Τετάρτη 28 Μαρτίου 2018

Βίντεο: Ο αξιωματικός που νίκησε τον Αττίλα - Η ιστορία του ήρωα Παπαμελετίου [Βίντεο]

Βίντεο: Ο αξιωματικός που νίκησε τον Αττίλα -Η ιστορία του ήρωα Παπαμελετίου

Η μοίρα καταδρομών που διοικούσε ο Γ. Παπαμελετίου ήταν η μοναδική στρατιωτική μονάδα που έστειλε η χούντα για να ενισχύσει την αντίσταση των Κυπρίων στην εισβολή των Τούρκων το 1974.

Όλες οι προηγούμενες προσπάθειες είχαν αποτύχει λόγω της διάλυσης του Στρατού από τους συνταγματάρχες.
Με τους στρατιώτες του, ο Γ. Παπαμελετίου θα αποτρέψει την κατάληψη του αεροδρομίου της Λευκωσίας από τους Τούρκους, παρά το γεγονός ότι, όπως φαίνεται, είχε υπάρξει μυστική συμφωνία με τον ΟΗΕ ώστε το αεροδρόμιο να περάσει τελικά στα χέρια των τουρκικών δυνάμεων... 
Η ευφυΐα, η επιμονή και η γενναιότητα του Έλληνα αξιωματικού ακύρωσαν τα σχέδια των Τούρκων.
Ήδη ακόμα και πριν από την άφιξη στην Κύπρο της μοίρας καταδρομών του Παπαμελετίου, η επιχείρηση θα συνοδευτεί από μία τραγωδία. Οι Κύπριοι χειριστές των αντιαεροπορικών δεν έχουν ενημερωθεί για την άφιξη των ελληνικών ενισχύσεων και πιστεύουν ότι οι Τούρκοι επιχειρούν να καταλάβουν το αεροδρόμιο της Λευκωσίας. Θα καταρρίψουν το ένα από τα ελληνικά αεροπλάνα Noratlas, ενώ θα χτυπήσουν και ένα δεύτερο. 30 κομάντος και 4 πιλότοι θα βρουν τραγικό θάνατο από φίλια πυρά.
Ο Γιώργος Παπαμελετίου στη β' φάση του «Αττίλα» κατέστρεψε έναν τουρκικό ουλαμό αρμάτων μάχης και απέτρεψε την προέλαση των Τούρκων προς τη Λευκωσία.
Ο ήρωας Γ. Παπαμελετίου έφυγε από τη ζωή πριν από λίγες ημέρες. Όπως είπε στον επικήδειο ο πρώην αρχηγός ΓΕΣ Ν. Ντούβας, «εδώ, όλοι είμαστε παιδιά του Παπαμελέτη». Αντίο ήρωα...



Πηγή: iefimerida.gr 

Δεν υπάρχουν σχόλια: