Πέμπτη 16 Μαΐου 2019

Δημοσκόπηση έκπληξη στην Κρήτη, η σύνδεσή της με την εθνική κάλπη

Δημοσκόπηση έκπληξη στην Κρήτη, η σύνδεσή της με την εθνική κάλπηΤην αποκαλούν το «πράσινο» νησί. 
Η Κρήτη σε ότι έχει να κάνει με τα εκλογικά ποσοστά ανέκαθεν έδινε την απλόχερη υποστήριξή της στο ΠΑΣΟΚ, το οποίο από τη δεκαετία του ‘80 κατέγραφε θηριώδεις επιδόσεις σε όλους τους νομούς της μεγαλονήσου. 
Από τότε τα πράγματα άλλαξαν, οι συσχετισμοί μεταβλήθηκαν όμως ποτέ μέχρι σήμερα στην Κρήτη, η ΝΔ δεν μπόρεσε να κόψει πρώτο το νήμα σε ολόκληρο το νησί, παρά το γεγονός ότι πολιτικοί από το νησί βρέθηκαν στο τιμόνι του κόμματος.
Είτε λοιπόν με πρώτο το ΠΑΣΟΚ είτε με πρώτο το ΣΥΡΙΖΑ, το...
κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης μέχρι σήμερα έχει αποκτήσει μόνιμη θέση στο βάθρο του δεύτερου.
Αξίζει να σημειωθεί ότι μοναδική φορά που η ΝΔ κατέκτησε πρωτιά ώστε και σε έναν από τους νομούς της Κρήτης ήταν στις εκλογές του Σεπτεμβρίου 2007 όταν βγήκε πρώτη στο νομό Ρεθύμνης, με την αποπομπή του Μιχάλη Νεονάκη από το ΠΑΣΟΚ που είχε συμβεί λίγες μέρες πριν, να παίζει και αυτή ένα ρόλο στο τελικό αποτέλεσμα.

«Οι παραδόσεις είναι για να σπάνε» λένε στον αθλητισμό και αυτή τη φορά φαίνεται πως η κατάσταση μπορεί να εξελιχθεί διαφορετικά στις επερχόμενες εθνικές κάλπες.

Δημοσκοπήσεις που φτάνουν το τελευταίο διάστημα στα κομματικά επιτελεία καταγράφουν ένα μεγάλο κλείσιμο της ψαλίδας στην Κρήτη για την ΝΔ , με πρώτο κόμμα να παραμένει πάντα ο ΣΥΡΙΖΑ. Σύμφωνα λοιπόν με καλή πληροφορημένη πηγή, σε μία πρόσφατη έρευνα καταγράφεται η απόσταση για τις ευρωπαϊκές εκλογές να έχει μειωθεί στην μία μονάδα (υπέρ του ΣΥΡΙΖΑ) και για τις εθνικές εκλογές στις δυόμιση μονάδες. Στην ίδια δημοσκόπηση για πρώτη φορά μάλιστα αποτυπώνεται η «καθαρή» νίκη της ΝΔ στο νομό Ρεθύμνου, ενώ η αξιωματική αντιπολίτευση μοιάζει να διεκδικεί «στα ίσια» και το νομό Λασιθίου.
Για να καταλάβει κάποιος καλύτερα το μέγεθος της ανατροπής που πάει να γίνει στην Κρήτη, μένει βεβαίως να αποδειχθεί στην κάλπη, αρκεί να δει τα ποσοστά των εθνικών εκλογών του 2015 όταν το σημερινό κυβερνών κόμμα είχε βρεθεί μπροστά από την ΝΔ ακόμα και 22%.
Ο ΣΥΡΙΖΑ , τον Σεπτέμβριο του 2015, είχε αναδειχθεί σε απόλυτο νικητή των εκλογών στην Κρήτη, σημειώνοντας μάλιστα τα μεγαλύτερα ποσοστά του πανελλαδικά σε Ηράκλειο (45,2%) και Χανιά (41,6%).
Πιο συγκεκριμένα :
- Στον νομό Χανίων το ποσοστό του ΣΥΡΙΖΑ ανήλθε στο 41,6% με το ποσοστό της ΝΔ να φτάνει στο 19,4%.
- Στον Νομό Ρεθύμνου το ποσοστό του ΣΥΡΙΖΑ έφτασε στο 38,1%, με την ΝΔ στο 27,3%,
- Στο νομό Ηρακλείου ο ΣΥΡΙΖΑ έλαβε 45,2% και η ΝΔ μόλις 20,3%
- Στο Νομό Λασιθίου το ποσοστό του ΣΥΡΙΖΑ ανήλθε στο 39,1%, με την ΝΔ στο 25,9%.
Στο σημείο αυτό υπάρχει και η λεπτομέρεια που μπορεί να έχει τη δική της σημασία. Στην Κρήτη ψηφίσουν περίπου 500 χιλιάδες άνθρωποι. Σύμφωνα με αναλύσεις και προβολές από μόνη της αυτή η τάση που καταγράφεται αυτές τις μέρες, μπορεί να επηρεάσει σε εθνικό επίπεδο το αποτέλεσμα των εκλογών, ενισχύοντας την Νέα Δημοκρατία κατά μία με μιάμιση μονάδα .Ενα ποσοστό που αναλόγως με τα δεδομένα που θα βγουν από την κάλπη μπορεί να παίξει κομβικό ρόλο...

Του Γιάννη Κ. Τρουπή

Δεν υπάρχουν σχόλια: