Κυριακή, 1 Απριλίου 2018

Κροταλίζουν τα σερβικά όπλα: Φωτιά και ατσάλι από το Βελιγράδι με το βλέμμα στον διαμελισμό του Κοσόβου [Photo & video]

Mαζική στρατιωτική κινητοποίηση έχουμε στην Σερβία με την μορφή ασκήσεων ενόψει του αλβανικού κινδύνου που υπάρχει σαφώς στην Κοιλάδα του Πρέσεβο η οποία γειτνιάζει με το Κοσσυφοπέδιο

Ήδη οι πρώτες εικόνες και βίντεο που καλύπτουν μεγάλο μέρος της άσκησης δόθηκαν στην δημοσιότητα και μπορείτε να παρακολουθήσετε παρακάτω...

Συγκεκριμένα μεγάλες στρατιωτικές ασκήσεις διενεργεί ο σερβικός στρατός με την ονομασία «Sadejstvo 2018» στην περιοχή Pasuljanske , με την παρουσία της 4ης μηχανοκίνητης ταξιαρχίας του σερβικού στρατού, μονάδων καταδρομών, αρμάτων μάχης και του ειδικού σώματος κομάντος, παρουσία του Προέδρου της Σερβίας Αλεξάνταρ Βούτσιτς.
Οι στρατιωτικές ασκήσεις των σερβικών δυνάμεων έχουν μεγάλη σημασία μετά τα γεγονότα με την σύλληψη Σέρβου αξιωματούχου στο Κοσσυφοπέδιο και την πτήση σερβικών μαχητικών πάνω από το Πρέσεβο.
Το «καυτό» σενάριο της άσκησης αφορούσε «μια κατάσταση κατά την οποία ομάδες ανταρτών επιχειρούν να καταλάβουν μια ολόκληρη περιοχή με σκοπό να αποσχιστεί μέρος της επικράτειας του σερβικού κράτους. Σε αυτή την προσπάθεια, έρχονται σε αντιπαράθεση με σερβικές ένοπλες δυνάμεις, και με την ευκαιρία αυτή χρησιμοποιούνται επίσης διάφορα είδη στρατιωτικών οπλικών συστημάτων».
Το ρεαλιστικό σενάριο της άσκησης περιελάμβανε βολές πυροβολικού , όλμων , χειροβομβίδες, σήματα καπνού για προσεδαφίσεις ελικοπτέρων ενώ διενεργήθηκαν σενάρια μεταφοράς και διάσωσης τραυματιών από ελικόπτερο.
Το επίκεντρο της δράσης του σερβικού στρατού ήταν η εισβολή και η εξουδετέρωση όλων των ανταρτών και κυρίως του αρχηγείου τους με την χρήση ειδικών μονάδων αντιτρομοκρατίας.
Μετά την ανακατάληψη της «πόλης» και της πλήρους «εκκαθάρισης» των ανταρτών από τις σερβικές δυνάμεις, πραγματοποιήθηκε η ταχεία εκκένωση των τραυματιών με δύο ασθενοφόρα ενώ οι βαριά τραυματίες μεταφέρθηκαν με ελικόπτερο σε ειδικά χειρουργεία εκστρατείας.
Στο τέλος της άσκησης , ο πληθυσμός εκκενώνει την κατοικημένη περιοχή και οι μονάδες του Ερυθρού Σταυρού φέρνουν το απαραίτητο φαγητό και νερό.
Μεταξύ άλλων, συμμετείχαν άρματα μάχης , μηχανοκίνητο πεζικό με οχήματα μάχης, M80A, αυτοκινούμενα οβιδοβόλα, τροχοφόρα συστήματα πολλαπλών εκτοξευτών ρουκετών, οχήματα όλμων, αεροσκάφη , καθώς και ελικόπτερα «HN-42M, Mi-8, ενώ είχαμε ευρεία χρήση drone «Orbiter».
Η άσκηση διεξήχθη στο πλαίσιο του ετήσιου σχεδίου για τις στρατιωτικές ασκήσεις των σερβικών ενόπλων δυνάμεων για το 2018.
Η όλη επιχείρηση πραγματοποιήθηκε παρουσία του Προέδρου της Σερβίας Αλεξάνταρ Βούτσιτς,του υπουργού άμυνας Αλεξάνταρ Βουλίν και του ΑΓΕΕΔ στρατηγού S.Dikovic, καθώς και ξένων διπλωματικών αποστολών και βετεράνων. 
Η άσκηση, αυτή με θέμα «επικείμενες ενέργειες ανταρτών», αφορά την παρουσία στην κοιλάδα του Πρέσεβο της αλβανικής παραστρατιωτικής οργάνωσης UCPMB , η οποία αποτελεί «παρακλάδι» του UCK, και η οποία «εκπροσωπεί» αρκετούς χιλιάδες Αλβανούς που ζουν στην περιοχή.
Η εν λόγω περιοχή αποτελεί σαφέστατα το επόμενο σημείο ανάφλεξης στην περιοχή της πρώην Γιουγκοσλαβίας.
Οι Αλβανοί της περιοχής «βλέπουν» επίδειξη ισχύος του Βελιγραδίου σε όλους τους ομοϊδεάτες τους που ζουν στην κοιλάδα του Πρέσεβο, καθώς και στο Κοσσυφοπέδιο.
Η «φωτιά» που ετοιμάζεται να ανάψει όμως είναι στο Κοσσυφοπέδιο, όπου οι εκπρόσωποι δέκα Σερβικών δήμων απειλούν σήμερα στη Βόρεια Μιτρόβιτσα ότι αν η Πρίστινα επίσημα δεν συγκροτήσει και εγκρίνει την ένωση σερβικών δήμων μέχρι τις 20 Απριλίου, θα το πράξουν οι ίδιοι, κάτι που σύμφωνα με αυτούς δεν θα αποτελεί παραβίαση αλλά εφαρμογή της συμφωνίας που επετεύχθη στις Βρυξέλλες μεταξύ Κοσσυφοπεδίου και Σερβίας.

Η Κοιλάδα του Πρέσεβο αποκαλείται από τους Αλβανούς και ως «ανατολικό Κοσσυφοπέδιο» ενδεικτικό των άνομων προθέσεων τους για ολόκληρα τα Βαλκάνια .

Δείτε Βίντεο και εικόνες

           
Πηγή: pentapostagma

Δεν υπάρχουν σχόλια: