Τρίτη 27 Μαρτίου 2018

Δεν φτάνει να φύγει ο ΣΥΡΙΖΑ


Αποτέλεσμα εικόνας για να φύγει ο ΣΥΡΙΖΑ
Ας κάνουμε ένα τρελό όνειρο κι ας πούμε ότι αύριο το πρωί ο Αλέξης Τσίπρας αποφασίζει να πάρει το καπελάκι του και να πάει να κάνει παρέα στον φίλο του τον Μαδούρο, κυνηγώντας το όνειρο του σοσιαλισμού. 
Θα σωθεί η Ελλάδα; 
Είναι αρκετό να φύγουν οι ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ για να αλλάξουμε σελίδα; 
Ότι είναι απαραίτητο, είναι απαραίτητο. Αρκετό, όμως, σε καμία περίπτωση.

Δεν φτάνει να φύγει ο ΣΥΡΙΖΑ. Μπορείτε να φανταστείτε τον Κυριάκο Μητσοτάκη...
να νομοθετεί για την αξιολόγηση στο δημόσιο και να έχει κάθε μέρα 30.000 Συριζόπουλα στον δρόμο να κάνουν την επανάσταση τους;
Να προσπαθεί να σπάσει το κράτος εν κράτει των Εξαρχείων; 
Να επιχειρεί να αλλάξει την κατάσταση στα Πανεπιστήμια;
Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν είναι ΠΑΣΟΚ. 
Δεν συζητάμε για μία λογική εναλλαγής των κομμάτων στην εξουσία, όπως αυτή συμβαίνει σε πολλές χώρες της Δύσης. 
Οι ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ είναι κοινωνικό σύμπτωμα. Είναι η πολιτική έκφραση του λαϊκισμού. Το τελευταίο πολιτικό προπύργιο του κρατισμού. 
Δεν είναι τυχαίο το γεγονός ότι ορισμένοι της... πεφωτισμένης Δεξιάς αγωνιούν περισσότερο να έρθουν σε συνεννόηση (αν όχι συνεργασία) με τον Αλέξη Τσίπρα, παρά για την εκλογική νίκη της Νέας Δημοκρατίας. 
Στην πραγματικότητα είναι πιο κοντά στο σημερινό καθεστώς απ' ότι στην προοπτική μιας φιλελεύθερης διακυβέρνησης. 
Δεν αντέχουν το κόψιμο των δεσμών μεταξύ κράτους και ιδιωτικού τομέα.
Πόσο εφικτό είναι να κατορθώσει ο Κυριάκος Μητσοτάκης να εφαρμόσει φιλελεύθερες πολιτικές σε μία χώρα που ο λαός έχει ως πρότυπο ηγέτη τον Πούτιν και πιστεύει ακόμη ότι τα μνημόνια έφεραν την κρίση; 
Είναι ο ίδιος λαός που θέλει το ευρώ, αλλά όχι την Ευρώπη. Πως λοιπόν θα κάνει κανείς μία μεταρρυθμιστική επανάσταση (περί αυτού πρόκειται) σε μία χώρα που υποσυνείδητα λειτουργεί ακόμη με την νοοτροπία μιας απομακρυσμένης επαρχίας της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας;
Και; Δεν υπάρχει ελπίδα; 
Διότι ο κόσμος που θα ψηφίσει και θα κάνει την διαφορά για να βγει ο Κυριάκος αυτοδύναμος είναι ο ίδιος κόσμος που πιστεύει στον Πούτιν και στο ευρώ και μισεί θανάσιμα την Μέρκελ και τον δυτικό κόσμο. Αν δεν είναι αυτοκτονικό, σχιζοφρενικό, τουλάχιστον, είναι.
Αν μπορούμε να βγάλουμε ένα νόημα από τις σχετικές έρευνες είναι ότι ο Έλληνας θέλει να παραμείνει στην Δύση, αλλά χρειάζεται έναν... Πούτιν για να του το επιβάλλει! 
Άλλη λογική εξήγηση δεν μπορούμε να βγάλουμε. Και το αμέσως επόμενο ερώτημα είναι αν η χώρα διαθέτει κάποιον Πούτιν για να κάνει την φιλελεύθερη επανάσταση που χρειάζεται για να μοιάσουμε σε μία κανονική δυτική χώρα. 
Αν δηλαδή ο Κυριάκος θα έχει την πυγμή να εφαρμόσει αυτά τα οποία λέει. Διότι καλό είναι να υπόσχεται αξιολόγηση στο δημόσιο, αλλά θα πρέπει και να είναι έτοιμος να απολύσει εκείνους που δεν θα την αποδεχτούν. 
Καλό είναι να θέλει να αλλάξει τον τρόπο λειτουργίας των Πανεπιστημίων, αλλά καλό είναι και να είναι έτοιμος να ζητήσει από τα ίδια τα Πανεπιστήμια να συνεχίσουν να λειτουργούν με ίδιους πόρους, εφόσον δεν θα θελήσουν να προσαρμοστούν στην νέα πραγματικότητα.
Η επόμενη μέρα δεν θα είναι εύκολη. 
Ακριβώς επειδή η υποχώρηση των ποσοστών του ΣΥΡΙΖΑ στις εκλογές δεν σημαίνει ότι θα εξαφανιστεί και η νοοτροπία που εκπροσωπεί. 
Ας μην ξεχνάμε ότι την ίδια νοοτροπία εκπροσωπούσε και μάλιστα με επιτυχία όταν τα ποσοστά του ήταν στο 3%!
Δεν φτάνει να φύγει ο ΣΥΡΙΖΑ από την εξουσία. 
Χρειάζεται να εξαλειφθεί αυτό που εκπροσωπεί. 
Χρειάζεται να φύγει η νοοτροπία ΣΥΡΙΖΑ.

Δεν υπάρχουν σχόλια: