Τρίτη 27 Μαρτίου 2018

Το πολιτικό unfair Τσίπρα σε Μητσοτάκη και η ένδειξη ότι οι εκλογές έρχονται


Τελικά ακόμα και τους άγραφους νόμους της πολιτικής ο ΣΥΡΙΖΑ δείχνει να μην έχει καμία διάθεση να τους ακολουθήσει. 


Εδώ και αρκετές δεκαετίες είναι γνωστό ότι κάθε κυβέρνηση αφήνει το προνόμιο στην επόμενη να επιλέξει τα στελέχη που εκείνη θα τοποθετήσει σε θέσεις ευθύνης στο δημόσιο τομέα.
Με άλλα λόγια αποφεύγει να προχωρήσει σε επιλογές κρατικών λειτουργών όταν...

η θητεία των επιλεγόμενων ξεπερνά την ολοκλήρωση της  τρέχουσας κυβερνητικής θητείας.
Φαίνεται όμως πως η κυβέρνηση των ΣΥΡΙΖΑ ΑΝΕΛ έχει άλλα πράγματα στο μυαλό της, δίνοντας την αίσθηση για μία ακόμα φορά πως ο χρόνος για τις εθνικές εκλογές μετρά αντίστροφα.  
Το τελευταίο διάστημα το Μέγαρο Μαξίμου επιχειρεί το διορισμό πολιτικών «φίλων»  σε θέσεις, η θητεία  των οποίων είναι καθορισμένη και προβλέπεται να λήξει πολύ μετά την αποχώρηση της σημερινής κυβέρνησης από την εξουσία. 
Με άλλα λόγια ο κ.Τσίπρας επιχειρεί να  προχωρήσει στον έλεγχο και της επόμενης κυβέρνησης μέσα από τον κομματικό έλεγχο του κρατικού μηχανισμού, κάνοντας ένα πολιτικό unfair στον Κυριάκο Μητσοτάκη. 
Η προσπάθεια αυτή αποτυπώνεται, όπως τονίζει η ΝΔ, κυρίως μέσα  από τη διαδικασία επιλογής Διοικητικών Γραμματέων, Αναπληρωτών Διοικητικών Γραμματέων, καθώς και των Τομεακών και Ειδικών Τομεακών Γραμματέων. Παρότι υπάρχει ξεκάθαρη διαδικασία, η οποία έχει ως κεντρικό στόχο τη διασφάλιση του αδιάβλητου της επιλογής, αυτή δε φαίνεται να ακολουθείται. 

Σύμφωνα με τα όσα καταγγέλλει το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης έχουν  διαβιβαστεί σε υπουργικά γραφεία λίστες με ονόματα, προσόντα και βιογραφικά στοιχεία υποψηφίων για τις θέσεις Διοικητικών και Τομεακών Γραμματέων.  
Όπως καταγγέλλει η ΝΔ η όλη  διαδικασία πρόσληψης επιτελικών στελεχών του Δημοσίου εξελίσσεται σε «όργιο» κομματικών προσλήψεων μέσα από συγκεκριμένες μεθόδους όπως για παράδειγμα:
- Οι προκηρύξεις προσαρμόζονται ώστε o «εκλεκτός» της κυβέρνησης  να είναι ανάμεσα στους τρεις επικρατέστερους προκειμένου να μπορεί να τον επιλέξει ο αρμόδιος Υπουργός.
- Η ξένη γλώσσα αλλού χρειάζεται ως απλή γνώση και αλλού ως άριστη.
- Συγκεκριμένα πτυχία ανοίγουν ή κλείνουν πόρτες χωρίς καμία αιτιολόγηση. 

Ιδιαίτερη μνεία  πρέπει να γίνει  και στη  διαδικασία επιλογής των γραμματέων τετραετούς θητείας, όπου η  Νέα Δημοκρατία κάνει λόγο για μεθοδεύσεις στη διαδικασία επιλογής μέσα από συγκεκριμένα τεχνάσματα:
- Την απουσία αντικειμενικής μοριοδότησης στο νόμο
- Την εσκεμμένη δίχρονη καθυστέρηση εφαρμογής του νόμου, ώστε να συγκεντρώσουν οι σημερινοί κάτοχοι των θέσεων, συγγενείς και φίλοι του ΣΥΡΙΖΑ, την απαιτούμενη εμπειρία
- Το γεγονός πως η τελική επιλογή γίνεται από τους Υπουργούς.


Η επιχείρηση όμως «άλωσης» του δημοσίου, σύμφωνα με την Πειραιώς, δεν σταματά εκεί.Τα χρόνια που οι ΣΥΡΙΖΑ ΑΝΕΛ βρίσκονται στην κυβέρνηση καταγράφεται σημαντική αύξηση των φορέων του δημοσίου αλλά και του αριθμού των συμβασιούχων. Μία πραγματικότητα διόλου τυχαία, όπως υποστηρίζουν στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, καθώς εκτιμούν ότι πίσω της κρύβεται η προσπάθεια του ΣΥΡΙΖΑ να δημιουργήσει κομματική πελατεία. 

Προς επίρρωσιν μάλιστα αυτών των ισχυρισμών δίνουν στη δημοσιότητα στοιχεία από το πληροφοριακό σύστημα για τις ροές μισθωτής απασχόλησης «Εργάνη»:
- Οι επιχειρήσεις του δημόσιου και ευρύτερου δημόσιου τομέα εκτινάχθηκαν, από τις 227 το 2015, στις 374 το 2017. 
- Τα  Νομικά Πρόσωπα Δημοσίου Δικαίου (ΝΠΔΔ) έφτασαν το 2017 τα 1.211, έναντι 1.068 που ήταν το 2015. Αυξήθηκαν, δηλαδή, κατά 143 ή 11%. Συνολικά, δημόσιες επιχειρήσεις και τα ΝΠΔΔ έγιναν κατά 230 περισσότερα.

Παράλληλα, σύμφωνα με τα στοιχεία του υπ. Διοικητικής Ανασυγκρότησης:
- Όσοι πληρώνονται από την κυβέρνηση και τους εποπτευόμενους φορείς (μόνιμοι, συμβασιούχοι) έγιναν κατά 23.751 περισσότεροι. 

Πιο συγκεκριμένα, τον Οκτώβριο του 2017 οι πάσης φύσεως εργαζόμενοι στο Δημόσιο (τακτικό προσωπικό, συμβασιούχοι αορίστου και ορισμένου χρόνου κ.λπ.) ανήλθαν σε 714.170.
Αντίθετα, τον αντίστοιχο μήνα του 2016 ήταν 697.228, ενώ τον Οκτώβριο του 2015 ανέρχονταν μόλις σε 690.419.
- Εκείνη η κατηγορία δημοσίων υπαλλήλων η οποία ανεβάζει το συνολικό πλήθος των εργαζομένων στο Δημόσιο είναι, αναμφίβολα, οι συμβασιούχοι. Από 57.747 που ήταν τον Οκτώβριο του 2015, έφτασαν τους 71.465 τον αντίστοιχο μήνα του 2017.
- Το τακτικό προσωπικό στα Νομικά Πρόσωπα Ιδιωτικού Δικαίου έφτασε τα 36.168 άτομα το 2017, έναντι 31.798 το 2015.


Το ζήτημα «κομματικοποιήσης» του κράτους, όπως το έχουν ονομάσει στην ΝΔ, θα αποτελέσει αιχμή του δόρατος για το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης. 
Σύμφωνα με πληροφορίες μάλιστα αναμένονται και νέες τοποθετήσεις για το θέμα,  ακόμα και στο ανώτατο επίπεδο, που θα ασκούν σκληρή κριτική στην κυβέρνηση. 

Του Γιάννη Κ. Τρουπή

Δεν υπάρχουν σχόλια: