Σάββατο 7 Απριλίου 2018

Πώς στήνουν την παγίδα στον Κυριάκο Μητσοτάκη

Σχετική εικόνα

Είναι γνωστό πως τόσο ο διεθνής παράγοντας όσο και Ελληνες ολιγάρχες, επιδιώκουν τον σχηματισμό κυβέρνησης του μεγάλου συνασπισμού. Συγκυβέρνηση Νέας Δημοκρατίας –ΣΥΡΙΖΑ.


Είτε από άγνοια των συνθηκών που επικρατούν στην Ελλάδα είτε από ευτελή οικονομικά κίνητρα, πιστεύουν πως αυτό το εγχείρημα μπορεί να πραγματοποιηθεί και να επιτύχει. (Για τα συμφέροντα τους).
Προς αυτήν την κατεύθυνση, υπάρχουν δύο αλληλοτεμνόμενοι κύκλοι.

Πρώτος κύκλος: είναι όλοι αυτοί που επιθυμούν να παραμείνει, οπωσδήποτε, ο Α. Τσίπρας στην κεντρική πολιτική σκηνή, ως πρωταγωνιστής. Το είπε προχθές απερίφραστα ο Αμερικανός πρέσβης. Θέλει ο αρχηγός του ΣΥΡΙΖΑ να βρίσκεται στο πολιτικό προσκήνιο ως το 2039. Και για να μην φανεί πως μεροληπτεί, αμέσως μετά, δήλωσε πως επιθυμεί το ίδιο και για τον Κ. Μητσοτάκη.
Από πού προέρχεται αυτή η αγάπη για τον πρωθυπουργό; 
Μα είναι ο άνθρωπος τους. Είναι αυτός που ψήφισε πράγματα που κανένας άλλος πρωθυπουργός δεν θα ψήφιζε, καθώς κανένας δεν θα τολμούσε να υποθηκεύσει την περιουσία του Ελληνικού Δημοσίου για 99 χρόνια.
Και όλα αυτά τα έκανε, χωρίς «να ανοίξει μύτη».
Δεύτερος κύκλος: είναι όλοι αυτοί που αγωνίζονται να μην γίνει πρωθυπουργός ο Κ. Μητσοτάκης. Και είναι πολλοί και ισχυροί. Πολιτικοί και τεχνοκράτες της Ευρωζώνης που είναι απόλυτα ικανοποιημένοι από την απόδοση του Α. Τσίπρα και Ελληνες ολιγάρχες που γνωρίζουν πως ο αρχηγός της Νέας Δημοκρατίας δεν «ντηλάρει».
Δεν είναι διατεθειμένος να τους πληρώσει διόδια για να γίνει πρωθυπουργός. Μια χαρά τα έχουν «βρει» με τον Τσίπρα.

Ο σχεδιασμός αυτός και των δύο αλληλοτεμνόμενων κύκλων έχει ένα πρόβλημα. 
Είναι διάχυτη η εντύπωση στους πολίτες πως, αν τα πράγματα κυλήσουν ως έχουν, η Νέα Δημοκρατία θα κερδίσει τις εκλογές και ο αρχηγός της θα γίνει πρωθυπουργός.
Πώς μπορεί αυτό να αποτραπεί; Μόνον αν διασπαστεί η Νέα Δημοκρατία και σχηματισθεί ένα κόμμα στα δεξιά της με σοβαρό αρχηγό και όχι με τους υπάρχοντες γραφικούς τύπους. Ούτως ή άλλως λεφτά, γι΄αυτό το εγχείρημα, υπάρχουν και είναι πολλά.
Το αίτιο για να συμβεί αυτό είναι η στάση που θα κρατήσει η Νέα Δημοκρατία στο Σκοπιανό ζήτημα. Μέχρι στιγμής η σθεναρή στάση που κρατεί, όχι μόνον στο ζήτημα της ονομασίας, έχει ματαιώσει αυτούς τους σχεδιασμούς.
Όσο όμως προχωρούν οι συνομιλίες, είναι λογικό να ασκηθούν αφόρητες πιέσεις στον Κυριάκο Μητσοτάκη από τον διεθνή παράγοντα για να αναθεωρήσει την πολιτική του και να συναινέσει σε λύση που θα έρχεται σε αντίθεση με την θέληση του 70% του Ελληνικού λαού, και θα δράσει διαλυτικά στην βάση της παράταξης.
Σε αυτήν την περίπτωση θα προκύψει σοβαρό εσωκομματικό ζήτημα. Συνεπώς, πολύ σύντομα ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα κληθεί να απαντήσει στο δίλημμα : συναινετική λύση στο Σκοπιανό ή στρατηγική ήττα του ΣΥΡΙΖΑ στις εκλογές;
Γιατί αν συμβεί το πρώτο δεν μπορεί να συμβεί το δεύτερο.
Η μοναδική επιλογή που έχει ο Κυριάκος Μητσοτάκης είναι η εμμονή του στις θέσεις του κόμματος του. Οχι σύνθετη ονομασία με το όνομα Μακεδονία, η όποια λύση θα είναι είναι erga omnes, και η διαδικασία επίλυσης θα είναι ενιαία, χωρίς χρονοδιαγράμματα και στάδια.
Πρέπει να γίνει κατανοητό απ΄όλους όσοι επιθυμούν την ήττα του ΣΥΡΙΖΑ, πως η αντιπολίτευση της Νέας Δημοκρατίας θα πρέπει να είναι δομική, ολοκληρωτική και απόλυτη.
Η συναινετικά αντιπολίτευση θα είναι καταστροφική.
Συνεπώς, όποιος επιθυμεί καθαρές λύσεις πρέπει να έχει και καθαρές θέσεις.
Είμαι σίγουρος πως ο Κ. Μητσοτάκης το έχει αντιληφθεί.
Φωτογραφία: Shutterstock

Του Σάκη Μουμτζή

Δεν υπάρχουν σχόλια: