θετικό. Ωστόσο είναι άνευ σημασίας και σχολιασμού, δεδομένου ότι το μεγάλο πακέτο θα κληθεί να το εφαρμόσει άλλη κυβέρνηση. Ω εκ τούτου και πολλαπλάσια να εξήγγειλε, τσάμπα θα ήταν..
Όμως θα κληθούν να εξηγήσουν γιατί έπρεπε να περάσουμε τα δεινά των ψευδαισθήσεων και της ανικανότητάς τους, για να επανέλθουμε στο 2014, και πόσο μας κόστισε αυτό σε χρέος, δημόσια περιουσία και υποανάπτυξη. Και πόσο επιτυχία είναι τα χρήματα αυτά, όταν είναι χρήματα που τα συγκέντρωσε με άγρια φορολογική αφαίμαξη, βασικά υπό τον φόβο να μην πιάσει το πλεόνασμα.
Θα δείξει τι επιπτώσεις θα έχουν τα μέτρα στη λαϊκή επιλογή. Πάντως η κυβέρνηση δεν έχει την ιστορία ανάλογων προσπαθειών μαζί της. Το 2003 οι δημοσκόποι προσπαθούσαν να ανιχνεύσουν την επίδραση των υποσχεθέντων μέτρων του Σημίτη στην κοινωνία, και αυτή ήταν αόρατη. Το ίδιο έπαθε και ο Καραμανλής με τις παροχές στους αγρότες
Ιδωμεν σε 18 μέρες.
Ιδωμεν σε 18 μέρες.
Του Γιάννη Σιδέρη
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου