Παρασκευή 6 Απριλίου 2018

Τα πόδια του «πυροβόλησε» ο Τσίπρας στο Σκοπιανό, δε δίνει άλλοθι ο Μητσοτάκης

Υπάρχει ένας κανόνας στην πολιτική που θα πρέπει να τηρείται απαρέγκλιτα.
Τα θέματα εθνικής σημασίας να τοποθετούνται πέρα και πάνω από μικροκομματικά παιχνίδια και έριδες εσωτερικής κατανάλωσης. 
Δυστυχώς για τα εθνικά μας συμφέροντα η κυβέρνηση Τσίπρα - Καμμένου δείχνει να χειρίζεται το ζήτημα της ονομασίας των Σκοπίων με το βλέμμα στραμμένο στο εσωτερικό πολιτικό πεδίο. 
Αντί να αναζητήσει κινήσεις και πρωτοβουλίες που θα διευκόλυναν τη διαμόρφωση μιας...
κοινής εθνικής γραμμής, επιλέχθηκε η  τακτική διεμβολισμού και διαίρεσης της αντιπολίτευσης. Στην προφανή προσπάθεια να αποκρύψει το ρήγμα και τις μεγάλες διαφωνίες στη συμμαχία του με τους ΑΝΕΛ, ο ΣΥΡΙΖΑ αναζήτησε εσωκομματικά προβλήματα στην αντιπολίτευση, αδιαφορώντας για τη δημιουργία ενός εθνικού μετώπου και επιδιώκοντας να προκαλέσει προβλήματα κυρίως στην ΝΔ. 
Για περίπου 90 μέρες η ηγεσία του υπουργείου Εξωτερικών έκανε συζητήσεις με τα Σκόπια, χωρίς κανείς να γνωρίζει το περιεχόμενό τους. Έλλειψη ενημέρωσης προς τα πολιτικά κόμματα και επικοινωνιακού χαρακτήρα κινήσεις χωρίς  κάποιο ουσιαστικό περιεχόμενο κυριάρχησαν την τελευταία περίοδο, με την αντιπολίτευση να παίζει ουσιαστικά το ρόλο του θεατή.




Το ερώτημα πλέον που τίθεται είναι το τί θα μπορούσε να είχε κάνει η ελληνική κυβέρνηση όλο αυτό το διάστημα, το οποίο ασφαλώς και θα είχε καρπωθεί και σε επικοινωνιακό αλλά και σε επίπεδο ουσίας. 
Ο πρωθυπουργός θα μπορούσε να είχε αναζητήσει τη συναίνεση όλων των πολιτικών αρχηγών, μέσα από την αναλυτική ενημέρωση τους για όλες τις εξελίξεις. Όσο μάλιστα οι διαπραγματεύσεις με τη γειτονική χώρα θα προχωρούσαν, τόσο οι επαφές με τους αρχηγούς θα πύκνωναν, δημιουργώντας κλίμα εμπιστοσύνης μεταξύ τους.

Η εμπιστοσύνη αυτή θα οδηγούσε τελικώς στη διαμόρφωση της πολυπόθητης συναίνεσης, γνωρίζοντας άλλωστε ότι η πλειοψηφία των κομμάτων έχει συνταχθεί πίσω από τη γραμμή που χάραξε η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας το 2008. 
Σε μια τέτοια περίπτωση ο κ. Τσίπρας θα έβγαινε κερδισμένος, μια και η κυβέρνησή του θα ενισχύονταν. Θα δημιουργούνταν προς τα έξω η εικόνα του υπεύθυνου πολιτικού, ο οποίος δεν στηρίζεται σε επικοινωνιακές κορώνες αλλά στην ουσία. Παράλληλα, η τακτική αυτή θα αφαιρούσε από την αντιπολίτευση το όπλο της σκληρής κριτικής αφού θα την είχε καταστήσει συμμέτοχο των εξελίξεων, ενώ θα έβαζε στο περιθώριο  τους όποιους «ακραίους».

Η κυβέρνηση δεν έκανε τίποτε από όλα αυτά. Αγνόησε την ανάγκη ενημέρωσης προς την αντιπολίτευση και τελικά έκανε τον κύκλο επαφών με τους πολιτικούς αρχηγούς, τρεις μήνες μετά την έναρξη των συνομιλιών.

Στην κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, όπως τονίζουν στελέχη του, είδαν από την αρχή την τακτική του κ. Τσίπρα και θέλησαν να μείνουν εκτός κάδρου. «Η συναίνεση θέλει δύο, ο κ. Τσίπρας δεν έχει δείξει καμία διάθεση για συναίνεση», ξεκαθάρισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης στο realfm, δίνοντας το στίγμα των προθέσεών του για το ζήτημα της ΠΓΔΜ.  Στην Πειραιώς μάλιστα σημειώνουν πως  εάν ο κ. Τσίπρας είχε φροντίσει να ζητήσει εξαρχής την εθνική συνεννόηση, θα είχε υιοθετήσει και τη θέση της Νέας Δημοκρατίας για την αναγκαιότητα των συνταγματικών αλλαγών, που αποτελεί σήμερα την «εθνική κόκκινη γραμμή» στις διαπραγματεύσεις.

Στην ΝΔ πάντως θέλοντας να προλάβουν τυχόν κατηγορίες από το Μέγαρο Μαξίμου, ξεκαθαρίζουν ότι ο κ. Μητσοτάκης θα προσέλθει σε σύσκεψη πολιτικών αρχηγών, εφόσον προσκληθεί από τον πρόεδρο της Δημοκρατίας για το Σκοπιανό ενώ τονίζουν πως θα ανταποκριθεί και σε ενδεχόμενο κάλεσμα του πρωθυπουργού, εάν θελήσει να τον ενημερώσει.

Σε κάθε περίπτωση πάντως ο κ.Μητσοτάκης δεν πρόκειται να προσφέρει άλλοθι στον κ. Τσίπρα για τους χειρισμούς του με την ΠΓΔΜ, αφήνοντας τον μόνο του να το πάει μέχρι τέλους...
Φωτογραφία: Intimenews

Του Γιάννη Κ. Τρουπή

Δεν υπάρχουν σχόλια: