Δευτέρα 13 Μαΐου 2019

14 ημέρες πριν τις κάλπες: Με αστείες επιθέσεις ΣΥΡΙΖΟtroll, «εξαγορά» ψήφων και «λάσπη» προσπαθεί το Μαξίμου να αποφύγει τη συντριβή

Παρά τις προσπάθειες που κάνει να αλλάξει τα δεδομένα στο δρόμο προς τις κάλπες, ο Αλέξης Τσίπρας βρίσκεται σε εξαιρετικά δύσκολη θέση.

Οι αστείες -στην ουσία- επιθέσεις στον Κυριάκο Μητσοτάκη, παραφράζοντας ακόμα και δηλώσεις του προέδρου της ΝΔ, επίσημα και μέσω των troll του Μαξίμου, απλά επιβεβαιώνουν ότι επικρατεί η λογική του πνιγμένου που πιάνεται από τα μαλλιά του για να διασωθεί.
Όμως, φαίνεται ότι 14 ημέρες πριν από τις εκλογές ο Τσίπρας δίνει τον υπέρ πάντων αγώνα για να μειώσει τη διαφορά και να υποστεί μια ήττα που θα... του επιτρέπει να κυβερνήσει και θα μεταφέρει την πίεση στον αντίπαλο.
Επιθέσεις στους πολιτικούς αντιπάλους, παροχές, χάραξη διαχωριστικών γραμμών, δημιουργία μιας εικόνας όπου από τη μια είναι οι «καλοί» κι από την άλλη τα «τέρατα».Από τη μια η προοδευτική παράταξη κι από την άλλη οι νεοφιλελεύθεροι, οι ακροδεξιοί, αυτοί που θα φέρουν 7ωρη εργασία, θα απολύσουν, θα κόψουν επιδόματα κ.λπ.
Η αποτίμηση της εβδομάδας που προηγήθηκε, πάντως, δεν ήταν η καλύτερη για τον ΣΥΡΙΖΑ και τον πρωθυπουργό.
Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του «Βήματος» και του Αγγελου Κωβαίου, παρ’ όλη τη φιλοδοξία του πρωθυπουργού να στρέψει το ενδιαφέρον μακριά από τις υποθέσεις οι οποίες τον έφεραν τις τελευταίες ημέρες σε θέση απολογούμενου, η διαδικασία δεν εξελίχθηκε όπως τη φανταζόταν.
Τα αλλεπάλληλα πλήγματα των προηγούμενων ημερών παγίδευσαν τον κ. Τσίπρα σε μια τακτική η οποία χαρακτηρίζεται από καταφανώς σπασμωδικές κινήσεις.
Οπως η εσπευσμένη εξαγγελία των φιλολαϊκών… ημιμέτρων και η επιλογή του να καταφύγει σε μια τυφλή πολιτική σύγκρουση χωρίς όρια και φραγμούς.
Τα όσα εξήγγειλε μία ημέρα πριν από την εμφάνισή του στη Βουλή δεν φάνηκε να έχουν την επιθυμητή επίδραση.
Τουλάχιστον στις πρώτες έρευνες αμέσως μετά τις ανακοινώσεις, οι διαφορές μεταξύ ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ παραμένουν λίγο-πολύ στα ίδια επίπεδα και προμηνύουν μια σοβαρή πολιτική δοκιμασία για την κυβέρνηση στις κάλπες της 26ης Μαΐου.
Η κυριότερη αρνητική εξέλιξη ήταν δε η έντονη επιφύλαξη των αγορών, καθώς αμέσως μετά τις ανακοινώσεις στο Ζάππειο το σπρεντ εκτοξεύτηκε και πάλι σε αρνητικά επίπεδα, με αποτέλεσμα την ακύρωση της σχεδιαζόμενης έκδοσης επταετών τίτλων πριν από τις ευρωεκλογές.
Πολιτικοί παράγοντες της αντιπολίτευσης επισημαίνουν (και κάποια στελέχη της κυβέρνησης και του ΣΥΡΙΖΑ δείχνουν να αποδέχονται μοιρολατρικά) μια νέα πολιτική πραγματικότητα.
Ο κ. Τσίπρας μοιάζει πλέον να έχει χάσει την πρωτοβουλία και το πολιτικό «άγγιγμα του Μίδα».
Ακόμη και οι αθέμιτες ή παρελκυστικές μέθοδοι στις οποίες καταφεύγει εντός και εκτός κοινοβουλίου, δεν φαίνεται να αποδίδουν πλέον όπως μέχρι και πρότινος.
Κατά πληροφορίες, οι οποίες δεν συμπίπτουν με τις εντυπώσεις τις οποίες επιχειρεί να καλλιεργήσει το επιτελείο του Μεγάρου Μαξίμου, στη διάθεση του κ. Τσίπρα βρίσκονται μετρήσεις με πολύ ανησυχητικά ευρήματα εν όψει εκλογών.
Οι δημοσκοπήσεις αυτές έχουν οδηγήσει σε παράλυση τους ούτως ή άλλως υποτυπώδεις κομματικούς μηχανισμούς. Και υπό τις συνθήκες αυτές ο κ. Τσίπρας βρίσκεται αντιμέτωπος με ένα μετεκλογικό περιβάλλον πολύ πιο σύνθετο και αρνητικό από εκείνο που θα φανταζόταν.
Εν αναμονή των αποτελεσμάτων της κάλπης στο Μέγαρο Μαξίμου εντείνεται η αγωνία. Κατά κάποιες πηγές, είτε μία ήττα με μεγάλη διαφορά είτε μία με «ελεγχόμενη» ενδέχεται να πυροδοτήσουν νέα εκλογική σεναριολογία.
Πρόκειται για κάτι το οποίο θα φανεί σε δύο εβδομάδες από σήμερα, όμως εν όψει αυτού ένα άλλο φαινόμενο παρατηρείται: η απομόνωση του κ. Τσίπρα και της στενής ομάδας συνεργατών η οποία τον περιβάλλει.
Οσο και αν ο Πρωθυπουργός επιχειρεί να στρέψει τη συζήτηση αλλού, οι απόπειρές του αποδεικνύονται ατελέσφορες και η γραμμή υπηρετείται μόνο από τον ίδιο, από τον κυβερνητικό εκπρόσωπο Δ. Τζανακόπουλο και από τον Νίκο Παππά, μπροστά από τον οποίο η κυβέρνηση έχει χτίσει ένα προστατευτικό τείχος για το σκάνδαλο Πετσίτη.
Αναλόγως των εκλογικών αποτελεσμάτων και ειδικότερα σε μια περίπτωση μεγάλης ήττας, η 27η Μαΐου πιθανολογείται ότι δεν θα είναι μια εύκολη ημέρα για τον συγκεκριμένο κύκλο προσώπων περί τον Πρωθυπουργό.

Δεν υπάρχουν σχόλια: